Pomiar prądu na przekładniku czy spadku napięcia

[email protected]

Witam. Chciałbym użyć urządzenia do pomiaru prądu w rozdzielence pomieszczenia gospodarczego. Do wyboru mew01 lub gosung sp111 3800w. Mam tam różne obciążenia czasami opalarka czasami szlifierka czy spawarka. Mew01 ma przekładnik i metoda jest mniej inwazyjna, wtyczkę bym dał na kostki zaciskowe wewnątrz rozdzielni. Czy takie duże obciążenia nie uszkodzą wtyczki lub inne długotrwałem np ponad 2000w?
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Kolega założył trzy gniazdka gosound sp111 16A pod które podłączone są nagrzewnice o mocy znamionowej 3500W. Podczas pracy max co widziałem to 3100W.
Praca pod obciążeniem nie jest jednak ciągła, 10-15min, nagrzewnice dogrzewają pomieszczenie, steruje nimi skryptowy termostat. Nic się z nimi nie dzieje.
Przy zastosowaniu sp111 przekaźnik cały czas u Ciebie będzie włączony. Przy małym obciążeniu spoko, ale jak przez dłuższy czas będziesz obciążał maksymalnie to może bezpieczniej do pomiarów jest zastosować coś z przekladnikiem, tym bardziej, że nie zależy Ci na odłączaniu obwodów tylko o samym pomiarze parametrów sieci.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
[email protected]

Tak. Chodzi tylko o sam pomiar. Widziałem Sonoff powr2 na zdjęciach jak jest powypalane miejsce pomiaru. Mam też powr2 w podgrzewaczu wody i też od obciążenia puściła cyna na bezpieczniku szklanym. Czekam aż się pojawi lew 01 jednorazowy
Pietras81
Been thanked: 1 time

[email protected] wrote: Fri Mar 17, 2023 12:30 pm Tak. Chodzi tylko o sam pomiar. Widziałem Sonoff powr2 na zdjęciach jak jest powypalane miejsce pomiaru. Mam też powr2 w podgrzewaczu wody i też od obciążenia puściła cyna na bezpieczniku szklanym. Czekam aż się pojawi lew 01 jednorazowy
To może cos na bazie PZEM masz pomiar i nie masz obaw że coś się przeciąży pod warunkiem że jedna faza bo dla 3 to już nie wiem czy sie opłaci.
Ja jestem na etapie takiej obudowy właśnie do licznika całość ma swoje zasilanie i do tego przekładki 100A
viewtopic.php?p=147490#p147490
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Ogólna dyskusja”