Najważniejsza zmiana to kilka poprawek dla RGBW/Dimmera ("ku uciesze małżonki"
Changelog: https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... 2023-01-09
W tym poście opisałem zmiany dla RGBW/Dimmer:
viewtopic.php?p=140767#p140767
Raczej to wydanie było zbyt małe i do tego to raczej bug fix.Yepestis wrote: Mon Jan 09, 2023 2:58 pm A dlaczemu wersja 22.12.01, a nie 23.01![]()
Czyżby na wersję styczniową szykowało się coś grubszego?
Teoretycznie da się, ale nie jest to włączone.petione wrote: Mon Jan 09, 2023 9:54 pm Powiedz mi prosze Klew czy do strony konfiguracyjnej da sie przejsc po adresie lokalnym urzadzenia czy tylko poprzez 192.168.4.1? Mowa oczywiście o Twojej bibliotece a w szczególności przykładach jak WebInterface lub ConfigModeInputs
Poniżej metody startujące i zatrzymujące web server.petione wrote: Tue Jan 10, 2023 7:29 am Chodzi mi o to że zmiana jakichkolwiek własnych nastaw zapisanych w polach tekstowych wymaga wprowadzenia urządzenia w tryb config i o ile moduł jest gdzieś "pod ręką" to nie ma problemu. Natomiast jeśli moduł zamontowany jest gdzieś dalej to trzeba by już lecieć z np laptopem, połączyć się z siecią modułu wklepać 192.168.4.1 i dopiero pozmieniać ustawienia. Dobrze myślę? Podpowiesz jak włączyć web serwer? Brak zabezpieczeń też w sumie jest to nie mały problemAle może małymi kroczkami....
Code: Select all
#include <supla/network/web_server.h>
// start web server
if (Supla::WebServer::Instance()) {
Supla::WebServer::Instance()->start();
}
...
// stop web server
if (Supla::WebServer::Instance()) {
Supla::WebServer::Instance()->stop();
}
Hasło i login nie mają nic wspólnego z szyfrowaniempetione wrote: Tue Jan 10, 2023 8:28 am Super, będę próbował.
Wprowadzenia loginu i hasła logowania do strony konfiguracyjnej to już połączenie szyfrowane?
Ale widzę po kodzie że w ostateczności można włączać web serwer za pomocą virtual relaya?![]()
Code: Select all
relay->addAction(Supla::START_LOCAL_WEB_SERVER, SuplaDevice, Supla::ON_TURN_ON);
relay->addAction(Supla::STOP_LOCAL_WEB_SERVER, SuplaDevice, Supla::ON_TURN_OFF);
Wszystko pięknie działa, dzięki wielkie:)klew wrote: Tue Jan 10, 2023 8:39 amHasło i login nie mają nic wspólnego z szyfrowaniempetione wrote: Tue Jan 10, 2023 8:28 am Super, będę próbował.
Wprowadzenia loginu i hasła logowania do strony konfiguracyjnej to już połączenie szyfrowane?
Ale widzę po kodzie że w ostateczności można włączać web serwer za pomocą virtual relaya?![]()
Chodzi o to, że urządzenie trzyma połączenie szyfrowane z serwerem Supli. A takie połączenie zrzera większość dostępnej pamięci RAM na ESP8266. Możliwe, że WebServer będzie się wykrzaczał z powodu braku pamięci, gdy coś tam spróbujesz zapisać.
Odnośnie startowania i stopowania web servera z przekaźnika w apce:Code: Select all
relay->addAction(Supla::START_LOCAL_WEB_SERVER, SuplaDevice, Supla::ON_TURN_ON); relay->addAction(Supla::STOP_LOCAL_WEB_SERVER, SuplaDevice, Supla::ON_TURN_OFF);