Cześć.
Chciałbym dopytać czy istnieje możliwość ustawienia parametrów wykonania akcji.
Do dyspozycji mamy Wykonaj Akcje , po spełnieniu odpowiedniego warunku.
Ale wybieram Kanał Sciemniacz gdzie mam możliwośc ustawienia PWM , ale scrypty nie pozwalają na inne opcje jak WŁĄCZ/WYŁĄCZ/PRZEŁĄCZ
Chciałbym ustawić jasność powiedzmy na 30 %
Jak to ogarnąć w skryptach.
Albo dopytam sie czy już może przypadkiem nie zostało zaimplementowane wykonywanie scen z clouda przez skrypty, bo tak bym sobie poradził , ale w wyboże scen w skryptach nie są widoczne sceny z clouda.
Wykonywanie akcji
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
niestety nie ma prostej opcji i nie ty jeden czekaszic3ek wrote: Tue Nov 22, 2022 11:45 am Cześć.
Chciałbym dopytać czy istnieje możliwość ustawienia parametrów wykonania akcji.
Do dyspozycji mamy Wykonaj Akcje , po spełnieniu odpowiedniego warunku.
Ale wybieram Kanał Sciemniacz gdzie mam możliwośc ustawienia PWM , ale scrypty nie pozwalają na inne opcje jak WŁĄCZ/WYŁĄCZ/PRZEŁĄCZ
Chciałbym ustawić jasność powiedzmy na 30 %
Jak to ogarnąć w skryptach.
Albo dopytam sie czy już może przypadkiem nie zostało zaimplementowane wykonywanie scen z clouda przez skrypty, bo tak bym sobie poradził , ale w wyboże scen w skryptach nie są widoczne sceny z clouda.
YoMan
-
edm
- Been thanked: 2 times
Nie chcę zakładać nowego tematu.
W SUPLA Scripts zrobiłem proste powiadomienie pushover.
Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów
Warunek wykonania
Jak wykonam scenę klikając na nią z przeglądarki to działa i dostaję powiadomienie na smartphone android.
Jednak gdy mam to urządzenie na Off i z aplikacji smartphone kliknę na on to nie dostaję powiadomienia. A chyba powinienem?
W SUPLA Scripts zrobiłem proste powiadomienie pushover.
Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów
Code: Select all
{{state(1).on}}Code: Select all
{{state(1).on}}Jednak gdy mam to urządzenie na Off i z aplikacji smartphone kliknę na on to nie dostaję powiadomienia. A chyba powinienem?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
edm
- Been thanked: 2 times
Znalazłem rozwiązanie mojego problemu.
Dodam że problem dotyczył mojej prywatnej instancji supla cloud oraz supla scripts na Rpi 3B+.
Mianowicie integracje jednego z drugim wcześniej miałem zrobioną za pomocą Osobiste tokeny dostępowe. Unieważniłem to.
I zrobiłem w Moje aplikacje OAuth zgodnie z https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... d-instance
Widzę że integracja tą drugą metodą szybciej odświeża stany (czy warunek jest aktualnie spełniony czy nie).
Dodam że problem dotyczył mojej prywatnej instancji supla cloud oraz supla scripts na Rpi 3B+.
Mianowicie integracje jednego z drugim wcześniej miałem zrobioną za pomocą Osobiste tokeny dostępowe. Unieważniłem to.
I zrobiłem w Moje aplikacje OAuth zgodnie z https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... d-instance
Widzę że integracja tą drugą metodą szybciej odświeża stany (czy warunek jest aktualnie spełniony czy nie).
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
karoljuros
Hej, jak wyzej nie chce zakldac oddzielnego watki - bede wdzieczny za rade/pomoc.
Jestem piwowarem i fermentuje piwo podpiete pod sterownik sonoff dual z dolaczonym czujnikiem temeeatury. Termostat ustawiam przykladowo tak: zalacz chlodzenie od 16,1 do 16; wlacz ogrzewanie od 15 do 15,1.
ustawilem dwie sceny, zeby powyzej 16,2 i ponizej 14,8 wysylal powiadomienia pushover.
Czy jestem w stanie to bardziej zautomatyzowac? Chodzi o ustawienie scen nie w oparciu o wskaznik kanalu (czujnika temp.) ale o dwa inne parametry:
1) wylaczenie sie termostatu - rzadko ale sie zdarza - warze i fermentuje w miejscu, w ktorym nie mieszkam wiec musze miec to wpiete w siec wifi.
2) przekroczenie temperatur zadanych w termostacie
Dzieki za jakiekolwiek rady - jestem zielony w te tematy.
Jestem piwowarem i fermentuje piwo podpiete pod sterownik sonoff dual z dolaczonym czujnikiem temeeatury. Termostat ustawiam przykladowo tak: zalacz chlodzenie od 16,1 do 16; wlacz ogrzewanie od 15 do 15,1.
ustawilem dwie sceny, zeby powyzej 16,2 i ponizej 14,8 wysylal powiadomienia pushover.
Czy jestem w stanie to bardziej zautomatyzowac? Chodzi o ustawienie scen nie w oparciu o wskaznik kanalu (czujnika temp.) ale o dwa inne parametry:
1) wylaczenie sie termostatu - rzadko ale sie zdarza - warze i fermentuje w miejscu, w ktorym nie mieszkam wiec musze miec to wpiete w siec wifi.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
1. pytanie co wyłącza ten termostat? "Termostat" skryptowy albo się uruchamia i wyłącza harmonogramem wpisanym w termostat - wtedy zawsze o tej samej porze albo w wyniku wykonania akcji w scenie - wtedy dopisz powiadomienie do tej sceny, która to wykonujekaroljuros wrote: Thu Apr 06, 2023 8:16 am Hej, jak wyzej nie chce zakldac oddzielnego watki - bede wdzieczny za rade/pomoc.
2. {{state(xxxxx).temperature > 15}}
YoMan
-
karoljuros
Odpisąłem priv - jeśli będziesz w stanie mi pomóc to wrzucę tu krótkie podsumowanie, żeby nie zaśmiecać forum.YoMan wrote: Thu Apr 06, 2023 10:34 pm1. pytanie co wyłącza ten termostat? "Termostat" skryptowy albo się uruchamia i wyłącza harmonogramem wpisanym w termostat - wtedy zawsze o tej samej porze albo w wyniku wykonania akcji w scenie - wtedy dopisz powiadomienie do tej sceny, która to wykonujekaroljuros wrote: Thu Apr 06, 2023 8:16 am Hej, jak wyzej nie chce zakldac oddzielnego watki - bede wdzieczny za rade/pomoc.
2. {{state(xxxxx).temperature > 15}}
Dzięki!