Sceny i Widgety w SUPLA Scripts

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
szymon
Posts: 73
Joined: Tue Jun 13, 2017 11:04 am

Thu Oct 26, 2017 8:59 pm

szymon wrote:
Thu Oct 26, 2017 2:11 pm
czy ktos pomoże ( pokaże) jak zrobic wigdet z temperatura bez klikania
andrzejano
Posts: 265
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Thu Oct 26, 2017 9:28 pm

Podrzuccie jeszcze ikonki pod suple np brama , garaż , żarówka ogrzewanie itp...by było jednolicie
Gucio2607.
Posts: 433
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Fri Oct 27, 2017 4:53 am

Ja zrobilem sobie takie
Attachments
392x696bb-1.jpg
392x696bb-1.jpg (2.47 KiB) Viewed 3163 times
Screenshot_2017-10-26-10-04-56-1.png
Screenshot_2017-10-26-10-04-56-1.png (12.78 KiB) Viewed 3163 times
Screenshot_2017-10-26-10-04-56-2.png
Screenshot_2017-10-26-10-04-56-2.png (14.33 KiB) Viewed 3163 times
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Gucio2607.
Posts: 433
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Fri Oct 27, 2017 10:08 am

szymon wrote:
Thu Oct 26, 2017 8:59 pm
szymon wrote:
Thu Oct 26, 2017 2:11 pm
czy ktos pomoże ( pokaże) jak zrobic wigdet z temperatura bez klikania
Podłączam sie do prośby
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
fracz
Posts: 1598
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Oct 27, 2017 10:14 am

  1. Dodać scenę która nie wykonuje akcji tylko zwraca odpowiedź z chcianą temperaturą.
  2. Zainstalować to https://play.google.com/store/apps/deta ... httpwidget
  3. Dodać widget, podając publiczny adres URL sceny.
I tyle. Widget odświeża się co jakiś czas, niestety nie jest to konfigurowalne ale można napisać komentarz do autora aplikacji że taki ficzur by się przydał (ja już to zrobiłem :D). Aktualnie można go też odświeżyć przez dotknięcie.
Sibikk
Posts: 299
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Fri Oct 27, 2017 6:57 pm

Czołem, mam pytanie o ewentualny ficzer ;-)
Mam scenę Po za Domem, akcja jest taka , zakręca wodę, gasi wszędzie światło i wyłącza większość odbiorów. Mój problem polega na tym że zawory mam zasilone z obwodu który jest rozłączany. A pytanie jest następujące, czy jest opcja aby ostatnia akcja w scenie była wykonywana z opóźnieniem tak co by zawór zdążył się (zasłonić) zamknąć? :-) I to samo w drugą stronę kiedy uruchomię "zaraz będę" to po włączeniu zasilania akcja odsłoń wodę wykonała się po kilku sekundach jak już wróci połączenie.
Gucio2607.
Posts: 433
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sat Oct 28, 2017 2:46 pm

fracz wrote:
Fri Oct 27, 2017 10:14 am
  1. Dodać scenę która nie wykonuje akcji tylko zwraca odpowiedź z chcianą temperaturą.
  2. Zainstalować to https://play.google.com/store/apps/deta ... httpwidget
  3. Dodać widget, podając publiczny adres URL sceny.
I tyle. Widget odświeża się co jakiś czas, niestety nie jest to konfigurowalne ale można napisać komentarz do autora aplikacji że taki ficzur by się przydał (ja już to zrobiłem :D). Aktualnie można go też odświeżyć przez dotknięcie.
Nie wazne jaki adres wpisze to pokazyje bad url..
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
andrzejano
Posts: 265
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Mon Nov 13, 2017 1:25 pm

Wojtku.Moja propozycja a zarazem pytanie aby wykorzystać aplikacje httpwidget do stworzenia powiadomień o właśnie otwartej lub zamkniętej bramie.A może http shortcuts potrafiłaby przesłać powiadomienie tak jak przecież potwierdza wykonanie polecenia ,tak samo moment w którym zostało wykonanie zadania z polecenia niezależnie jakiego rodzaju lub jakiego urządzenia.
Czy da radę? ;)
PLF10T
Posts: 227
Joined: Sun May 22, 2016 6:24 pm

Thu Nov 30, 2017 6:46 pm

W definicji sceny jest pole ODPOWIEDŹ, w którym można zdefiniować komentarz, jaki ukaże się po wykonaniu sceny. W komentarzu można umieścić w nawiasie klamrowym {xxx} identyfikator urządzenia i w ten sposób w odpowiedzi możemy np. odczytać, czy wyłącznik jest włączony, czy wyłączony.

Czy można w ten sposób odczytać stan sterownika do zamykania/otwierania rolet ZAMEL SRW-01?
PLF10T
Posts: 227
Joined: Sun May 22, 2016 6:24 pm

Thu Nov 30, 2017 9:06 pm

Znalazłem, można, tekst odpowiedzi wg formatu:

Treść {{ID_urządzenia|on|bool:tekstGdyOtwarta,tekstGdyZamknieta}}

np.:

Stan twojej rolety: {{1234567|on|bool|otwarta,zamknięta}}

:)
Post Reply