Shelly1PM - supla - powiadomienie (pushover) o braku poboru

slavo_s2k

Szukam rozwiązania na powiadomienie o zakończeniu cyklu pracy starej pralki, wyłącza się jak skończy, czyli przestaje pobierać prąd... pytanie czy jest szansa jakoś to podpiąć po powiadomienia pushover np z Shelly 1PM ?
djack2017
Been thanked: 1 time

slavo_s2k wrote: Wed Sep 14, 2022 4:08 pm Szukam rozwiązania na powiadomienie o zakończeniu cyklu pracy starej pralki, wyłącza się jak skończy, czyli przestaje pobierać prąd... pytanie czy jest szansa jakoś to podpiąć po powiadomienia pushover np z Shelly 1PM ?
Taka możliwość jest np. gdy dodatkowo postawimy serwer Zabbix i rejestrujemy dane z Shelly. Wtedy w sposób prosty generowane są dowolne powiadomienia typu push (powiadomienie o zakończeniu cyklu pracy pralki również).
Więcej informacji w postach na stronie:
viewforum.php?f=92
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeśli gniazdko masz w Supli, to możesz takie powiadomienie wysłać ze skryptów scripts.supla.io
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Pietras81
Been thanked: 1 time

Podepnę się pod temat jak powinien wyglądać warunek żeby takie powiadomienie działało po zakończeniu pobierania prądu. Zrobiłem taki warunek {{state(xxxxx).phases[0].powerActive<=0}} i mam powiadomienie jak wlacza się pralka a nie koczy się pobór prądu. Jakoś nie mogę tego opanować.
https://pietras-81.aqi.eco/
slavo_s2k

klew wrote: Wed Sep 14, 2022 5:07 pm Jeśli gniazdko masz w Supli, to możesz takie powiadomienie wysłać ze skryptów scripts.supla.io
No nic, czyli jednak bez dodatków się nie obejdzie, czyli muszę supla sripts odpalić
klew

slavo_s2k wrote: Wed Sep 14, 2022 5:32 pm
klew wrote: Wed Sep 14, 2022 5:07 pm Jeśli gniazdko masz w Supli, to możesz takie powiadomienie wysłać ze skryptów scripts.supla.io
No nic, czyli jednak bez dodatków się nie obejdzie, czyli muszę supla sripts odpalić
Supla aktualnie nie ma wbudowanych żadnych powiadomień, więc zawsze trzeba to robić przez coś innego. Może to być soft na urządzeniu (np GUI generic ma powiadomienia, ale nie wiem czy na moc z liczników), albo skrypty.
Do skryptów w zasadzie wystarczy się zalogować i skonfigurować scenę z powiadomieniem
slavo_s2k

Wróciłem do tematu i próbuje skonfigurować powiadomienie o braku poboru, niestety coś mi nie wychodzi poprawnie,
mam ustawiony wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów:

Code: Select all

{{state(84).phases[0].powerActive <=0}}
i owszem jest pobór to wyświetla prawidłowo:
supla1.jpg
jak pobór ustaje to zmienia się stan na warunek spełniony:
supla2.jpg
ale powiadomienie nie przychodzi, jak dodam dodatkowy wyzwalacz czasowy * * * * * to co 10 minut pojawia się powiadomienie jeśli poboru prądu nie ma. Jak to skonfigurować porawidłowo?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

slavo_s2k wrote: Sat Mar 11, 2023 9:32 pm Wróciłem do tematu i próbuje skonfigurować powiadomienie o braku poboru, niestety coś mi nie wychodzi poprawnie,
mam ustawiony wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów:

Code: Select all

{{state(84).phases[0].powerActive <=0}}
i owszem jest pobór to wyświetla prawidłowo:
supla1.jpg

jak pobór ustaje to zmienia się stan na warunek spełniony:
supla2.jpg

ale powiadomienie nie przychodzi, jak dodam dodatkowy wyzwalacz czasowy * * * * * to co 10 minut pojawia się powiadomienie jeśli poboru prądu nie ma. Jak to skonfigurować porawidłowo?
Co masz wpisane w "warunek wykonania sceny"?
slavo_s2k

klew wrote: Sat Mar 11, 2023 9:46 pm Co masz wpisane w "warunek wykonania sceny"?
Nic
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

slavo_s2k wrote: Sat Mar 11, 2023 9:57 pm
klew wrote: Sat Mar 11, 2023 9:46 pm Co masz wpisane w "warunek wykonania sceny"?
Nic
To skopiuj to samo co w wyzwalaniu.
YoMan

Return to “Pomoc”