Harmonogram załączania pompy cyrkulacyjnej ( ROW-07)

De33

Witajcie!
Jak ustawić parametry automatyki dla harmonogramu załączania pompy cyrkulacyjnej?
Interesuje mnie aby pompa załączała się od 17.30 do 23.00 cyklu 5 min pracy na 10 min przerwy.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

De33 wrote: Fri Feb 10, 2023 2:40 am Witajcie!
Jak ustawić parametry automatyki dla harmonogramu załączania pompy cyrkulacyjnej?
Interesuje mnie aby pompa załączała się od 17.30 do 23.00 cyklu 5 min pracy na 10 min przerwy.
Pompę podłącz do urządzenia które możesz skonfigurować jako automat schodowy, ustaw czas na 300s i uruchamiaj z harmonogramu supli co 15 min w podanym okresie czasowym. Jeżeli braknie neta to może się nie załączyć ale zawsze się wyłączy.
YoMan

Niestety z niewiadomych nam przyczyn praktycznie żadnego urządzenia zamel/supla nie podłączysz jako automat schodowy.
Kup Sonoff wgraj gg i tam będziesz miał automat, dodatkowo wyjdzie cię taniej.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Przyczyny są jak najbardziej znane. Temat był wielokrotnie wałkowany.
mROW-02 można ustawić jako automat schodowy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Gitman

Jest jeszcze jedna opcja żeby wykorzystać to co masz. Stwórz scenę złączenia kanału row-07, 5min opóźnienia, wyłącz i tą scenę daj w harmonogram.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja bym całość ustawił na harmonogramie. Praca pompki do cyrkulacji CWU to nie jest system krytyczny i jeśli gdzieś nam net padnie, to poza zmarnowaną energią cieplną niewiele stracimy.

Ogólnie praca w cyklu 5 min włączony, 10 min wyłączony da minmalne oszczędności. Przy cyrkulacji CWU koszt energii elektrycznej na pracę pompki jest marginalny. Prawdziwe straty energii odbywają się na rurach. Jeśli przez 5 min pchasz ciepłą wodą i nagrzewasz rury, to one przez te 10 min bez pompki też będą się wychładzać i oddawać ciepło do budynku. Zimą pół biedy :P, ale poza okresem grzewczym, to strata i dogrzewanie budynku, gdy częściej wolelibyśmy go nawet schładzać.

Pomijając rozkminy na temat sensowności, temat można zrobić przy pomocy harmongramu zaawansowanego. Podaje się tam wpisy w formacie znanym wszystkim linuksiarzom ;P, czyli w formacie "cron"/"crontab".
Gdyby wymóg był, aby sterować od 18:00 do 23:00, w cyklu włącz na 5 min, na 10 min wyłącz, to dodajemy tam dwa wpisy:
0/15 18-22 * * * i ustawiamy włącz pompkę
5/15 18-22 * * * i ustawiamy wyłącz pompkę

Pierwsze "0/15" oznacza "zaczynając od 0 minuty, co 15 minut", natomiast "18-22" oznacza "gdy godzina pokazuje 18 do 22". Cloud nieco podpowiada i próbuje opisywać co znaczy dany zapis, zobaczysz tam: "Co 15 minut, od 18:00 do 22:59"
Pozostałe * odpowiadają: dniom tygodnia, dniom miesiąca i miesiącom.

Zapis "5/15" to "zaczynając od 5 minuty, co 15 minut".

Ty chciałeś od 17:30, więc dla godziny 17 trzeba dodać osobne wykonania:
30/15 17 * * * włącz
35/15 17 * * * wyłącz
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Fri Feb 10, 2023 8:50 am
Ogólnie praca w cyklu 5 min włączony, 10 min wyłączony da minmalne oszczędności. Przy cyrkulacji CWU koszt energii elektrycznej na pracę pompki jest marginalny. Prawdziwe straty energii odbywają się na rurach. Jeśli przez 5 min pchasz ciepłą wodą i nagrzewasz rury, to one przez te 10 min bez pompki też będą się wychładzać i oddawać ciepło do budynku. Zimą pół biedy :P, ale poza okresem grzewczym, to strata i dogrzewanie budynku, gdy częściej wolelibyśmy go nawet schładzać.
Już nie raz o tym pisaliśmy ale potrzeba dokształcania z zakresie fizyki widać ciągle nienasycona :)
klew wrote: Fri Feb 10, 2023 8:50 am Pomijając rozkminy na temat sensowności, temat można zrobić przy pomocy harmongramu zaawansowanego.
Zaproponowałem automat bo wtedy harmonogram jest czytelniejszy - dwa razy mniej wpisów, a konkretnie w tym przypadku byłyby dwa:
30/15 17 * * * włącz
0/15 18-22 * * * włącz

Natomiast przypuszczam, że kolega dojdzie do tego, że te dwa wpisy nie załatwią sprawy, ponieważ:
- przydałaby się ciepła woda rano
- w weekend zdarza się, że się wstaje później ale też później idziemy spać
- w niektórych przypadkach (jak u mnie) potrzeba ciepłej wody jest również w tygodniu ok. 13-14 (obiadki dla dzieci)
i już nam się robi wpisów kilkanaście i wtedy cloud krzyczy o zbyt skomplikowanym harmonogramie lub limicie wpisów :)

Dlatego automat.
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Fri Feb 10, 2023 9:12 am Natomiast przypuszczam, że kolega dojdzie do tego, że te dwa wpisy nie załatwią sprawy, ponieważ:
- przydałaby się ciepła woda rano
- w weekend zdarza się, że się wstaje później ale też później idziemy spać
- w niektórych przypadkach (jak u mnie) potrzeba ciepłej wody jest również w tygodniu ok. 13-14 (obiadki dla dzieci)
i już nam się robi wpisów kilkanaście i wtedy cloud krzyczy o zbyt skomplikowanym harmonogramie lub limicie wpisów :)
Dodanie innych godzin do crona jest łatwe:

0/15 7-8,18-22 * * * i temat poranny załatwiony :)

Dni tygodnia mamy w trzeciej pozycji, więc osobne ustawienia na sobotę i niedzielę też łatwo zrobić. To ogólnie ustawia się "raz", ewnetualnie ze 3 razy potem poprawia, a potem się o tym zapomina :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Hektorek
Been thanked: 1 time

A może wystarczy ci zamontowanie w drzwiach łazienki kontaktronu do załączenia pompki a w cloudzie ustawić czas pracy kanału pompki?
Minus taki, że trzeba nauczyć domowników zamykania za sobą drzwi.
Pozdrawiam:
Sławek
Basmar

klew wrote: Fri Feb 10, 2023 8:50 am Ja bym całość ustawił na harmonogramie. Praca pompki do cyrkulacji CWU to nie jest system krytyczny i jeśli gdzieś nam net padnie, to poza zmarnowaną energią cieplną niewiele stracimy.

Pomijając rozkminy na temat sensowności, temat można zrobić przy pomocy harmongramu zaawansowanego. Podaje się tam wpisy w formacie znanym wszystkim linuksiarzom ;P, czyli w formacie "cron"/"crontab".
Gdyby wymóg był, aby sterować od 18:00 do 23:00, w cyklu włącz na 5 min, na 10 min wyłącz, to dodajemy tam dwa wpisy:
0/15 18-22 * * * i ustawiamy włącz pompkę
5/15 18-22 * * * i ustawiamy wyłącz pompkę

Pierwsze "0/15" oznacza "zaczynając od 0 minuty, co 15 minut", natomiast "18-22" oznacza "gdy godzina pokazuje 18 do 22". Cloud nieco podpowiada i próbuje opisywać co znaczy dany zapis, zobaczysz tam: "Co 15 minut, od 18:00 do 22:59"
Pozostałe * odpowiadają: dniom tygodnia, dniom miesiąca i miesiącom.

Zapis "5/15" to "zaczynając od 5 minuty, co 15 minut".

Ty chciałeś od 17:30, więc dla godziny 17 trzeba dodać osobne wykonania:
30/15 17 * * * włącz
35/15 17 * * * wyłącz
Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach!!!
Przy źle zaizolowanych rurkach z CWU i odsłoniętych kolankach całe ciepło pójdzie w podłogę/ścianę.
Oszczędności na włączaniu i wyłączaniu pompki CWU są ZEROWE, pompka co najwyżej pobiera 15 Watt.
Z autopsji wiem, że pompka CWU to luksus bardzo drogi w eksploatacji przy złej izolacji.
Harmonogram to najlepsze rozwiązanie.
do tego sceny "impreza" "teściowa w domu" :mrgreen: :lol: itp
No i cały plan spalił na panewce :cry:

Return to “Ogólna dyskusja”