Termostat Fracz zapis ustawień profilu

Lukas2022

Działa przycisk wyłącza automatyzację. Swoją drogą przydałby się eksport/import do pliku.
Najprostsze rozwiązania są niezauważalne lub lekceważone.
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

lesny8 wrote: Sat Dec 03, 2022 9:53 am
mmiikk wrote: Fri Dec 02, 2022 9:39 am ...
manualna ingerencja jest czasem potrzebna ze względu na zbiornik wody użytkowej CWU, który w momencie wyłączenia pieca, nie dogrzewa wody i jeśli jest akurat zużyta to będzie zwyczajnie zimna.
...
Dodaj sobie termometr do zbiornika z CWU, edytuj termostat i dodaj dodatkowe pomieszczenie z tym termometrem, ustal wartości progowe i będziesz miał automatyzację ;)
Heh, i to jest moc dyskusji forumowych, Dobry pomysł.!
Tylko czy te termostaty do jednego przecież pieca nie będą sobie wchodzić w drogę? zagrzanie CWU wyłączy piec a tym samym ogrzewanie domu
Oczywiście z realizacją będę miał problem ale idea dobra do mnie.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Lukas2022 wrote: Sat Dec 03, 2022 11:10 am Działa przycisk wyłącza automatyzację. Swoją drogą przydałby się eksport/import do pliku.
Najprostsze rozwiązania są niezauważalne lub lekceważone.
Wątpię, aby ktokolwiek to zrobił. Termostaty w skryptach to nie jest polecane rozwiązanie i nikt już nad nim nie pracuje.
Ale źródła chyba są otwarte, więc można samemu dorobić to czego Ci brakuje
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

mmiikk wrote: Fri Dec 02, 2022 6:55 pm Yoman, przecież gdybym nie miał termometrów w supli w domu to żaden termostat by mi nie zadziałał :)
To fakt ;)
mmiikk wrote: Fri Dec 02, 2022 6:55 pm mam kilka termometrów, na zewnątrz tez jeden , ale takie automatyzacje jak piszesz to są dość zaawansowane, ja nie dam rady,
Pomyśl, opisz problem lub pomysł, ktoś tu pomoże z automatyzacją. Każdy tak się uczył ;)
mmiikk wrote: Fri Dec 02, 2022 6:55 pm a już pisałem tez wcześniej dlaczego ingerencja mini apki (tak to ten podgląd wyrzucony do ikony na komórce) jest konieczna (zbiornik cwu ) a nie wyobrażam sobie żeby teść do mnie dzwonił jak jestem w pracy ze ma zimna wodę bo poprzednia porcje zużył, niech sam mini apka włączy sobie piec na 15 minut (jest taka opcja w mini apce)a nie czeka aż temperatura w salonie spadnie do dolnego celu i odpali piec, w takiej sytuacji
Dorzuć automat schodowy np na 15min a na telefonie uruchamiac będzie albo w aplikacji supla albo możesz zrobić ikonkę na pulpicie i uruchamiac jednym kliknięciem przez linki bezposrednie. Generalnie słaba to automatyzacja jeżeli zakładamy że trzeba będzie coś klikać ręcznie, dlatego jeżeli chodzi o podgrzanie CWU to tak jak pisal @lesny8 - dodatkowy termometr w zbiorniku i problem rozwiazany
mmiikk wrote: Fri Dec 02, 2022 6:55 pm Ja jestem z supli zadowolony i z tych termostatów wirtualnych również, korzystam z nich dopiero 2 tygodnie wiec na bieżąco pisze co mi wpadło do głowy, radze sobie jak umiem, po prostu wypisałem co mi przyszło do głowy jakby autor termostatu się nudził :)
Uwierz mi że nuda to ostatnie co autor ma do dyspozycji :D tak jak wspomnieli poprzednicy termostaty na skryptach już są projektem zamkniętym ponieważ w drodze jest termostat w cloudzie
YoMan

klew wrote: Sat Dec 03, 2022 11:46 am
Wątpię, aby ktokolwiek to zrobił. Termostaty w skryptach to nie jest polecane rozwiązanie i nikt już nad nim nie pracuje.
Jakie proponujesz alternatywne rozwiązania w Supla, sterowaniem automatycznym termostatem?
klew

Lukas2022 wrote: Thu Dec 08, 2022 7:18 am
Jakie proponujesz alternatywne rozwiązania w Supla, sterowaniem automatycznym termostatem?
Jeszcze nie ma, ale aktualnie pracujemy nad kanałem termostatu, więc będzie on wspierany natywnie.
Lukas2022

Dobrze wiedzieć.
Gdzie można śledzić postępy pracy.?
klew

Lukas2022 wrote: Thu Dec 08, 2022 11:50 am Dobrze wiedzieć.
Gdzie można śledzić postępy pracy.?
Będzie informacja na forum.
Poza tym można śledzić githuba. Zmiany będą w repozytoriach supla-device, supla-core, supla-cloud, supla-android i supla-ios :)
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Lukas2022 wrote: Thu Dec 08, 2022 7:18 am
jeżeli masz ogrzewanie podłogowe, które ma olbrzymią inercję i nie ma sensu zmieniać temperatur co kilka godzin to mogę polecić soft kolegi @elmaya. Termostat, gdzie możesz zmieniać temperaturę, włączać lub wyłączać automat i ręcznie ogrzewanie a w razie problemów z siecią działa zupełnie offline. Od 2 lat działa u mnie takich 6 sztuk, a od roku kolejne 10 - bezawaryjnie.
W przypadku gdybyś jednak chciał harmonogramy i zmienianie temperatur np. dzień/noc lub tygodniowe to tam staje się to nieco utrudnione (choć nie niemożliwe)
YoMan
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Ponieważ nie mogę znaleźć oryginalnego postu napisze tutaj może ktoś jest ciekawy, jakiś czas temu chciałem się dowiedzieć jak działa termostat przy dwóch lub więcej czujnikach temperatury na pomieszczenie, ponieważ w mini apce (tej z linku w podglądzie termostatu) jest zawsze temperatura pierwszego czujnika.
Otóż po 1,5 miesiąca testów mogę z całą pewnością powiedzieć, że przy dwóch lub więcej ilości czujnika termostat reaguje na średnią arytmetyczną ich wskazań.

Return to “Ogólna dyskusja”