LIGHTSYS 2 | Risco - sterowanie alarmem

marcinsu

Hej

Posiadam centralę alarmową Risco LIGHTSYS 2. Chciałbym podłączyć sterowanie za pomocą Zamela z oprogramowaniem Supla.
Czy ktoś robił takie podłączenie lub wie po prostu pod jakie piny można się podłączyć aby zmieniać stan?

Z tego co wiem istnieje opcja sterowania z pilota, ale to chyba wymaga dodatkowego modułu. Panel serujący mam w garażu (nie chciałem ciągnąć przewodów w domu po ścianie) i pozostaje mi aplikacja która czasami wolno działa - w centralce mam moduł GSM 2G.

Najlepszą opcją byłoby podłączenie właśnie takiego samego modułu jak mam przy bramie.

Dziękuję z góry za informacje zwrotne.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie zalecamy sterowania alarmami sprzętem innym niż ten zalecany przez producenta.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Pietras81
Been thanked: 1 time

marcinsu wrote: Mon Jan 23, 2023 12:59 pm Hej

Posiadam centralę alarmową Risco LIGHTSYS 2. Chciałbym podłączyć sterowanie za pomocą Zamela z oprogramowaniem Supla.
Czy ktoś robił takie podłączenie lub wie po prostu pod jakie piny można się podłączyć aby zmieniać stan?

Z tego co wiem istnieje opcja sterowania z pilota, ale to chyba wymaga dodatkowego modułu. Panel serujący mam w garażu (nie chciałem ciągnąć przewodów w domu po ścianie) i pozostaje mi aplikacja która czasami wolno działa - w centralce mam moduł GSM 2G.

Najlepszą opcją byłoby podłączenie właśnie takiego samego modułu jak mam przy bramie.

Dziękuję z góry za informacje zwrotne.
Ja mam podłączoną pod powyższą centrale suple. Generalnie z tel. moge włączyć wyłączyć alarm oraz widze obecny stan centrali. Dostaje tez powiadomienie w razie w. Ja wpiolem przekaznik pod przewody do oryginalnego pilota i tam dając przerwanie układu załączam alarm. Stan mam z programowanych wyjsc jakie są w centrali.
https://pietras-81.aqi.eco/
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Użytkownicy podpinający systemy alarmowe pod Suplę. Jeśli macie te systemy zgłoszone do ubezpieczenia mieszkania/domu, to w przypadku włamania nie zobaczycie grosza odszkodowania. Chyba że posiadacie system alarmowy dla samego posiadania takiego systemu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81

Robert Błaszczak wrote: Mon Jan 23, 2023 4:55 pm Użytkownicy podpinający systemy alarmowe pod Suplę. Jeśli macie te systemy zgłoszone do ubezpieczenia mieszkania/domu, to w przypadku włamania nie zobaczycie grosza odszkodowania. Chyba że posiadacie system alarmowy dla samego posiadania takiego systemu.
Wszystko zależy od ubezpieczyciela ja dowiedziałem się że jak nie jest podłączony pod żadna grupę interwencyjna typu Solid to mogę sobie ten alarm wsadzić w d... więc mam go tak naprawdę sam dla siebie.
marcinsu

Mam dla siebie, nigdzie nie zgłaszałem. Jeśli o to chodziło to dla mnie nie jest problem.

Wydaje mi się że bezpieczniej jest podłączyć pod suple niż pod Home Assistant - jest taka opcja.
Jedyny problem z HA to taki że trzeba bawić się z cloudflare + domena (dla prywatnych ip) aby sterować poza domem + zabezpieczenie sieci domowej.

Jeśli ktoś ma jakieś zgłoszony alarm i jest opcja sterowania pilotem to w zasadzie można mieć inne urządzenie zamiast tego pilota. Pewnie też da się skopiować sygnał na inne urządzenie.

Także nadal z tych opcji Supla jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem.

@Pietras81
Pamiętasz może gdzie się podłączyłeś (piny)? Czy do centralki czy był to moduł od pilota?
Pietras81

Z tego co pamientam do centrali mam podłączony nadajnik pilota chyba Pulson. Nadajnik ma 4 przewody dwa do zasilania i dwa do załączania centrali pilotem. Z tego co pamientam te dwa stanowią zamknięty układ. Ja przeciolem jeden z tych sterujących przewodow i połączyłem je przekaznikiem tak żeby bez żadnego zasilania nadal były połączone czyli przekaznik zwarty. Ja do tego mam modul 1 przekaznik plus wolne piny które wykorzystałem do powiadomien oraz identyfikacji stanu alarmu. Zasilanie modułu tez mam z centralki.
Podanie impulsu 1 sek jak otwoz bramę załącza lub rozbraja alarm.

Return to “ZAMEL SBW-02”