Supla scripts - sterowanie głosem

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Ja zintegrowałem z GH i sterowanie głosowe dziala umiarkowanie poprawnie aczkolwiek jakoś nie wyrobiłem w sobie nawyku używania go stale
YoMan

YoMan wrote: Fri Sep 02, 2022 6:27 pm Ja zintegrowałem z GH i sterowanie głosowe dziala umiarkowanie poprawnie aczkolwiek jakoś nie wyrobiłem w sobie nawyku używania go stale
Potwierdzam. Google Home dość fajnie to obsługuje...ale nieczęste używanie doprowadza do zapomnienia ścieżki ( przykład: OK google, Google home, dom, piwnica, włącz lampę) wydawanego polecenia a jeśli ktoś ma wiele urządzeń to "inteligencja" tutaj nie istnieje i GH się nie domyśli, jeśli zamiast "lampę" powiemy "lampkę" to nie włączy to, co mamy na myśli. Fajny bajer, dla pokazu znajomym. Znacznie szybciej wychodzi to jednak ręcznie. Inna sprawa, że GH czasem "nie widzi" starszego softu i nie można go podpiąć.
edm
Been thanked: 2 times

fracz wrote: Fri Apr 22, 2022 11:27 am Komendy głosowe z Automate powinny nadal działać, natomiast prawie nikt tego nie używa (w statystykach mam, że przez ostatni tydzień skrypy obsłużyły tylko 30 takich komend).

Z Automate nie działają powiadomienia. Komendy głosowe powinny ruszyć wg tego tutoriala.
Na moim androidzie zainstalowałem starszą wersję Automate 1.10.4
Aplikacja działa, menu jest takie samo jak z tego turtorial https://www.youtube.com/watch?v=YOvxetkskmc
Lecz gdy wpisuję w pole wyszukiwania wyraz supla to nie znajduje SUPLA Scripts Configurator.
Natomiast inne są np. SUPLA Voice, SUPLA Notifications itd.
Usunąłeś SUPLA Scripts Configurator z Automate?. Bez tego nie zadziała...
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Nic nie usuwałem. Jak wpiszesz pełną nazwę to też nie znajduje?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Arghatell wrote: Fri Sep 02, 2022 8:56 pm
YoMan wrote: Fri Sep 02, 2022 6:27 pm Ja zintegrowałem z GH i sterowanie głosowe dziala umiarkowanie poprawnie aczkolwiek jakoś nie wyrobiłem w sobie nawyku używania go stale
Potwierdzam. Google Home dość fajnie to obsługuje...ale nieczęste używanie doprowadza do zapomnienia ścieżki ( przykład: OK google, Google home, dom, piwnica, włącz lampę) wydawanego polecenia a jeśli ktoś ma wiele urządzeń to "inteligencja" tutaj nie istnieje i GH się nie domyśli, jeśli zamiast "lampę" powiemy "lampkę" to nie włączy to, co mamy na myśli. Fajny bajer, dla pokazu znajomym. Znacznie szybciej wychodzi to jednak ręcznie. Inna sprawa, że GH czasem "nie widzi" starszego softu i nie można go podpiąć.
ja używam tylko do otwierania bramy w odległości, której nie łapie pilot. Oraz opuszczając dom wykorzystuję rutynę "Jedziemy do pracy": zamyka bramę, gasi światła, uruchamia alarm.
Poza tym jest bardzo chimeryczny.
  • Hasło "Włącz wszystkie światła w salonie" - "Nie wiem o które światła ci chodzi" ;)
  • Hasło "Włącz światło w kuchni" - włacza w kuchni i w jadalni ale jak powiedzieć włącz w jadalni to zapali tylko w jadalni
ot takie niekonsekwencje ;)
YoMan

fracz wrote: Wed Dec 28, 2022 10:13 am Nic nie usuwałem. Jak wpiszesz pełną nazwę to też nie znajduje?
Nie znajduje. https://zone.otzo.com/supla/automate.mp4
Gdyby się długo buforowało to klik prawym i Zapisz film wideo...

Jeśli to nie problem proszę umieść ponownie skrypt SUPLA Scripts Configurator w automate.
Sprawdzę czy działa.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Masz jakąś starą wersję apki automete, może to dlatego Ci nie wyszukuje?
To Flow tam jest, ja u siebie w apce go znajduję. Mam ostatnią wydaną wersje apki 1.35.1
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
edm

lesny8 wrote: Thu Dec 29, 2022 10:03 am Masz jakąś starą wersję apki automete, może to dlatego Ci nie wyszukuje?
To Flow tam jest, ja u siebie w apce go znajduję. Mam ostatnią wydaną wersje apki 1.35.1
Dziękuję po raz kolejny 👏.
Faktycznie po zainstalowaniu najnowszej aplikacji, automate znajduje SUPLA Scripts Configurator.
Natomiast obecnie mam awarię komputera i nie jestem w stanie dostać się do mojej suplascripts żeby odczytać kod autoryzacji. Dam znać jak się uporam, czy sterowanie głosem działa nadal po staremu we współpracy z automate.
edm

Niestety nie udało mi się osiągnąć celu tj. żeby sterowanie głosem było możliwe za pomocą Automate & Google, co dawno temu działało.
Sterowanie głosem przez Google Assistant jest ograniczone, pozbawione możliwości definiowania własnych odpowiedzi, warunków. Dlatego próbuję reaktywować Automate & Google.

@lesny8 może spróbowałbyś kiedyś uruchomić to u siebie?. Jeśli u Ciebie nie zadziała to będzie raczej jednoznaczne z tym że powiązanie w/w usług obecnie nie działa odnośnie Supla Voice.
Napiszę co robiłem.
1. W mojej prywatnej supla cloud unieważniłem integracje z Google.
2. Z poziomu android, Google, Ustawienia, Google Assistant, Urządzenia, usunąłem powiązanie z SUPLA.ORG
3. Na android 6.0.1 skonfigurowałem Google, Google Assistant możliwe na wzór tutorial https://www.youtube.com/watch?v=YOvxetkskmc
Aczkolwiek obecna aplikacja Google, jej menu i pewnie możliwości zmieniły się trochę w stosunku do starszej wersji z tutorial, lecz próbowałem różnych kombinacji ustawień. Bez sukcesu.
4. Zainstalowałem najnowsze Automate 1.35.1premium, którego wygląd menu, niektóre elementy konfiguracji też się zmieniły w porównaniu z wersją z tutorial. Próbowałem z root SuperSU (mam roota) i bez roota.
5. Ponadto ze sklepu Google Play zainstalowałem wszystkie dodatki Automate np. Automate storage premissions, Automate network premissions itd. Aczkolwiek początkowo niczego nie doinstalowałem ręcznie ze sklepu Google Play. Lecz sterowanie głosem nie działało. Dodam że z poziomu aplikacji Automate nie udało mi się doprowadzić do stanu jak na tutorial że z poziomu automate dochodzi do dodatkowej instalacji uprawnień np. Automate storage premissions. Stąd moje kolejne próby, gdzie dodatkowe uprawnienia zainstalowałem ręcznie z sklepu Google Play.
6. Próbowałem też nadawać uprawnienia z poziomu Automate, Settings, Access control, Privileges. Różne kombinacje.
7. Aplikacji Automate i wszystkim dodatkom z poziomu android nadałem wszystkie możliwe uprawnienia z poziomu Ustawienia, Uprawnienia, Uprawnienia aplikacji.
8. Wyłączyłem oszczędzanie energii dla Automate, oraz w Ustawienia, Dodatkowe ustawienia, Ułatwienia dostępu zrobiłem włącz dla Automate.
9. W Automate odszukałem i pobrałem skrypty SUPLA Scripts Configurator oraz Supla Voice.
10. W Automate uruchomiłem SUPLA Scripts Configurator i skonfigurowałem z moim prywatnym suplascripts. Wydaje się że wszystko przebiegło poprawnie. Otrzymałem komunikat Success. A w moim suplascripts w Klucze dostępu, pojawił się mój smartphone zgodnie z nadaną nazwą.
11. W Automate uruchomiłem SUPLA Voice, który też uruchomił się poprawnie (pojawiło się 1) czyli 1 proces uruchomiony.
12. W SUPLA Scripts Configurator oraz SUPLA Voice nie miałem wpływu na wyszarzone, odznaczone ptaszkiem pozycje widoczne na screenach. Cokolwiek nie zrobiłem z w/w było jak na scrennach. Nie można było tego edytować.
13. W android, Google, Ustawienia, Głos, Języki oraz w Ustawienia, Google Assistant Języki próbowałem różnych kombinacji, zostawiając domyślnie jak jest a także dodając język angielski UK jako domyślny. Także inne ustawienia zrobiłem zgodnie z tutorial, wypowiadając Ok Google w celu nauczenia modelu głosu.
14. Dodałem scenę do prywatnej suplascripts, gdzie miało odbywać się sterowanie głosem, tj. włączenie gniazda on i uzyskanie odpowiedzi Gniazdo zostało włączone. Komendę głosową do wypowiedzenia wpisałem ręcznie. Scen wykonana ręcznie działa. Gniazdo się włącza i powiadomienie o wykonaniu sceny "Gniazdo zostało włączone" pojawia się na ekranie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Arek.kandula

Nie wiem czy mogę podpiąć się pod temat ale mam pytanko. Jak ustawić scenę tak żeby jak żona otwiera bramę od garażu pilotem to zasIalala w tym momencie scena otwarcia bramy plus oświetlenie zewnętrzne garażu. Pozdrawiam Arkadiusz

Return to “Pomoc”