Pomiar prądu na przekładniku czy spadku napięcia
-
[email protected]
Witam. Chciałbym użyć urządzenia do pomiaru prądu w rozdzielence pomieszczenia gospodarczego. Do wyboru mew01 lub gosung sp111 3800w. Mam tam różne obciążenia czasami opalarka czasami szlifierka czy spawarka. Mew01 ma przekładnik i metoda jest mniej inwazyjna, wtyczkę bym dał na kostki zaciskowe wewnątrz rozdzielni. Czy takie duże obciążenia nie uszkodzą wtyczki lub inne długotrwałem np ponad 2000w?
Kolega założył trzy gniazdka gosound sp111 16A pod które podłączone są nagrzewnice o mocy znamionowej 3500W. Podczas pracy max co widziałem to 3100W.
Praca pod obciążeniem nie jest jednak ciągła, 10-15min, nagrzewnice dogrzewają pomieszczenie, steruje nimi skryptowy termostat. Nic się z nimi nie dzieje.
Przy zastosowaniu sp111 przekaźnik cały czas u Ciebie będzie włączony. Przy małym obciążeniu spoko, ale jak przez dłuższy czas będziesz obciążał maksymalnie to może bezpieczniej do pomiarów jest zastosować coś z przekladnikiem, tym bardziej, że nie zależy Ci na odłączaniu obwodów tylko o samym pomiarze parametrów sieci.
Praca pod obciążeniem nie jest jednak ciągła, 10-15min, nagrzewnice dogrzewają pomieszczenie, steruje nimi skryptowy termostat. Nic się z nimi nie dzieje.
Przy zastosowaniu sp111 przekaźnik cały czas u Ciebie będzie włączony. Przy małym obciążeniu spoko, ale jak przez dłuższy czas będziesz obciążał maksymalnie to może bezpieczniej do pomiarów jest zastosować coś z przekladnikiem, tym bardziej, że nie zależy Ci na odłączaniu obwodów tylko o samym pomiarze parametrów sieci.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
[email protected]
Tak. Chodzi tylko o sam pomiar. Widziałem Sonoff powr2 na zdjęciach jak jest powypalane miejsce pomiaru. Mam też powr2 w podgrzewaczu wody i też od obciążenia puściła cyna na bezpieczniku szklanym. Czekam aż się pojawi lew 01 jednorazowy
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
To może cos na bazie PZEM masz pomiar i nie masz obaw że coś się przeciąży pod warunkiem że jedna faza bo dla 3 to już nie wiem czy sie opłaci.[email protected] wrote: Fri Mar 17, 2023 12:30 pm Tak. Chodzi tylko o sam pomiar. Widziałem Sonoff powr2 na zdjęciach jak jest powypalane miejsce pomiaru. Mam też powr2 w podgrzewaczu wody i też od obciążenia puściła cyna na bezpieczniku szklanym. Czekam aż się pojawi lew 01 jednorazowy
Ja jestem na etapie takiej obudowy właśnie do licznika całość ma swoje zasilanie i do tego przekładki 100A
viewtopic.php?p=147490#p147490
https://pietras-81.aqi.eco/