Update Supla / ograniczenia

PawelGawel

Mimo ze mam dosc pokaźną kolekcję supli w domu jestem raczej marnym forumowiczem . Takze wybaczcie ;) Odpiszcie , wychłostajcie za smietnik na forum i po 48 usuncie post ;)

1/ nie moge znalezc ( o ile sa , a wydaje mi sie ze są / były ograniczenia co do ilosci urzadzen na jednym koncie na serwerze supli
2/ czy sa jeszcze jakies moduly (jesli tak to ktore ? ) ktore nie maja updatu firmwaru z opcja update from cloud ? Chcialbym RAZ rozwalic dom i powyciagac wszystkie pestki ze scian i potem juz updatowac "zdalnie" . Sa jeszcze jakies pastylki ktore tego nie potrafią ?

Pozdrawiam :oops: :oops:
jaku2k
Has thanked: 1 time

Witam,

ad 1:
Wydaje mi się, że nie ma ograniczenia co do ilości urządzeń. Są natomiast ograniczenia dla ilości:
  • Identyfikatorów dostępu
  • Grup
  • Kanałów na grupę
  • Linków bezpośrednich
  • Lokalizacji
  • Klientów OAuth
  • Harmonogramów
i (jak przypuszczam):
  • Scen
  • Kanałów/akcji w scenach
Jeśli dysponujesz prywatną instancją, to możesz sobie taki limity zwiększyć samemu. Jeżeli jednak korzystasz z publicznego Clouda, to w sprawie zwiększenia limitów pisz do @pzygmunt

ad 2:
Generalnie nie mamy modułów, które potrafią aktualizować się w pełni automatycznie. Ostatnio wprowadzono opcję, dzięki której możemy przełączyć moduł w tryb konfiguracji (dalej trzeba się z nim połączyć, wejść na http://192.168.4.1 i wybrać "YES" w polu "Firmware update"). Zmiany w kolejnych wersjach firmware'u możesz śledzić na stronie https://updates.supla.org/

Większość urządzeń ma możliwość wywołania trybu konfiguracyjnego z przycisku zewnętrznego (jeśli takowym dysponują). link: viewtopic.php?t=10255

A co do urządzeń z GUI Genericiem, to ostatnio twórcy wprowadzili automatyczną aktualizację.
PawelGawel wrote: Sun Jan 15, 2023 7:57 pm [...] wychłostajcie za smietnik na forum i po 48 usuncie post ;)
Oczywiście nie jestem administratorem, ale chyba mogę powiedzieć, że tutaj takich procedur się nie stosuje ;).
Last edited by jaku2k on Mon Jan 16, 2023 9:03 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Jakub
PawelGawel

Dzieki za odpowiedz ;) W ferworze walki znalazlem spis limitow ( cloud supla / konto / moje limity ) . Wydaje mi sie ze kiedys bylo bardziej restrykcyjnie . Na ten momment mam Urządzenia we/wy 43/100 . Wydaje mi sie ze kiedys byl limit 50 pastylek na konto

Ad2 - oczywiscie chodzi mi o update ktory nie wymaga grzebania w scianach i klikania fizycznie CONF. To ze pastylki sa do przeklikania z menu jest jak najbardziej akceptowalne ( kto wkladal suple do puszki ten w cyrku sie nie smieje :mrgreen: ) Generalnie chodzi o to zeby nie walczyc fizycznie ze scianami bo mozna to porownac z pakowaniem przez chinczykow . Raz odpakowane nigdy juz nie miesci sie do pierwotnego pudelka ;)
QLQ

PawelGawel wrote: Sun Jan 15, 2023 8:26 pm Dzieki za odpowiedz ;) W ferworze walki znalazlem spis limitow ( cloud supla / konto / moje limity ) . Wydaje mi sie ze kiedys bylo bardziej restrykcyjnie . Na ten momment mam Urządzenia we/wy 43/100 . Wydaje mi sie ze kiedys byl limit 50 pastylek na konto

Ad2 - oczywiscie chodzi mi o update ktory nie wymaga grzebania w scianach i klikania fizycznie CONF. To ze pastylki sa do przeklikania z menu jest jak najbardziej akceptowalne ( kto wkladal suple do puszki ten w cyrku sie nie smieje :mrgreen: ) Generalnie chodzi o to zeby nie walczyc fizycznie ze scianami bo mozna to porownac z pakowaniem przez chinczykow . Raz odpakowane nigdy juz nie miesci sie do pierwotnego pudelka ;)
Jak kolega wcześniej napisał jest soft GG , który można aktualizować. Od paru miesięcy ma GUI poprzez adres IP gdzie możesz wrzucić firmware przez OTA . Od wczoraj ma aktualizacje może nie automatyczna ale autonomiczną gdzie klikasz aktualizuj i się generuje soft i aktualizuje za sprawą użytkownika co jest EXTRA ułatwieniem . Oby tak dalej
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Gitman

PawelGawel wrote: Sun Jan 15, 2023 8:26 pm Dzieki za odpowiedz ;) W ferworze walki znalazlem spis limitow ( cloud supla / konto / moje limity ) . Wydaje mi sie ze kiedys bylo bardziej restrykcyjnie . Na ten momment mam Urządzenia we/wy 43/100 . Wydaje mi sie ze kiedys byl limit 50 pastylek na konto

Generalnie musisz w claud w moja supla przeklikać wszystkie pastylki, jeśli po kliknięciu nie będziesz miał napisu "Przełącz urządzenie w tryb konfiguracji" to niestety ale będziesz jednak musiał się dostać do puszki i ręcznie wymusić ten tryb po aktualizacji już będzie dostępna opcja przejścia w ten tryb z claud-a
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

W większości przypadków nie będziesz musiał dostawać się do sterownika. W tryb CONFIG można wejść przyciskając 10x łącznik monostabilny lub przełączając 5x łącznik bistabilny.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
PawelGawel

Robert Błaszczak wrote: Mon Jan 16, 2023 12:53 pm W większości przypadków nie będziesz musiał dostawać się do sterownika. W tryb CONFIG można wejść przyciskając 10x łącznik monostabilny lub przełączając 5x łącznik bistabilny.
tak naprawde bolą mnie ROW'y ktore sa poupychane w gniazdkach . Rolety mozna x10 , bramowe mam latwo dostepne , wszystkie jakies tam liczniki i temperaturki sa pod ręką . Tylko tych puszek mi żal bo na ogół to ramki x4 x5 i jak to rozbierzesz to popoludnia brakuje zeby potem upchać tak zeby ramka x5 zagrala i wszystkie gniazdka idealnie siadly .
PawelGawel

Gitman wrote: Mon Jan 16, 2023 12:33 pm Generalnie musisz w claud w moja supla przeklikać wszystkie pastylki, jeśli po kliknięciu nie będziesz miał napisu "Przełącz urządzenie w tryb konfiguracji" to niestety ale będziesz jednak musiał się dostać do puszki i ręcznie wymusić ten tryb po aktualizacji już będzie dostępna opcja przejścia w ten tryb z claud-a
moje pastylki juz chwile ze mną są takze niestety firmwary z czasow mechanicznego klikacza w czerwony konfig :evil:
jaku2k
Has thanked: 1 time

@PawelGawel Zgodnie z instrukcją wszystkie moduły Zamela mają taką możliwość.
PawelGawel

No nie są.

Zeby zrobic z clouda musisz miec FW wyzej niz 2.8.48 jak dobrze spamietalem , a reszta tipów tyczy sie pastylek pod przelacznikami. Mam 20 moze 25 ROW01 w zwyklych gniazdkach pochowane.... ze starym FW. Co teraz ? ;) Musisz rozebrac i wcisnac fizycznie CONF

Return to “Pomoc”