W bibliotece na pewno będę dodawał skalę logarytmiczną, lub wg korekty gamma.
Także jest to tylko kwestia czasu, aby to się pojawiło. Natomiast nie wiem, kiedy do tego usiądę.
Podobnie błąd ze sterowaniem dimmerem z przycisku przy rozjaśnieniu < 5% też będę poprawiał.
Jak będzie to w bibliotece, to za niewielką zmianą w GG te funkcje też się pojawią. Nie wiem czy krycha ma czas na robienie czegoś w GG, aby potem to zastępować rozwiązaniem z bibiloteki.
Pytanie czy to naprawdę jest taka pilna sprawa?
Dimmer sterowany jednym przyciskiem
-
LukaszH
Ciężko oceniać skalę pracy ale tak naprawdę <5% by się przydało poprawić jak i uruchamianie dimmera startując od 0% przez przytrzymanie przycisku. Obecnie jak ostatnie ustawienie było np. 80% i w nocy chciało by się uruchomić najlepiej 1-2% to niestety trzeba kliknąć raz (wtedy rozbłysk i patrzenie na żonę czy nie wnerwionaklew wrote: Sat Jan 07, 2023 8:30 pm W bibliotece na pewno będę dodawał skalę logarytmiczną, lub wg korekty gamma.
Także jest to tylko kwestia czasu, aby to się pojawiło. Natomiast nie wiem, kiedy do tego usiądę.
Podobnie błąd ze sterowaniem dimmerem z przycisku przy rozjaśnieniu < 5% też będę poprawiał.
Jak będzie to w bibliotece, to za niewielką zmianą w GG te funkcje też się pojawią. Nie wiem czy krycha ma czas na robienie czegoś w GG, aby potem to zastępować rozwiązaniem z bibiloteki.
Pytanie czy to naprawdę jest taka pilna sprawa?
Jeśli jednak lepiej wszystko zrobić za jednym zamachem to trzeba cierpliwie poczekać
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Argument dotyczący żony mnie przekonał. Bug poprawię w trybie ASAP ;PLukaszH wrote: Sat Jan 07, 2023 8:58 pmCiężko oceniać skalę pracy ale tak naprawdę <5% by się przydało poprawić jak i uruchamianie dimmera startując od 0% przez przytrzymanie przycisku. Obecnie jak ostatnie ustawienie było np. 80% i w nocy chciało by się uruchomić najlepiej 1-2% to niestety trzeba kliknąć raz (wtedy rozbłysk i patrzenie na żonę czy nie wnerwionaklew wrote: Sat Jan 07, 2023 8:30 pm W bibliotece na pewno będę dodawał skalę logarytmiczną, lub wg korekty gamma.
Pytanie czy to naprawdę jest taka pilna sprawa?) i dopiero szybko ponownie przytrzymanie przycisku aby ustawić żądaną jasność.
Jeśli jednak lepiej wszystko zrobić za jednym zamachem to trzeba cierpliwie poczekać![]()
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
Poprawka na przycisk jest wrzucona na produkcję w wersji 22.12.01 (zajmie to kilka godzin zanim ta wersja pojawi się w Arduino).LukaszH wrote: Sat Jan 07, 2023 8:58 pm Ciężko oceniać skalę pracy ale tak naprawdę <5% by się przydało poprawić jak i uruchamianie dimmera startując od 0% przez przytrzymanie przycisku. Obecnie jak ostatnie ustawienie było np. 80% i w nocy chciało by się uruchomić najlepiej 1-2% to niestety trzeba kliknąć raz (wtedy rozbłysk i patrzenie na żonę czy nie wnerwiona) i dopiero szybko ponownie przytrzymanie przycisku aby ustawić żądaną jasność.
Jeśli jednak lepiej wszystko zrobić za jednym zamachem to trzeba cierpliwie poczekać![]()
Dodatkowo ustawiłem, aby domyślny zakres ściemniania i rozjaśniania poprzez przytrzymanie przycisku był między 1 a 100. Do tej pory było 5 - 100.
Jeśli ktoś chce inaczej, to można to ustawić:
Code: Select all
dimmer->setMinIterationBrightness(5);
Aktualnie pauza trwa 750 ms i można to zmienć:
Code: Select all
dimmer->setMinMaxIterationDelay(500); // czas w ms
Zmieniłem też przykład w bibiliotece, aby używał tych parametrów przycisku, które były tutaj wcześniej zaproponowane i których aktualnie używa GG.
Na inne funkcje rozjaśniające (log, gamma itp) trzeba jeszcze poczekać.
FYIkrycha88 wrote:
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
faktycznie ASAPklew wrote: Mon Jan 09, 2023 1:46 pmPoprawka na przycisk jest wrzucona na produkcję w wersji 22.12.01 (zajmie to kilka godzin zanim ta wersja pojawi się w Arduino).LukaszH wrote: Sat Jan 07, 2023 8:58 pm Ciężko oceniać skalę pracy ale tak naprawdę <5% by się przydało poprawić jak i uruchamianie dimmera startując od 0% przez przytrzymanie przycisku. Obecnie jak ostatnie ustawienie było np. 80% i w nocy chciało by się uruchomić najlepiej 1-2% to niestety trzeba kliknąć raz (wtedy rozbłysk i patrzenie na żonę czy nie wnerwiona) i dopiero szybko ponownie przytrzymanie przycisku aby ustawić żądaną jasność.
Dodatkowo ustawiłem, aby domyślny zakres ściemniania i rozjaśniania poprzez przytrzymanie przycisku był między 1 a 100. Do tej pory było 5 - 100.
Jeśli ktoś chce inaczej, to można to ustawić:Zmieniłem też sposób liczenia opóźnienia między zmianami kierunku ściemniania/rozjaśniania, gdy dochodzimy do skrajnych wartości. Wcześniej było to ustawione na 5 odpaleń akcji z on_hold, ale przy tym ustawieniu przycisku, gdzie odpala się to co 35 ms, to było zbyt krótkie.Code: Select all
Aktualnie pauza trwa 750 ms i można to zmienć:Dodałem też powyższą pauzę na najmniejszej jasności, gdy włączamy rgb/dimmer z pozycji "OFF" poprzez przytrzymanie przycisku (czyli zamiast startu z najniższej jasności i automatycznego rozjaśniania, teraz startujemy z najniższego poziomu, chwilę czekamy i dopiero potem zaczyna się rozjaśnianie)Code: Select all
Zmieniłem też przykład w bibiliotece, aby używał tych parametrów przycisku, które były tutaj wcześniej zaproponowane i których aktualnie używa GG.
FYIkrycha88 wrote:![]()
YoMan
-
LukaszH
Wielkie dzięki i jednak widać że nie tylko ja mam rodzinkę jako samo szczęście ale u mnie jak cokolwiek wysiądzie, albo nie działa prawidłowo to odrazu „mówiłam aby tyle tego nie instalować! a teraz niczego nie będę sprawdzała i nie wiem gdzie są korki - przyjedź i napraw:p”(cały czas to samo nawet jak nie ma prąduklew wrote: Mon Jan 09, 2023 1:46 pmPoprawka na przycisk jest wrzucona na produkcję w wersji 22.12.01 (zajmie to kilka godzin zanim ta wersja pojawi się w Arduino).LukaszH wrote: Sat Jan 07, 2023 8:58 pm Ciężko oceniać skalę pracy ale tak naprawdę <5% by się przydało poprawić jak i uruchamianie dimmera startując od 0% przez przytrzymanie przycisku. Obecnie jak ostatnie ustawienie było np. 80% i w nocy chciało by się uruchomić najlepiej 1-2% to niestety trzeba kliknąć raz (wtedy rozbłysk i patrzenie na żonę czy nie wnerwiona) i dopiero szybko ponownie przytrzymanie przycisku aby ustawić żądaną jasność.
Jeśli ktoś chce inaczej, to można to ustawić:Zmieniłem też sposób liczenia opóźnienia między zmianami kierunku ściemniania/rozjaśniania, gdy dochodzimy do skrajnych wartości. Wcześniej było to ustawione na 5 odpaleń akcji z on_hold, ale przy tym ustawieniu przycisku, gdzie odpala się to co 35 ms, to było zbyt krótkie.Code: Select all
Aktualnie pauza trwa 750 ms i można to zmienć:Dodałem też powyższą pauzę na najmniejszej jasności, gdy włączamy rgb/dimmer z pozycji "OFF" poprzez przytrzymanie przycisku (czyli zamiast startu z najniższej jasności i automatycznego rozjaśniania, teraz startujemy z najniższego poziomu, chwilę czekamy i dopiero potem zaczyna się rozjaśnianie)Code: Select all
FYIkrycha88 wrote:![]()
Ogólnie to wyżej opisane zmiany to petarda
Jak rozumiem teraz tylko trzeba uprosić @krycha88 aby dokonał odpowiednich zmian w GG ?
-
klew
W zasadzie wystarczy aktualizacja biblioteki w GG i powinno być dobrze.
Możliwość ustawienia tych parametrów to jakieś dodatkowe opcje, ale nie na konieczności ich dodawania do GG.
Możliwość ustawienia tych parametrów to jakieś dodatkowe opcje, ale nie na konieczności ich dodawania do GG.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
aktualizacja zadziała jeśli kompilujemy sami natomiast jeżeli przez buildera to musimy poczekać na @krycha88 i/lub @Goral64 ? Dobrze qmam?klew wrote: Mon Jan 09, 2023 8:08 pm W zasadzie wystarczy aktualizacja biblioteki w GG i powinno być dobrze.
YoMan
-
klew
TakYoMan wrote: Tue Jan 10, 2023 10:23 am aktualizacja zadziała jeśli kompilujemy sami natomiast jeżeli przez buildera to musimy poczekać na @krycha88 i/lub @Goral64 ? Dobrze qmam?
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Przy ręcznej kompilacji musisz ręcznie zaktualizować SuplaDevice. Ja aktualnie pracuję nad innym dużym tematem więc nie mam czasu na takie drobne błędyYoMan wrote: Tue Jan 10, 2023 10:23 am aktualizacja zadziała jeśli kompilujemy sami natomiast jeżeli przez buildera to musimy poczekać na @krycha88 i/lub @Goral64 ? Dobrze qmam?
https://gui-generic-builder.supla.io/