Przełączenie sterownika bramy roletowej na suple

Sterownik rolet
invidia

Dzień dobry,
Proszę o pomoc w podłączeniu.
Brama roletowa aktualnie pracuje na sterowniku obsługiwanym z pilota, ale chciałbym mieć możliwość dodatkowo operowania z poziomu smartfona (mam już inną bramę skrzydłową NICE podłączoną do supli).

Niestety nie jestem w stanie sobie poradzić z połączeniem:

Image

Image

Z góry dziękuję
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Odepnij czarny i brązowy od DOWN oraz UP i przepnij je do zacisków 3 i 4 w SRW.
L do L i N do N. Na schemacie Twojego sterownika widać, że L powinno być całkiem z prawej. Po kolorach przewodów wygląda, że jest odwrotnie podłączone dlatego upewnij się gdzie jest faza.

UP i DOWN z białego sterownika podłącz pod IN1 i IN2 w SRW.
Być może będziesz musiał w SBW w ustawieniach zmienić rodzaj wejścia (bistabilne/monostabilne).
SUPLA.... Nareszcie w domu.
invidia

1-Jeśli dobrze interpretuję, wbrew poprawnemu oznaczeniu kolorem niebieskim będzie prawdopodobnie u mnie faza (co zweryfikuję), tak?

2- COM powinien być przewodem neutralnym i powinienem go zmostkować z przewodem neutralnym z zasilania, tak?
pzygmunt

1. Pewnie tak. Jeśli jest tam jednak zero to trzeba ustalić dlaczego ktoś to tak podłączył.
2. Raczej COM jest już zmostkowany z N na stałe. Możesz to sprawdzić multimetrem.
pzygmunt

Jeszcze jedna ważna rzecz. Upewnij się, że ten silnik ma wbudowane mechaniczne krańcówki. Jeśli nie ma to nie możesz tego tak podłączyć jak wyżej napisałem.
invidia

pzygmunt wrote: Mon Jan 16, 2023 9:57 pm 1. Pewnie tak. Jeśli jest tam jednak zero to trzeba ustalić dlaczego ktoś to tak podłączył.
2. Raczej COM jest już zmostkowany z N na stałe. Możesz to sprawdzić multimetrem.
1 Wydaje mi się, że się wyjaśniło - brama jest podłączona na przewód z gniazdka sieciowego, a instalacja w garażu jest zapewne tak zrobiona, że z przedłużacza wychodzi L na niebieskim przewodzie.
Tak czy inaczej sprawdziłem - faza jest na niebieskim przewodzie (obecne podłączenie jest zgodne z oznaczeniami, po prostu przewód ma błędny kolor)

2 z silnika biegnie przewód neutralny, podłączę go zatem do neutralnego w instalacji, tak? (brązowy i czarny odpowiadają odpowiednio: za ruch silnika zgodnie z ruchem wskazówek zegara/przeciwnie
pzygmunt wrote: Mon Jan 16, 2023 9:58 pm Jeszcze jedna ważna rzecz. Upewnij się, że ten silnik ma wbudowane mechaniczne krańcówki. Jeśli nie ma to nie możesz tego tak podłączyć jak wyżej napisałem.
Mam elektromechaniczne krańcówki, więc jest okej - dziękuję za dodatkową informację

Jeszcze tylko muszę rozkręcić kasetę i spojrzeć czy silnik mieści się w 350W - by nie spalić przekaźnika SRW

Return to “ZAMEL SRW-01”