Jakie rozwiązanie/moduł?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
A tu mnie zaskoczyłeś... dlaczego nie mogą pozostać jako bistabilne - nie podłączam się pod drugie wejście włącznika?Goral64 wrote: Tue Feb 28, 2023 8:29 pm Oczywiście wtedy łączniki schodowe należy zamienić na łączniki monostabilne.
YoMan
-
YoMan
Goral64 wrote: Tue Feb 28, 2023 9:29 pmPołącz kropki to ci samo wyjdzie
Łączniki musisz połączyć z modułem równolegle, a to oznacza, że bistabilne odpadają.
Czyli pozostają dwie opcje:
1. Shelly 1L bez neutrala - zostają bistabilne
2. Jakiekolwiek inne moduły i wymiana łączników na monostabilne
Dopytując ... do tego shelly coś gdzieś było pisane, że do instalacji bez N trzeba jakiś kondensator dokładać? Czy coś mi sie pomyliło?
YoMan
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Dyskusja się ciągnie i ciągnie i nic z tego na razie nie wynika bo tyczy się hipotetycznej sytuacji, bo nie wiadomo jak ta instalacja wyglada w rzeczywistosci. Nawet kolega od softu się dołączył w temacie stricte hardware. Kilka postów temu napisałem że trzeba dokladnie znać tą konkretną instalację, a jak to zrobić? Trzeba rozbebeszyć wszystkie kable w puszkach począwszy od tej z której rozchodzą się przewody do łączników i do odbiorów i zobaczyć jakie i ilu żyłowe są te przewody. Wtedy dopiero można ocenić jakie są możliwosci podpięcia i gdzie konkretnych modułów. Jesli czytam po co mi wiedzieć ile jest kabelków w puszce to sorry, ale można podejrzewać że ta osoba nie rozumie o czym mówi.
-
djalex
Moduł "bez N" jest wpinany szeregowo w obwód razem z odbiorem dlatego musi być tzw bypass którym plynie na tyle mały prąd przy którym odbiór np lampa nie świeci ale na tyle dużym aby moduł był caly czas zasilany.YoMan wrote: Tue Feb 28, 2023 10:53 pm Dopytując ... do tego shelly coś gdzieś było pisane, że do instalacji bez N trzeba jakiś kondensator dokładać? Czy coś mi sie pomyliło?
-
YoMan
Czyli dobrze kojarzę. Dziękidjalex wrote: Tue Feb 28, 2023 11:12 pmModuł "bez N" jest wpinany szeregowo w obwód razem z odbiorem dlatego musi być tzw bypass którym plynie na tyle mały prąd przy którym odbiór np lampa nie świeci ale na tyle dużym aby moduł był caly czas zasilany.YoMan wrote: Tue Feb 28, 2023 10:53 pm Dopytując ... do tego shelly coś gdzieś było pisane, że do instalacji bez N trzeba jakiś kondensator dokładać? Czy coś mi sie pomyliło?
YoMan
-
YoMan
Nie denerwuj się. Po prostu napisałem, że nic więcej ci zdjęcia nie dadzą. Nie poznasz "dokładnie" instalacji ze zdjęć Na wygląd przewodów i puszek (tak, rozebrałem i przedzwoniłem) jest tak jak rozrysowałem i pomiędzy puszkami idą przewody dwużyłowe. Jeżeli jest jakiś jeszcze "myk" to ze zdjęć byś tego nie zobaczył - trzeba by powsadzać paluchy samodzielnie, mając doświadczenie i znając opcje nazwijmy nietypowedjalex wrote: Tue Feb 28, 2023 11:00 pm Dyskusja się ciągnie i ciągnie i nic z tego na razie nie wynika bo tyczy się hipotetycznej sytuacji, bo nie wiadomo jak ta instalacja wyglada w rzeczywistosci. Nawet kolega od softu się dołączył w temacie stricte hardware. Kilka postów temu napisałem że trzeba dokladnie znać tą konkretną instalację, a jak to zrobić? Trzeba rozbebeszyć wszystkie kable w puszkach począwszy od tej z której rozchodzą się przewody do łączników i do odbiorów i zobaczyć jakie i ilu żyłowe są te przewody. Wtedy dopiero można ocenić jakie są możliwosci podpięcia i gdzie konkretnych modułów. Jesli czytam po co mi wiedzieć ile jest kabelków w puszce to sorry, ale można podejrzewać że ta osoba nie rozumie o czym mówi.
Wiesz jak to jest upychane w puszkach a na zdjęciach nie wszystko widać, kable się chowają za kablami itp. Pisałem, że w puszce A jest w sumie 5 włączników więc tam jest plątanina i trochę mi zajęło odszyfrowanie więc ze zdjęć prawdopodobnie nic więcej byś nie wykminił.
Wydaje mi się, że dyskusja merytorycznie jednak dobiegła końca i nieprawda, "że nic nie wynika" - dwie opcje się wykluły i teraz decyzja, którą zastosujemy.
Naprawdę doceniam pomoc wszystkich.
YoMan
-
djalex
Looosik, nie denerwuje się
chciałem tylko aby ta konkretna sytuacja była jak najdokładniej opisana po to, by móc zaproponować najbardziej właściwe i optymalne ekonomicznie rozwiązanie (nie ma co ukrywać ale koszty są ważne)
-
djalex
Jeśli z puszki X do puszki B idzie przewód dwużyłowy to do puszki X moduł z wymaganym N lub do puszki B moduł "bez N"local wrote: Tue Feb 28, 2023 7:46 pm
schodowy.png
To może tak... gdzie wstawisz moduł sterujący bez przeciągania przewodów ?
Jeśli z puszki X do puszki B idzie przewód trzyzyłowy lub więcej to można dać moduł z wymaganym N albo do X albo B