Czy dioda no konwerterze mruga podczas startu? Czy ustawiłeś odpowiednio RX, TX w GUI? Czy masz ustawioną taka samą prędkość baud rates w GUI i liczniku? Czy adres licznika masz ustawiony na pierwszy rejestr?greg_66 wrote: Sun Feb 19, 2023 7:25 amTak własnie było wgrywane. to gui-generic, na fotkach jest wersja.Yepestis wrote: Sat Feb 18, 2023 9:18 pm Spróbuj wgrać wersję z https://gui-generic-builder.supla.io/ powinno działać
Teraz wgrałem jeszcze raz i to samo. Dodam tylko, że wystarczy wyłączyć modbus i włączyć np. licznik impulsów, a płytka działa normalne..
Wsparcie dla licznika energii z serii SDM72 SDM120 SDM220 SDM230 SDM630 DDM18SD
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
greg_66
Próbowałem wgrywać róznie, ale zawsze tak samo się kończyło.Yepestis wrote: Sun Feb 19, 2023 7:44 am
Wcześniej miałeś wgraną wersję z testową GUI Generic, chodziło mi o to żebyś wgrał tą nazwijmy to regularną, nke testową. Ale widzę że teraz masz taką wgraną więc jak dalej nie działa to chyba tylko @krycha88 może pomóc. U mnie na liczniku F&F śmiga elegancko tylko ze ja mam licznik jednofazowy, możena trójfazowym trzeba jeszcze coś poprawić.
Dioda tx na konwerterze mruga, rx i tx ustawiony odpowiednio, prędkość jest ustawiona na 9600.....krycha88 wrote: Sun Feb 19, 2023 8:37 am
Czy dioda no konwerterze mruga podczas startu? Czy ustawiłeś odpowiednio RX, TX w GUI? Czy masz ustawioną taka samą prędkość baud rates w GUI i liczniku? Czy adres licznika masz ustawiony na pierwszy rejestr?
-nie wiem gdzie to można sprawdzić ?Czy adres licznika masz ustawiony na pierwszy rejestr?
-pytanie jeszcze o ten błąd..
-jakie on ma znaczenie i dlaczego pojawia sie tylko przy włączeniu w gui modbus'a ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Tak ma być. Pokaż połączenie między ESP->konwerterem a licznikiem oraz konfigurację jak to ustawiłeś.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
greg_66
Esp8266 --------- konwerter
Gpio-3-rx - > rx
Gpiot-1-tx - > tx
3,3 - > vcc
Gnd - > Gnd
konwerter - licznik
A+ - > A+
B- - > B-
kody licznika
ADD 0001
bd 9600
prty n
C 1000
Gpio-3-rx - > rx
Gpiot-1-tx - > tx
3,3 - > vcc
Gnd - > Gnd
konwerter - licznik
A+ - > A+
B- - > B-
kody licznika
ADD 0001
bd 9600
prty n
C 1000
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
greg_66
Dodam jeszcze że w aplikacji jest licznik 1 faza, a mam 3-fazowy.
I w aplikacji na odczycie (energia czynna pobrana, zużycie, koszt) nie pokazuje 0000, tylko -----kreski, a np. w impulsowym mimo że jest wyłączony pokazuje stan 0 kw, 0 pln.
@krycha88
ale dzisiaj niedziela, więc nic pilnego........
I w aplikacji na odczycie (energia czynna pobrana, zużycie, koszt) nie pokazuje 0000, tylko -----kreski, a np. w impulsowym mimo że jest wyłączony pokazuje stan 0 kw, 0 pln.
@krycha88
ale dzisiaj niedziela, więc nic pilnego........
-
greg_66
ok, nie doczytałem..przepraszam
już sprawdzam
Ale próbowałem już wcześniej różnych i dwa razy były trzy fazy...ale i tak nie chodziło.
Tak samo.
już sprawdzam
Ale próbowałem już wcześniej różnych i dwa razy były trzy fazy...ale i tak nie chodziło.
Tak samo.