Thw-01

3DPiCiU

Witam ponownie

Pojechałem do firmy ten rozłączony co było widać w aplikacji czujnik
20221217_082834.jpg
jak widać na zdjęciu świecił się na zielono cały czas.
odległość od WiFi nadajnika paręnaście cm
20221217_0826jj06.jpg
Postanowiłem wymienić zasilacz na inny np oryginalny od telefonu SONY
2022121sony7_083010.jpg
Na razie od 9 rano chodzi zobaczymy co będzie się działo.

Sprawdziłem WiFi jak wygląda to od strony sieci WiFi
Zasięg prawie 100% ,te czujniki często usypiają się ?
widać poszatkowany wykres połączenia w ciągu 24h

w następnym poście bo mogę tylko 3 foto dodawać :(
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by 3DPiCiU on Sun Dec 18, 2022 8:09 am, edited 2 times in total.
3DPiCiU

Jeden czujnik
Zrzut ekraffnu 2022-12-17 103133.png
drugi czujnik
Zrzut ekranu 2022-155552-17 103318.png
dla odmiany wspomniany sonoff
Zrzut ekranu 2022-12-dddd17 103629.png
Jak widać coś nie tak z nimi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
3DPiCiU

Mam tutaj jeszcze w tej firmie wyłącznik firmy ZAMEL on zachowuję się poprawnie.
i mamy cały czas kontak z tym wyłącznikiem.

Zrzutgg2-17 102422.png
Last edited by 3DPiCiU on Sun Dec 18, 2022 8:11 am, edited 1 time in total.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

@3DPiCiU te wykresy WiFi odnośnie THW nie są diagnostyczne ponieważ THW zaraz po dokonaniu pomiaru i wysłaniu wyniku do chmury rozłącza się z WiFi i usypia. W związku z powyższym taki wykres jaki przesłałeś jest zgodny z oczekiwanym i jest poprawny. Nie będzie on tożsamy z tym jak wygląda połączenie WiFi w przypadku urządzeń, które nie przechodzą w tryb uśpienia i oczekują cały czas na rozkazy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Thw nawiązuje połączenie, wysyła dane, rozłącza się i idzie spać na 30s i tak w kółko.
To prawdziwy tester lokalnych sieci Wi-Fi ;)

Ja mam THW u siebie na Wi-Fi opartym o unify. W ciągu kilku dni mam dwie luki w pomiarach. Z tym że u mnie internet jest przez LTE i też potrafi różnie chodzić.

Odnośnie sieci na unify, to ja miałem różne doświadczenia z tym sprzętem. U mnie aktualizacje softu na AP stanowczo poprawiły jakość połączeń.
W ustawieniach też jest sporo opcji pod kątem urządzeń typu IoT.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
ramar4

Nie zmienia to faktu że tak nie powinno być ze raz działa raz nie
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
3DPiCiU

@pzygmunt To wszystko rozumiem wiem źle opisałem.
Jeżeli urządzenie łączy się okresowo o wykres powinien być regularny takie równe piki.
A jak widać są to duże i różne okresy odstępu czasowego.
Moim zdaniem powinien ten wykres wyglądać ja przysłowiowy grzebień.
Chyba że jest tak zaprogramowany ten czujnik jeżeli nic się nie zmienia to czujnik śpi i nie wysyła żadnych danych przez dłuższy okres.

Jeżeli chodzi o internet to mam światełko INEA max symetryczne 1G/1G.
Router czołowy DrayTek switch/e też tej firmy
VPN i zdalne pulpity chodzą w tym samym czasie bez jakikolwiek przerw i zrywań.
Jeżeli chodzi o oprogramowanie AP sprawdziłem akurat wczoraj w nocy aktualizowały się do najnowszego w odstępach 4-5 minutowych.
Zrzut ekranu 2022-12-17 163407.png
dobo

klew wrote: Sat Dec 17, 2022 2:00 pm Thw nawiązuje połączenie, wysyła dane, rozłącza się i idzie spać na 30s i tak w kółko.
Biorąc pod uwagę, że urządzenie potrzebuje zewnętrznego stałego zasilania to po co je w ogóle usypiać?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

W celu wyeliminowania temperatury własnej urządzenia, która zaburza pomiary.
Generalnie na pokładzie jest drugi termometr referencyjny przy samym module wykorzystywany do autokorekty ale nie daje on takich rezultatów jak usypianie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

3DPiCiU wrote: Sat Dec 17, 2022 3:38 pm Jeżeli urządzenie łączy się okresowo o wykres powinien być regularny takie równe piki.
A jak widać są to duże i różne okresy odstępu czasowego.
Moim zdaniem powinien ten wykres wyglądać ja przysłowiowy grzebień.
Chyba że jest tak zaprogramowany ten czujnik jeżeli nic się nie zmienia to czujnik śpi i nie wysyła żadnych danych przez dłuższy okres.
U mnie w domu Unifi nie rejestruje danych tak dokładnie. W ogólności moich THW albo wcale nie widzę, albo jak już się pokaże, to wykes Wi-Fi experience wygląda bardzo nieregularnie. Obstawiam, że to wynika z tego, że kontroler nie rejestruje danych w sposób ciągły tylko co jakiś czas. Urządzenia łączą się do AP i pewnie AP co jakiś czas wysyła dane do kontrolera.
Druga sprawa, "Wi-Fi experience" to nie jest wykres, który pokazuje kiedy urządzenie było podłączone, a kiedy nie. Oczywiście można to próbować z tego wykresu odczytać, ale nie do tego on jest.

Natomiast wracając do sedna sprawy - THW zawsze się wybudza po 30 s i wysyła dane na serwer. Wynika to z tego, że serwer oczekuje aktualizacji w przeciągu 60 s - po tym czasie uznaje, że urządzenie z jakiegoś powodu się rozłączyło.

Skoro to firma z dużą ilością urządzeń, to czy masz tam wydzieloną osobną sieć dla urządzeń typu IoT? Dla IoT warto wydzielić sieć z osobną nazwą (i np. ją ukryć). Unifi ma kilka opcji, które są oznaczone, że mogą powodować problemy ze starszymi urządzeniami. O ile układ od Wi-Fi w THW nie jest "starszym urządzeniem", to korzysta ze starszych wersji protokołu Wi-Fi i niektóre opcje mogą tutaj pomóc.
ramar4 wrote: Sat Dec 17, 2022 3:13 pm Nie zmienia to faktu że tak nie powinno być ze raz działa raz nie
Nikt nie twierdzi, że wykresy powinny tak wyglądać.

Jeśli tylko znajdziemy coś, co może poprawić jakość łączenia się, to to poprawimy. Na chwilę obecną nie mamy żadnej poszlaki, która by mogła coś sugerować w jakim kierunku szukać problemu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL THW-01”