supla-device 22.12.01

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Nowa wersja z kilkoma drobiazgami została wydana.

Najważniejsza zmiana to kilka poprawek dla RGBW/Dimmera ("ku uciesze małżonki" ;) ).

Changelog: https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... 2023-01-09

W tym poście opisałem zmiany dla RGBW/Dimmer:
viewtopic.php?p=140767#p140767
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

A dlaczemu wersja 22.12.01, a nie 23.01 ;)
Czyżby na wersję styczniową szykowało się coś grubszego?
klew

Yepestis wrote: Mon Jan 09, 2023 2:58 pm A dlaczemu wersja 22.12.01, a nie 23.01 ;)
Czyżby na wersję styczniową szykowało się coś grubszego?
Raczej to wydanie było zbyt małe i do tego to raczej bug fix.
Nie wiem czy 23.01 się ukaże ;)
petione

Powiedz mi prosze Klew czy do strony konfiguracyjnej da sie przejsc po adresie lokalnym urzadzenia czy tylko poprzez 192.168.4.1? Mowa oczywiście o Twojej bibliotece a w szczególności przykładach jak WebInterface lub ConfigModeInputs
klew

petione wrote: Mon Jan 09, 2023 9:54 pm Powiedz mi prosze Klew czy do strony konfiguracyjnej da sie przejsc po adresie lokalnym urzadzenia czy tylko poprzez 192.168.4.1? Mowa oczywiście o Twojej bibliotece a w szczególności przykładach jak WebInterface lub ConfigModeInputs
Teoretycznie da się, ale nie jest to włączone.
Można odpalić web server bez trybu konfiguracyjnego. Tylko tam nie ma żadnych zabezpieczeń w stylu login i hasło.
Do tego na ESP8266 nie wiem czy ilość wolnego RAM-u będzie wystarczająca, bo nie sprawdzałem tego pod tym kątem, a wolnej pamięci za dużo nie ma.
petione

Chodzi mi o to że zmiana jakichkolwiek własnych nastaw zapisanych w polach tekstowych wymaga wprowadzenia urządzenia w tryb config i o ile moduł jest gdzieś "pod ręką" to nie ma problemu. Natomiast jeśli moduł zamontowany jest gdzieś dalej to trzeba by już lecieć z np laptopem, połączyć się z siecią modułu wklepać 192.168.4.1 i dopiero pozmieniać ustawienia. Dobrze myślę? Podpowiesz jak włączyć web serwer? Brak zabezpieczeń też w sumie jest to nie mały problem :| Ale może małymi kroczkami....
klew

petione wrote: Tue Jan 10, 2023 7:29 am Chodzi mi o to że zmiana jakichkolwiek własnych nastaw zapisanych w polach tekstowych wymaga wprowadzenia urządzenia w tryb config i o ile moduł jest gdzieś "pod ręką" to nie ma problemu. Natomiast jeśli moduł zamontowany jest gdzieś dalej to trzeba by już lecieć z np laptopem, połączyć się z siecią modułu wklepać 192.168.4.1 i dopiero pozmieniać ustawienia. Dobrze myślę? Podpowiesz jak włączyć web serwer? Brak zabezpieczeń też w sumie jest to nie mały problem :| Ale może małymi kroczkami....
Poniżej metody startujące i zatrzymujące web server.
Jeśli na esp8266 nie będzie działać, to próbuj na esp32 :P
Nie planuję optymalizacji pamięci pod kątem utrzymania włączonego web servera na esp8266 jednocześnie z utrzymywaniem szyfrowanego połączenia z Suplą.

Code: Select all

#include <supla/network/web_server.h>

// start web server
    if (Supla::WebServer::Instance()) {
      Supla::WebServer::Instance()->start();
    }
...
// stop web server
    if (Supla::WebServer::Instance()) {
      Supla::WebServer::Instance()->stop();
    }
petione

Super, będę próbował.

Wprowadzenia loginu i hasła logowania do strony konfiguracyjnej to już połączenie szyfrowane?
Ale widzę po kodzie że w ostateczności można włączać web serwer za pomocą virtual relaya? 8-)
klew

petione wrote: Tue Jan 10, 2023 8:28 am Super, będę próbował.

Wprowadzenia loginu i hasła logowania do strony konfiguracyjnej to już połączenie szyfrowane?
Ale widzę po kodzie że w ostateczności można włączać web serwer za pomocą virtual relaya? 8-)
Hasło i login nie mają nic wspólnego z szyfrowaniem ;)

Chodzi o to, że urządzenie trzyma połączenie szyfrowane z serwerem Supli. A takie połączenie zrzera większość dostępnej pamięci RAM na ESP8266. Możliwe, że WebServer będzie się wykrzaczał z powodu braku pamięci, gdy coś tam spróbujesz zapisać.

Odnośnie startowania i stopowania web servera z przekaźnika w apce:

relay->addAction(Supla::START_LOCAL_WEB_SERVER, SuplaDevice, Supla::ON_TURN_ON);
relay->addAction(Supla::STOP_LOCAL_WEB_SERVER, SuplaDevice, Supla::ON_TURN_OFF);
petione

klew wrote: Tue Jan 10, 2023 8:39 am
petione wrote: Tue Jan 10, 2023 8:28 am Super, będę próbował.

Hasło i login nie mają nic wspólnego z szyfrowaniem ;)

Chodzi o to, że urządzenie trzyma połączenie szyfrowane z serwerem Supli. A takie połączenie zrzera większość dostępnej pamięci RAM na ESP8266. Możliwe, że WebServer będzie się wykrzaczał z powodu braku pamięci, gdy coś tam spróbujesz zapisać.

Odnośnie startowania i stopowania web servera z przekaźnika w apce:

relay->addAction(Supla::START_LOCAL_WEB_SERVER, SuplaDevice, Supla::ON_TURN_ON);
relay->addAction(Supla::STOP_LOCAL_WEB_SERVER, SuplaDevice, Supla::ON_TURN_OFF);
Wszystko pięknie działa, dzięki wielkie:)
Jest jakaś szansa na dodanie OTA lub pomoc w zaimplementowaniu tej funkcjonalności do kodu? :roll:

Return to “supla-dev”