Witam.
Miernik odczytuje złe wartości Energii pobranej itp itd .
Co zauważyłem.
Sprawdzając poprawność połączeń pomiędzy V1 a I1 jest 230 kolejne tak samo a chyba powinno być 0 .
Co może być przyczyną ?
Dodam tylko że przewód w przekładniku
1,5 ^2 , czy ma to wpływ
Pozdrawiam i dziękuję
Błędy odczytu .
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie rozumiem Twojego opisu.
Napięcie między V1 a przewodem przechodzącym przez pierwszą cewkę powinno być 0 (bo to ten sam potencjał).. Analogicznie między kolejnymi V i cewkami.
Co to znaczy 1,5^2?
Jeśli masz na myśli że są tam dwa przewody, to lepiej przełóż przekładnik w takie miejsce, aby był założony na jednym przewodzie.
Napięcie między V1 a przewodem przechodzącym przez pierwszą cewkę powinno być 0 (bo to ten sam potencjał).. Analogicznie między kolejnymi V i cewkami.
Co to znaczy 1,5^2?
Jeśli masz na myśli że są tam dwa przewody, to lepiej przełóż przekładnik w takie miejsce, aby był założony na jednym przewodzie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Beno99
Jest jeden przewód w przekladniku .
Tylko gdzieś czytałem że jak mały przekrój tak jak tutaj 1,5 kwadrat to mogą być błędy.
No właśnie wiem że powinno być 0 a jest 230 V
Tylko gdzieś czytałem że jak mały przekrój tak jak tutaj 1,5 kwadrat to mogą być błędy.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ok, czyli 1,5 ^2 oznacza 1,5 mm^2Beno99 wrote: Wed Jan 18, 2023 8:15 am Jest jeden przewód w przekladniku .
Jeśli jest 230 V, to coś jest bardzo źle podłączone, albo źle mierzysz. Jeśli byś pomieszał fazy (co się często zdarza), to widziałbyś napięcie międzyfazowe ~400 V. Jeśli widzisz 230 V, to znaczy że pomiar robisz między L 230 V a N.
Dla pewności napiszę, że napięcie mierzy się między złączem V1 na MEW, a przewodem przechodzącym przez cekwkę I1 (a nie do zacisków cewki na MEWce).
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klimasstudio
Jak mamy cęgi pomiarowe to mają taką strezałeczkę gdzie najlepiej centrować przewód aby był dokładniejszy pomiar. Ja np dla swojego przekładnika otwieranego dodrukowałem adapter który centruje położenie przewodu w przekładniku. Póki co nie zauważyłem jakiś błędów. Co jakiś czas zerkam na licznik na klatce i na licznik z przekładnikiem w domu i mam prawie takie same wskazania. Rozbieżność jest troche inna bo cięko mi było wstrzelić się jaką wartość dodaną podać w cloud aby wstrzelić się dokładnie równo z tym co na klatce jest (mam tarczowy). Kiedyś ktoś mi powiedział że właśnie aby pomiar był najdokładniejszy przewód powinien iść przez sam srodek przekładnika. Przekładniki np. do szyn CU mają specjalne perforowania w celu możliwości stosowania różnych rozmiarów szyn CU. Różne przkładnie, mają inne średnice otworów.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
Beno99
Witam .klew wrote: Wed Jan 18, 2023 8:45 amDla pewności napiszę, że napięcie mierzy się między złączem V1 na MEW, a przewodem przechodzącym przez cekwkę I1 (a nie do zacisków cewki na MEWce).Beno99 wrote: Wed Jan 18, 2023 8:15 am Jest jeden przewód w przekladniku .
W ten sposób napięcia są ok czyli 0 V.
Ale odczyty tak jak widać
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.