Utrzymanie temp. i czasowe włączenie urządzenia

klimasstudio

klew wrote: Tue Jan 17, 2023 4:01 pm
klimasstudio wrote: Tue Jan 17, 2023 3:49 pm A tak ?

1 wlacz urządzenie x
2 opóźnienie 60minut
3 wlacz urzadzenie x
4 opóźnienie 60minut
5 wlacz urządzenie x
6 opóźnienie 60minut
7 wyłącz urządzenie x
Haker ;)
Dziękuje za komplement :mrgreen:

Ma się to myślenie poza standardami :D
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

A dlaczego nie skorzystasz z wirtualnego termostatu w skryptach fracza? Masz już przekaźnik i termometr w supli podłącz go do do termostatu w skryptach ustaw profil grzania i raz włączysz i samo dalej będzie hulało dopóki jest Internet. Profile grzania (temperatury)możesz tworzyć w nieograniczony sposób, ze względu na godzine, dzien tygodnia etc. Dodatkowo w mini apce z linku w podglądzie możesz włączyć grzanie poza automatyką, ręcznie np na 15 minut, 30, 60 i sie samo wylaczy.
Ja tym ogrzewam dom od ponad 2 miesięcy.
tomazi78

mmiikk wrote: Wed Jan 18, 2023 12:24 pm A dlaczego nie skorzystasz z wirtualnego termostatu w skryptach fracza? Masz już przekaźnik i termometr w supli podłącz go do do termostatu w skryptach ustaw profil grzania i raz włączysz i samo dalej będzie hulało dopóki jest Internet. Profile grzania (temperatury)możesz tworzyć w nieograniczony sposób, ze względu na godzine, dzien tygodnia etc. Dodatkowo w mini apce z linku w podglądzie możesz włączyć grzanie poza automatyką, ręcznie np na 15 minut, 30, 60 i sie samo wylaczy.
Będę chciał skorzystać ze skryptów, które w tle będą to monitorować, ale muszę zgłębić temat, bo nigdy tego nie robiłem. Rozmaiwałem też już o tym z kolegą BASMAR
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

tomazi78 wrote: Wed Jan 18, 2023 12:42 pm
mmiikk wrote: Wed Jan 18, 2023 12:24 pm A dlaczego nie skorzystasz z wirtualnego termostatu w skryptach fracza? Masz już przekaźnik i termometr w supli podłącz go do do termostatu w skryptach ustaw profil grzania i raz włączysz i samo dalej będzie hulało dopóki jest Internet. Profile grzania (temperatury)możesz tworzyć w nieograniczony sposób, ze względu na godzine, dzien tygodnia etc. Dodatkowo w mini apce z linku w podglądzie możesz włączyć grzanie poza automatyką, ręcznie np na 15 minut, 30, 60 i sie samo wylaczy.
Będę chciał skorzystać ze skryptów, które w tle będą to monitorować, ale muszę zgłębić temat, bo nigdy tego nie robiłem. Rozmaiwałem też już o tym z kolegą BASMAR
No to do dzieła, ustawienie wirtualnego termostatu zajmie ci nie więcej niż 5 minut, musisz tylko zwrócić uwagę aby profile ogrzewania jeśli robisz ich więcej nie jeden, nie zachodziły na siebie czasowo, o wtedy niewiadoma kory się automatycznie uruchomi. Przy jednym profilu masz też pełne sterowanie łączne z wyłączeniem /właczeniem termostatu poziomu miniapki (z linku w podglądzie) akiego linka możesz osadzić na ekranie androida przy pomocy przeglądarki chrome (ma opcje zapisania url jako skrót)
Basmar

Rozmawialiśmy na ten temat i faktycznie termostat w godzinach pracy będzie robił swoje.
Tutaj chodzi o przypadkowe wejścia po godzinach pracy, dlatego zaproponowałem następującą logikę.
1. Termostat pracuje sobie spokojnie w godzinach pracy.
2. po godzinach pracy osoba może ręcznie uruchomić grzanie z aplikacji bez potrzeby wchodzenia na termostat poprzez www.
3. jeżeli temperatura przekroczy 23 stopnie pomiędzy 16:00 a powiedzmy 20:00 to skrypt pilnujący temperatury po godzinach pracy wyłączy ogrzewanie. (Secny Supla Scripts z warunkami)
4. kolejny warunek, jeżeli po 20:00 skryp sprawdzi, że ogrzewanie jest ciągle włączone też wyłączy je.
5. do tego proponuję Pushover dla właściciela, żeby był poinformowany, że po godzinach pracy ogrzewanie śmiga
6. jeżeli temperatura przekroczy 23 stopnie to też powiadomienie
7. jeżeli po 20:00 ogrzewanie jest włączone i skrypt wyłączy to też powiadamia.

Bawię sie skryptami od miesiąca i uważam, że nie są doceniane.
Piękny temat.

P.S. skrypty (sceny) nie są dla bezpieczeństw tylko dla wygody, kontroli i oszczędności i tak należy je traktować.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

to jeszcze takie rozwiązanie:
w termostacie ustawiasz dwa profile: np. standard i komfort
i teraz:
1. na telefonie ustawiasz skrót do strony pod adresem ogólnodostępnym:
Bez nazwy-1.jpg
możesz przełączać między profilami na telefonie natomiast o określonej godzinie np. 23:00 wpisać w skrypty przełączenie na standard - wtedy nie będzie grzało całą noc jak zapomnisz
2023-01-19 10.38.30.jpg
2. Nie wiem co masz na tym sonoffie ale jeżeli GG to możesz utworzyć wirtualny przekaźnik i ustawić go jako automat schodowy -> w scenach włączać odpowiedni profil w zależności od stanu tego automatu. Opóźnienie będzie do 5 min.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Z mojego doświadczenia bez rozmowy telefonicznej nie da się spraw rozwiązać tylko pisząc.
Ja mam kłopot z przelewaniem na text.
Odbyliśmy rozmowę i wyszły dodatkowe informacje.
1. są dodatkowe osoby mające tylko dostęp do aplikacji i o te osoby rozchodzi się
2. większość osób nie pamięta o wyłączeniu ogrzewania
3. termostat wymaga dodatnia skrótu na pulpicie i jak wiemy około 5 min opóźnienia daje
4. gdyby chodziło tylko o jedną osobę i jedno urządzenie, termostat wystarczyłby w zupełności
5. dodatkowo ogrzewanie ma swój sterownik zaprogramowany a Supla jest podłączona równolegle, tak żeby nie ingerować w ustawienia ogólne.
6. dlatego zaproponowałem termostat razem se Scenami Warunkowymi na Supla Scripts
7. sceny na Supla Scripts (Frącz) na postawie czujników lub temperatury dopalają niemal natychmiast 0,5 sekundy
8. randomowo ktoś po godzinach pracy może zostać dłużej lub pojawić się wieczorem/w weekend

@YoMan: szacun za grafikę
No i cały plan spalił na panewce :cry:

Return to “Pomoc”