Wsparcie dla licznika energii z serii SDM72 SDM120 SDM220 SDM230 SDM630 DDM18SD

krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

sdm.PNG
Dzisiaj udało się dodać i przetestować liczniki z serii SDM. Do poprawnego działania należy posiadać konwerter np. HW-0519.

Podłączenie konwertera to RX->RX oraz TX->TX (odwrotnie niż urządzenie do portu UART), GDN->GDN, VIN(5v)->VCC a podłączenie konwertera do licznika to A->A B->B. Proste :)

Zapraszam do testowania:
https://gui-generic-builder.supla.io/
flaga:
SUPLA_MODBUS_SDM

Nie ma tutaj podziału na liczniki, ponieważ odczyt powinien zadziałać automatyczni i odczytać tylko rejestry które obsługuje dany licznik. Na chwilę obecną został przetestowany licznik SMD630 na ESP8266 oraz ESP32.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://gui-generic-builder.supla.io/
duszek
Posts: 76
Joined: Sat Nov 26, 2022 6:03 am

Post

Czyli dobrze rozumiem ze
Z licznika wyjścia
+ dajemy pod nóżkę pod tx
a - dajemy pod nóżkę rx
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

duszek wrote: Sat Nov 26, 2022 9:00 pm Czyli dobrze rozumiem ze
Z licznika wyjścia
+ dajemy pod nóżkę pod tx
a - dajemy pod nóżkę rx
Licznik podłączasz pod konwerter RS485. Konwerter ma z jednej strony złącza "A+" i "B-" tam podłączasz licznik.
Następnie konwerter podłączasz do ESP - RX do RX, TX do TX (z tym że GPIO RX i GPIO TX na ESP jest konfigurowalne w GUI.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
duszek
Posts: 76
Joined: Sat Nov 26, 2022 6:03 am

Post

To nie lepiej w takim razie zrobić jak w tym temacie

https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/

Na fotokomórkę ?

Gdzie znajdę informacje jak podłączyć wtedy fotokomórkę tak jak w poradniku nawet jak wgrałem licznik impulsów z gui
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

duszek wrote: Sat Nov 26, 2022 9:22 pm To nie lepiej w takim razie zrobić jak w tym temacie

https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/

Na fotokomórkę ?

Gdzie znajdę informacje jak podłączyć wtedy fotokomórkę tak jak w poradniku nawet jak wgrałem licznik impulsów z gui
Raczej nie lepiej.
Licznik impulsów liczy tylko impulsy, więc masz info o zużytej energii i nic więcej. Do tego jest ryzyko, że przegapisz jakieś mignięcia.
Czytając dane normalnie z licznika, masz dostęp do mocy, prądu, napięcia i pewnie kilku innych parametrów (nie wiem co te liczniki udostępniają, ale na bank więcej niż sama energia).

Jeśli chcesz, to podłącz się pod diodę i czytaj impulsy. Podłączasz tak samo jak w tym poradniku na majsterkowo, tylko soft wgraj GG.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
gosztek
Posts: 5
Joined: Thu Mar 14, 2019 11:35 am

Post

Witam serdecznie,
bardzo fajne i tanie liczniki ma także firma ORNO. Np. 3fazowy licznik z Modbusem OR-WE517 fajnie współpracuje i nie ma z nim najmniejszych problemów w komunikacji ze sterownikami PLC i systemami SCADA. Istnieje możliwość dopisania wsparcia? Chyba, że jest on zbudowany na podobnym chipie jak te wyżej wymienione bo jest bardzo podobny do SDM630 ma ktoś jakieś informacje? Może pomoże w weryfikacji dokumentacja i tabela adresacji Modbusa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Z J
Posts: 123
Joined: Wed Feb 23, 2022 8:25 am

Post

Coś mi nie chce działać.
Po wgraniu softu, ustawieniu i podłączeniu do XY-K485 licznik stale się resetuje.
Czy to nie powinno chodzić na drugim UART?
Z J
Posts: 123
Joined: Wed Feb 23, 2022 8:25 am

Post

Help
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Z J wrote: Sat Dec 10, 2022 2:33 pm Coś mi nie chce działać.
Po wgraniu softu, ustawieniu i podłączeniu do XY-K485 licznik stale się resetuje.
Czy to nie powinno chodzić na drugim UART?
Musisz napisać coś więcej... Jak podłączyleś konwerter z ESP i licznikiem, jakiego ESP używasz, jaką prędkość odczytu masz ustawioną w liczniku (powinna być 9600), czy diody na konwerterze migają, jakie błędy jesteś wstanie odczytać na stronie głównej, po czym stwierdzasz że moduł się resetuje
https://gui-generic-builder.supla.io/
Z J
Posts: 123
Joined: Wed Feb 23, 2022 8:25 am

Post

Dzięki za odpowiedź.
ESP8266 NodeMCU v2 podłączyłem z konwerterem jak opisano RX>RX, TX>TX, GND>GND, VCC>V(in) 5V z USB.
ID 001, Baudrate 2400, parity N - nie wiem jak to zmienić, ale chyba przez RS485, tylko jak?
Po ustawieniu pinów RX i TX w AP połączenie z chmurą znacznie zwolniło.
Po podłączeniu do konwertera, dioda TXD praktycznie świci się cały czas (widać mrugnięcia) a licznik się resetuje.
Licznik jednofazowy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”