Alternatywne ikonki

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt lis 14, 2017 12:28 pm

shimano73 pisze:
wt lis 14, 2017 12:15 pm
...
I dla bezpieczeństwa wszystkich są pewne granice których przekroczenie może sie źle skończyć .
...
Czyli kasujemy!
Gucio2607.
Posty: 473
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

wt lis 14, 2017 12:33 pm

@Zybi nie wygłupiaj się bo sam z niego korzystam i jestem bardzo wdzięczny za wklad pracy jaki włożyłes ale przekaznikiem mozna sterowac wieloma innymi urzadzeniami niz tylko sterownikiem bramy
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1116
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt lis 14, 2017 12:34 pm

Zybi pisze:
wt lis 14, 2017 12:28 pm
shimano73 pisze:
wt lis 14, 2017 12:15 pm
...
I dla bezpieczeństwa wszystkich są pewne granice których przekroczenie może sie źle skończyć .
...
Czyli kasujemy!
No nic, robię w takim razie Clone, ale jestem niepocieszony tą akcją :(
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8867
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lis 14, 2017 12:37 pm

Generalnie dotykamy dość niebezpiecznego obszaru. Każdy oczywiście "bawi" się na własną odpowiedzialność, ale co jak komuś się coś stanie i będzie to jakiś dzieciak ? Wszystko fajnie dopóki... :/ Lepiej dmuchać na zimne szczególnie jak w grę wchodzi 230V
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt lis 14, 2017 1:05 pm

pzygmunt pisze:
wt lis 14, 2017 12:37 pm
Generalnie dotykamy dość niebezpiecznego obszaru. Każdy oczywiście "bawi" się na własną odpowiedzialność, ale co jak komuś się coś stanie i będzie to jakiś dzieciak ? Wszystko fajnie dopóki... :/ Lepiej dmuchać na zimne szczególnie jak w grę wchodzi 230V
odciąć sonoffy od supli :)
ale inne moduły też są na 230V :(
pozostaje rozsądek, i jak piszecie każdy robi to na własne ryzyko.
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt lis 14, 2017 1:19 pm

Stało się - PR "delete GATE" wystawiony do decyzji Przemka.
Gucio2607.
Posty: 473
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

wt lis 14, 2017 1:20 pm

pzygmunt pisze:
wt lis 14, 2017 11:26 am
Gucio2607. pisze:
wt lis 14, 2017 11:20 am
Dokladnie o to mi chodzi. Mam sterownik do rolet ktory dziala dokladbie tak samo jak kazdy sterownik do bram gdzie zwierajac styki zamykam i otwieram rolety i sonofem moge otwierac bramy majac odpowiednia ikone ale do rolet juz brak..gdzie tu logika? Tak na dobra sprawe to soft gate tez nie powinien zostac wypuszczony bo sonoff na wyjsciu ma 220V i nieswiadomy uzytkownik moglby uszkodzic sobie naped. Nie wpadajmy w paranoje gdzyz jakby nie patrzyl ludzie ktorzy tu zagladaja jednak jakies pojecie na temat elektryki i elekktroniki i automatyki budynkow juz maja
To nie jest problem Supli tylko wersji softu na moduł wykonawczy. Nie możemy mieszać ikon/funkcji tylko dlatego, że ktoś nie zrobił dedykowanej obsługi dla Twojego sprzętu. Nie mogę też zmieniać odgórnie funkcji czy zasady działania sprzętu ponieważ mogę coś komuś uszkodzić.

Użyłeś sobie softu do rolet by otwierać bramę, a powinieneś użyć softu do bramy, który jest odpowiednio zmodyfikowany pod Twój sprzęt.
Ale ja mam soft gate w obu sonoffach i oba sterownik zarowno do bramy jak i do roleti maja wejscia na klawisze dzwonkowe
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8867
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lis 14, 2017 1:28 pm

Zybi pisze:
wt lis 14, 2017 1:19 pm
Stało się - PR "delete GATE" wystawiony do decyzji Przemka.
Sugeruję to zostawić aczkowiek przy sofcie od urządzeń z 230V wypadałoby dodać ostrzeżenie, że urządzenia te mogą porazić prądem.
Zari
Posty: 42
Rejestracja: ndz wrz 17, 2017 12:30 pm

wt lis 14, 2017 1:33 pm

Panowie praktycznie każde urządzenie którym będziemy próbować sterować jest zasilane z 230V...
Moim zdaniem nie ma co przesadzać z kasowaniem, wystarczy odpowiednia informacja.
Używając Sonoff z oryginalnym softem też komuś może się krzywda stać, soft w takim przypadku nie ma znaczenia.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

wt lis 14, 2017 5:24 pm

temat sonoff po modyfikacjach 230v na samą myśl włos mi się jeży ze ktoś zaczynający zabawę sobie go wrzuci bo nie jest pewien bo nie doczytał itp bo inny temat jak ktoś z pełna świadomością dłubie w sprzęcie... a wracając do ikon nie da się tego zrealizować tak żeby ikony były przypisywane z poziomu cloud a nie z poziomu softu ?
wtedy by problem z dodawanie nowych ikon i wyboru nawet nie do dedykowanego softu znikł ustawiamy przekaźniki sensory to czemu by nie ustawiać ikon
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”