Shelly1PM - supla - powiadomienie (pushover) o braku poboru
-
slavo_s2k
Szukam rozwiązania na powiadomienie o zakończeniu cyklu pracy starej pralki, wyłącza się jak skończy, czyli przestaje pobierać prąd... pytanie czy jest szansa jakoś to podpiąć po powiadomienia pushover np z Shelly 1PM ?
-
djack2017
- Been thanked: 1 time
Taka możliwość jest np. gdy dodatkowo postawimy serwer Zabbix i rejestrujemy dane z Shelly. Wtedy w sposób prosty generowane są dowolne powiadomienia typu push (powiadomienie o zakończeniu cyklu pracy pralki również).slavo_s2k wrote: Wed Sep 14, 2022 4:08 pm Szukam rozwiązania na powiadomienie o zakończeniu cyklu pracy starej pralki, wyłącza się jak skończy, czyli przestaje pobierać prąd... pytanie czy jest szansa jakoś to podpiąć po powiadomienia pushover np z Shelly 1PM ?
Więcej informacji w postach na stronie:
viewforum.php?f=92
https://djack.com.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=54
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Podepnę się pod temat jak powinien wyglądać warunek żeby takie powiadomienie działało po zakończeniu pobierania prądu. Zrobiłem taki warunek {{state(xxxxx).phases[0].powerActive<=0}} i mam powiadomienie jak wlacza się pralka a nie koczy się pobór prądu. Jakoś nie mogę tego opanować.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Supla aktualnie nie ma wbudowanych żadnych powiadomień, więc zawsze trzeba to robić przez coś innego. Może to być soft na urządzeniu (np GUI generic ma powiadomienia, ale nie wiem czy na moc z liczników), albo skrypty.
Do skryptów w zasadzie wystarczy się zalogować i skonfigurować scenę z powiadomieniem
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
slavo_s2k
Wróciłem do tematu i próbuje skonfigurować powiadomienie o braku poboru, niestety coś mi nie wychodzi poprawnie,
mam ustawiony wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów:
i owszem jest pobór to wyświetla prawidłowo:
jak pobór ustaje to zmienia się stan na warunek spełniony:
ale powiadomienie nie przychodzi, jak dodam dodatkowy wyzwalacz czasowy * * * * * to co 10 minut pojawia się powiadomienie jeśli poboru prądu nie ma. Jak to skonfigurować porawidłowo?
mam ustawiony wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów:
Code: Select all
{{state(84).phases[0].powerActive <=0}}You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Co masz wpisane w "warunek wykonania sceny"?slavo_s2k wrote: Sat Mar 11, 2023 9:32 pm Wróciłem do tematu i próbuje skonfigurować powiadomienie o braku poboru, niestety coś mi nie wychodzi poprawnie,
mam ustawiony wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów:i owszem jest pobór to wyświetla prawidłowo:Code: Select all
{{state(84).phases[0].powerActive <=0}}
supla1.jpg
jak pobór ustaje to zmienia się stan na warunek spełniony:
supla2.jpg
ale powiadomienie nie przychodzi, jak dodam dodatkowy wyzwalacz czasowy * * * * * to co 10 minut pojawia się powiadomienie jeśli poboru prądu nie ma. Jak to skonfigurować porawidłowo?
Najlepsze suple dla Twojego domu