klew wrote: Thu Mar 09, 2023 9:30 am
Na czym polega ta trudność buildera i różnych płytek? Ten temat pojawia się i wraca co jakiś czas na różnych wariantach ESP32.
Nasze źródła nie były bardzo dawno aktualizowane a ostatnie ich aktualizacje to np. "Add ESP32 c3/s2/s3"
Ok, czyli ten esptool jest po prostu nieaktualny.
Może warto dodać przy wyborze płytki jakąś logikę z informacją, czy wgrywanie online jest dostępne? Chociaż tam jest "Your ESP32-C3 board is not supported" - może warto chociaż tutaj dodać "by online uploader - use your standard tools to upload binaries manually" ?
Bo zaraz zaktualizujecie tego toola, a niedługo będzie dostępny ESP32 C6 i historia nam się powtórzy
Jeszcze pozostaje temat:
2.1. Instalacja pliku *.bin za pomocą ESPHome-Flasher-1.4.0 - niby się instaluje bez błędów ale nie rozgłasza sieci.
2.2. Instalacja wszystkich plików za pomocą Flash Download Tool - efekt podobny do 2.1.
klew wrote: Thu Mar 09, 2023 10:06 am
Może warto dodać przy wyborze płytki jakąś logikę z informacją, czy wgrywanie online jest dostępne? Chociaż tam jest "Your ESP32-C3 board is not supported" - może warto chociaż tutaj dodać "by online uploader - use your standard tools to upload binaries manually" ?
Bo zaraz zaktualizujecie tego toola, a niedługo będzie dostępny ESP32 C6 i historia nam się powtórzy
Może poprawili to w nowszych wersjach.
2.1. Instalacja pliku *.bin za pomocą ESPHome-Flasher-1.4.0 - niby się instaluje bez błędów ale nie rozgłasza sieci.
krycha88 wrote: Thu Mar 09, 2023 10:23 am
Może poprawili to w nowszych wersjach.
Wg mnie skoro:
a) wiemy na jaką płytkę kompilujemy oraz
b) wiemy, czy online uploader wspiera tą płytkę,
to można to usprawnić po stronie buildera, aby nawet nie używał tego uploadera, gdy płytka nie jest wspierana.
2.2. Instalacja wszystkich plików za pomocą Flash Download Tool - efekt podobny do 2.1.
Wg mnie trzeba wgrać odpowiedni bootloder co już pisałem wyżej.
Same problemy z tymi ESP32
Tego właśnie nie rozumiem . Skoro kompilując po Arduino dostajemy poprawny bootloader i inne pliki, to czemu wgrywanie plików z buildera nie działa? Z tego co pamiętam, to tam leci kompilacja po Arduino CLI, więc wygenerowane pliki też powinny być poprawne.
Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 09, 2023 8:44 am
W Arduino IDE ustawiasz tak jak na zrzucie ekranu, wybierasz dowolny szkic z przykładów dla płytki ESP32C3 Dev Module, wgrywasz ten szkic na płytkę.
Teraz masz płytkę przygotowaną pod GUI i można wgrywać na taką płytkę pojedynczy plik *.bin, ale z poziomu np. Flash Download Tool pod adres 0x10000.
Dziękuje za nakierowanie, czekam na płytki i będę próbował swoich sił
Pietras81 wrote: Thu Mar 09, 2023 5:31 pm
Ktoś pomoże co jest nie ta w tym Arduino
Wygląda że jest wszystko ok poza ostatnim krokiem, czyli resetem urządzenia po wgraniu softu. Komunikat mówi, abyś zresetował urządzenie ręcznie.
Poza tym wszystko wgrało się poprawnie
Wygląda że jest wszystko ok poza ostatnim krokiem, czyli resetem urządzenia po wgraniu softu. Komunikat mówi, abyś zresetował urządzenie ręcznie.
Jutro wieczorem wrócę do tematu. A jeszcze dopytam czy to co wygeneruje w gui dla tego esp32s2 to mogę przez arduino czy pozostaje np. Flash Download Tool
Jutro wieczorem wrócę do tematu. A jeszcze dopytam czy to co wygeneruje w gui dla tego esp32s2 to mogę przez arduino czy pozostaje np. Flash Download Tool
Arduino IDE chyba nie ma opcji wgrania wybranego pliku.