Łączenie dwóch i więcej modułów w jeden.

jaku2k
Has thanked: 1 time

@Lukas2022 to forum, a nie czat na żywo - musisz czasem chwilę poczekać na odpowiedź ;)

Uważam, że opieranie tylu rzeczy na jednym module nie jest dobrym pomysłem, bo w przypadku awarii urządzenia, tracisz masę funkcji.
Sam dawniej też miałem ochotę stworzyć "jeden moduł zarządzający wszystkim" (w moim przypadku dotyczyło to oświetlenia). Z błędnego myślenia szybko wyprowadził mnie @klew, który zasugerował rozbicie zadań na kilka urządzeń. Już po pół roku ta teoria okazała się niesamowicie pomocna.

Bierz pod uwagę również to, że może Ci zabraknąć pamięci na tyle funkcji.

Jeśli jednak wolisz robić kombajn, to masz odpowiedź od @YoMan , który zaproponował Ci pewnie najlepsze (w obrębie tej idei) rozwiązanie.
Pozdrawiam
Jakub
LukaszH

Aby się nie rozpisywać także zrobiłem taką płytkę "kombajn" i nawet zostały mi 2 szt: viewtopic.php?t=11424 (w tym linku są także źródła informacji na czym oparłem budowę tej płytki)

Natomiast jakieś lekkie rozbicie systemu na kilka modułów ma sporo sensu jak poprzednicy pisali.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

LukaszH wrote: Wed Dec 14, 2022 10:19 pm Aby się nie rozpisywać także zrobiłem taką płytkę "kombajn" i nawet zostały mi 2 szt: viewtopic.php?t=11424 (w tym linku są także źródła informacji na czym oparłem budowę tej płytki)

Natomiast jakieś lekkie rozbicie systemu na kilka modułów ma sporo sensu jak poprzednicy pisali.
mam podobne ... tylko nie takie ładne :(
@Lukas2022 zawsze trzeba wyważyć. Ja nie chciałem za dużo modułów bo nie przewidziałem wystarczająco dużo miejsca. Stąd takie 3 kombajny w szafie dały radę. Się okazało, że jeszcze ze 2, może 3 bym wcisnął ale tak zostaje mi rezerwa. Natomiast fakt, że jakakolwiek zmiana to mały horror bo zwykle po upgradeach się robi channel conflict i wszystko do ustawiania od nowa.
YoMan

Prawdopodobnie powrócę do pierwotnej koncepcji i zrobię 3 osobne moduły w jednej obudowie z dwoma lub trzema wyświetlaczami. Przyszłościowo pomyślę nad expanderami. Ciekawi mnie tylko jak taka ilość urządzeń współpracuje z jednym. wyświetlaczem. Przykładowo jak podłączymy 10 dsek plus 8 przekaźników, dodatkowo miernik prądu plus czujnik wilgoci ciśnienia i temperatury, czy wyświetlacz będzie w nieskończoność zmieniać wartości tak jak u mnie na filmie.
YoMan

Lukas2022 wrote: Thu Dec 15, 2022 10:33 am Prawdopodobnie powrócę do pierwotnej koncepcji i zrobię 3 osobne moduły w jednej obudowie z dwoma lub trzema wyświetlaczami. Przyszłościowo pomyślę nad expanderami. Ciekawi mnie tylko jak taka ilość urządzeń współpracuje z jednym. wyświetlaczem. Przykładowo jak podłączymy 10 dsek plus 8 przekaźników, dodatkowo miernik prądu plus czujnik wilgoci ciśnienia i temperatury, czy wyświetlacz będzie w nieskończoność zmieniać wartości tak jak u mnie na filmie.
to pytanie do autora softu ile wskazań przewidział. U mnie GG wyświetla 5 wskazań. Jeżeli chciałbyś mieć tych wskazań np. 16 to OLED nie będzie chyba dobrym rozwiązaniem. Będziesz stał i czekał, aż się wszystko przewinie. Wtedy chyba lepiej najtańsze urządzenie z Androidem na ścianę
YoMan

LukaszH wrote: Wed Dec 14, 2022 10:19 pm Aby się nie rozpisywać także zrobiłem taką płytkę "kombajn" i nawet zostały mi 2 szt: viewtopic.php?t=11424 (w tym linku są także źródła informacji na czym oparłem budowę tej płytki)

Przyznaję bez bicia płytka się podoba i jest godna zainteresowania. Rzuciwszy krótkim wzrokiem, prawdopodobnie można zaimplementować wszystkie moje urządzenia w/w począwszy od ds-ek skończywszy na mierniku energii bez zbędnego lutowania, wszystko pracując na śrubokręcie/wkrętaku.
Cena 80zł zawiera wszystkie urządzenia płytka, moduł, przekaźniki, ekspandery, inne?
Lukas2022

Reasumując temat ma ktoś praktyczną wiedzę, czy połączenie płytek z sobą przez GND +5V zasili cały moduł oraz nie uszkodzi płytki.
Pierwszy moduł zasilony zasilaczem 5V reszta reszta modułów zasilana z wyjścia GND+ VCC
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Na to samo wyjdzie, jeśli podłączysz zasilanie równolegle do każdego modułu. Musisz tylko mieć na uwadze właściwą wydajność prądową zasilacza.
A jeśli chcesz zasilać moduły z jednego zasilacza ze złączem USB, to najprościej zapoznać się ze schematem posiadanego modułu i sprawdzić, czy 5V na USB jest podłączone bezpośrednio do wyprowadzenia 5V modułu, czy może przez dodatkowe elementy (dioda, bezpiecznik, itp.). Jeśli jest połączenie bezpośrednie to śmiało możesz zasilać drugi moduł z wyprowadzenia 5V pierwszego modułu. W dalszym ciągu musisz mieć na uwadze wydajność prądową zasilacza.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan

ja bym chyba jednak wybrał zasilanie równoległe do pinu 5v. Będziesz miał przyszłościowo możliwość dopinania kolejnych modułów. W przypadku zasilania przez USB po pierwsze musisz mieć dość mocny zasilacz USB, po drugie może w pewnym momencie się skończyć wytrzymałość obwodów tak jak kolega pisze powyżej.
Z drugiej strony: u mnie był jeden zasilacz na DIN i zasilał 18 wemosów, 30 przekaźników i 20 dimmerów ale zaczynały wariować ds'ki przy załączaniu przekaźników (traciły pomiar). Kombinowałem z pullupami, prowadzeniem przewodów i skończyło się tym, że moduły z ds'kami (u mnie akurat jest bateria 10 modułów-termostatów i każdy ma jedną ds'kę) musiałem podłączyć pod osobny zasilacz. Natomiast u Ciebie może nie być tych problemów, ja spitoliłem trochę okablowanie w ścianach.
YoMan

Projekt robię dla siebie więc zaryzykuję i sprawdzę jak będą zachowywały się moduły na jednym zasilaniu 2,4A. Jeżeli będą działały bezproblemowo będzie można montować u innych.

Return to “Ogólna dyskusja”