Jakie rozwiązanie/moduł?

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Oczywiście wtedy łączniki schodowe należy zamienić na łączniki monostabilne.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Goral64 wrote: Tue Feb 28, 2023 8:29 pm Oczywiście wtedy łączniki schodowe należy zamienić na łączniki monostabilne.
A tu mnie zaskoczyłeś... dlaczego nie mogą pozostać jako bistabilne - nie podłączam się pod drugie wejście włącznika?
YoMan
Been thanked: 1 time

YoMan wrote: Tue Feb 28, 2023 8:54 pm
Goral64 wrote: Tue Feb 28, 2023 8:29 pm Oczywiście wtedy łączniki schodowe należy zamienić na łączniki monostabilne.
A tu mnie zaskoczyłeś... dlaczego nie mogą pozostać jako bistabilne - nie podłączam się pod drugie wejście włącznika?
Połącz kropki to ci samo wyjdzie :)
Łączniki musisz połączyć z modułem równolegle, a to oznacza, że bistabilne odpadają.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
YoMan

Goral64 wrote: Tue Feb 28, 2023 9:29 pm
YoMan wrote: Tue Feb 28, 2023 8:54 pm
Połącz kropki to ci samo wyjdzie :)
Łączniki musisz połączyć z modułem równolegle, a to oznacza, że bistabilne odpadają.
:( masz rację ... aż musiałem sobie to rozrysować ... bo się "zapętliłem" :)
Czyli pozostają dwie opcje:
1. Shelly 1L bez neutrala - zostają bistabilne
2. Jakiekolwiek inne moduły i wymiana łączników na monostabilne

Dopytując ... do tego shelly coś gdzieś było pisane, że do instalacji bez N trzeba jakiś kondensator dokładać? Czy coś mi sie pomyliło?
YoMan
Been thanked: 2 times

Dyskusja się ciągnie i ciągnie i nic z tego na razie nie wynika bo tyczy się hipotetycznej sytuacji, bo nie wiadomo jak ta instalacja wyglada w rzeczywistosci. Nawet kolega od softu się dołączył w temacie stricte hardware. Kilka postów temu napisałem że trzeba dokladnie znać tą konkretną instalację, a jak to zrobić? Trzeba rozbebeszyć wszystkie kable w puszkach począwszy od tej z której rozchodzą się przewody do łączników i do odbiorów i zobaczyć jakie i ilu żyłowe są te przewody. Wtedy dopiero można ocenić jakie są możliwosci podpięcia i gdzie konkretnych modułów. Jesli czytam po co mi wiedzieć ile jest kabelków w puszce to sorry, ale można podejrzewać że ta osoba nie rozumie o czym mówi.
djalex

YoMan wrote: Tue Feb 28, 2023 10:53 pm Dopytując ... do tego shelly coś gdzieś było pisane, że do instalacji bez N trzeba jakiś kondensator dokładać? Czy coś mi sie pomyliło?
Moduł "bez N" jest wpinany szeregowo w obwód razem z odbiorem dlatego musi być tzw bypass którym plynie na tyle mały prąd przy którym odbiór np lampa nie świeci ale na tyle dużym aby moduł był caly czas zasilany.
YoMan

djalex wrote: Tue Feb 28, 2023 11:12 pm
YoMan wrote: Tue Feb 28, 2023 10:53 pm Dopytując ... do tego shelly coś gdzieś było pisane, że do instalacji bez N trzeba jakiś kondensator dokładać? Czy coś mi sie pomyliło?
Moduł "bez N" jest wpinany szeregowo w obwód razem z odbiorem dlatego musi być tzw bypass którym plynie na tyle mały prąd przy którym odbiór np lampa nie świeci ale na tyle dużym aby moduł był caly czas zasilany.
Czyli dobrze kojarzę. Dzięki
YoMan

djalex wrote: Tue Feb 28, 2023 11:00 pm Dyskusja się ciągnie i ciągnie i nic z tego na razie nie wynika bo tyczy się hipotetycznej sytuacji, bo nie wiadomo jak ta instalacja wyglada w rzeczywistosci. Nawet kolega od softu się dołączył w temacie stricte hardware. Kilka postów temu napisałem że trzeba dokladnie znać tą konkretną instalację, a jak to zrobić? Trzeba rozbebeszyć wszystkie kable w puszkach począwszy od tej z której rozchodzą się przewody do łączników i do odbiorów i zobaczyć jakie i ilu żyłowe są te przewody. Wtedy dopiero można ocenić jakie są możliwosci podpięcia i gdzie konkretnych modułów. Jesli czytam po co mi wiedzieć ile jest kabelków w puszce to sorry, ale można podejrzewać że ta osoba nie rozumie o czym mówi.
Nie denerwuj się. Po prostu napisałem, że nic więcej ci zdjęcia nie dadzą. Nie poznasz "dokładnie" instalacji ze zdjęć Na wygląd przewodów i puszek (tak, rozebrałem i przedzwoniłem) jest tak jak rozrysowałem i pomiędzy puszkami idą przewody dwużyłowe. Jeżeli jest jakiś jeszcze "myk" to ze zdjęć byś tego nie zobaczył - trzeba by powsadzać paluchy samodzielnie, mając doświadczenie i znając opcje nazwijmy nietypowe :)
Wiesz jak to jest upychane w puszkach a na zdjęciach nie wszystko widać, kable się chowają za kablami itp. Pisałem, że w puszce A jest w sumie 5 włączników więc tam jest plątanina i trochę mi zajęło odszyfrowanie więc ze zdjęć prawdopodobnie nic więcej byś nie wykminił.
Wydaje mi się, że dyskusja merytorycznie jednak dobiegła końca i nieprawda, "że nic nie wynika" - dwie opcje się wykluły i teraz decyzja, którą zastosujemy.
Naprawdę doceniam pomoc wszystkich.
YoMan

Looosik, nie denerwuje się ;) chciałem tylko aby ta konkretna sytuacja była jak najdokładniej opisana po to, by móc zaproponować najbardziej właściwe i optymalne ekonomicznie rozwiązanie (nie ma co ukrywać ale koszty są ważne)
djalex

local wrote: Tue Feb 28, 2023 7:46 pm

schodowy.png
To może tak... gdzie wstawisz moduł sterujący bez przeciągania przewodów ?
Jeśli z puszki X do puszki B idzie przewód dwużyłowy to do puszki X moduł z wymaganym N lub do puszki B moduł "bez N"
Jeśli z puszki X do puszki B idzie przewód trzyzyłowy lub więcej to można dać moduł z wymaganym N albo do X albo B

Return to “Pomoc”