Hej
Posiadam centralę alarmową Risco LIGHTSYS 2. Chciałbym podłączyć sterowanie za pomocą Zamela z oprogramowaniem Supla.
Czy ktoś robił takie podłączenie lub wie po prostu pod jakie piny można się podłączyć aby zmieniać stan?
Z tego co wiem istnieje opcja sterowania z pilota, ale to chyba wymaga dodatkowego modułu. Panel serujący mam w garażu (nie chciałem ciągnąć przewodów w domu po ścianie) i pozostaje mi aplikacja która czasami wolno działa - w centralce mam moduł GSM 2G.
Najlepszą opcją byłoby podłączenie właśnie takiego samego modułu jak mam przy bramie.
Dziękuję z góry za informacje zwrotne.
LIGHTSYS 2 | Risco - sterowanie alarmem
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Ja mam podłączoną pod powyższą centrale suple. Generalnie z tel. moge włączyć wyłączyć alarm oraz widze obecny stan centrali. Dostaje tez powiadomienie w razie w. Ja wpiolem przekaznik pod przewody do oryginalnego pilota i tam dając przerwanie układu załączam alarm. Stan mam z programowanych wyjsc jakie są w centrali.marcinsu wrote: Mon Jan 23, 2023 12:59 pm Hej
Posiadam centralę alarmową Risco LIGHTSYS 2. Chciałbym podłączyć sterowanie za pomocą Zamela z oprogramowaniem Supla.
Czy ktoś robił takie podłączenie lub wie po prostu pod jakie piny można się podłączyć aby zmieniać stan?
Z tego co wiem istnieje opcja sterowania z pilota, ale to chyba wymaga dodatkowego modułu. Panel serujący mam w garażu (nie chciałem ciągnąć przewodów w domu po ścianie) i pozostaje mi aplikacja która czasami wolno działa - w centralce mam moduł GSM 2G.
Najlepszą opcją byłoby podłączenie właśnie takiego samego modułu jak mam przy bramie.
Dziękuję z góry za informacje zwrotne.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Użytkownicy podpinający systemy alarmowe pod Suplę. Jeśli macie te systemy zgłoszone do ubezpieczenia mieszkania/domu, to w przypadku włamania nie zobaczycie grosza odszkodowania. Chyba że posiadacie system alarmowy dla samego posiadania takiego systemu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Pietras81
Wszystko zależy od ubezpieczyciela ja dowiedziałem się że jak nie jest podłączony pod żadna grupę interwencyjna typu Solid to mogę sobie ten alarm wsadzić w d... więc mam go tak naprawdę sam dla siebie.Robert Błaszczak wrote: Mon Jan 23, 2023 4:55 pm Użytkownicy podpinający systemy alarmowe pod Suplę. Jeśli macie te systemy zgłoszone do ubezpieczenia mieszkania/domu, to w przypadku włamania nie zobaczycie grosza odszkodowania. Chyba że posiadacie system alarmowy dla samego posiadania takiego systemu.
-
marcinsu
Mam dla siebie, nigdzie nie zgłaszałem. Jeśli o to chodziło to dla mnie nie jest problem.
Wydaje mi się że bezpieczniej jest podłączyć pod suple niż pod Home Assistant - jest taka opcja.
Jedyny problem z HA to taki że trzeba bawić się z cloudflare + domena (dla prywatnych ip) aby sterować poza domem + zabezpieczenie sieci domowej.
Jeśli ktoś ma jakieś zgłoszony alarm i jest opcja sterowania pilotem to w zasadzie można mieć inne urządzenie zamiast tego pilota. Pewnie też da się skopiować sygnał na inne urządzenie.
Także nadal z tych opcji Supla jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem.
@Pietras81
Pamiętasz może gdzie się podłączyłeś (piny)? Czy do centralki czy był to moduł od pilota?
Wydaje mi się że bezpieczniej jest podłączyć pod suple niż pod Home Assistant - jest taka opcja.
Jedyny problem z HA to taki że trzeba bawić się z cloudflare + domena (dla prywatnych ip) aby sterować poza domem + zabezpieczenie sieci domowej.
Jeśli ktoś ma jakieś zgłoszony alarm i jest opcja sterowania pilotem to w zasadzie można mieć inne urządzenie zamiast tego pilota. Pewnie też da się skopiować sygnał na inne urządzenie.
Także nadal z tych opcji Supla jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem.
@Pietras81
Pamiętasz może gdzie się podłączyłeś (piny)? Czy do centralki czy był to moduł od pilota?
-
Pietras81
Z tego co pamientam do centrali mam podłączony nadajnik pilota chyba Pulson. Nadajnik ma 4 przewody dwa do zasilania i dwa do załączania centrali pilotem. Z tego co pamientam te dwa stanowią zamknięty układ. Ja przeciolem jeden z tych sterujących przewodow i połączyłem je przekaznikiem tak żeby bez żadnego zasilania nadal były połączone czyli przekaznik zwarty. Ja do tego mam modul 1 przekaznik plus wolne piny które wykorzystałem do powiadomien oraz identyfikacji stanu alarmu. Zasilanie modułu tez mam z centralki.
Podanie impulsu 1 sek jak otwoz bramę załącza lub rozbraja alarm.
Podanie impulsu 1 sek jak otwoz bramę załącza lub rozbraja alarm.