boiler(pogrzewacz wody)
-
Gitman
Zamiast podłączać bezpośrednio grzałkę do sp111 to polecałbym do sp111 podłączyć stycznik a do niego dopiero dopiero grzałkę. Generalnie najczęściej spotykane grzałki do boilera to 2kw lub 3kw jedno fazowe, gdzie 3kw dla sp111 może być już za dużo a przez stycznik to już o 3 fazy można się pokusić 
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Problem z napięciem 253 V i fotowoltaiką, jest z reguły 3-fazowy.
To gniazdo zmierzy napięcie na jednej fazie, więc część problematycznych sytuacji wyłapie, ale nie wszystkie.
Druga sprawa, jeśli chcesz zbijać napięcie podłączając obciążenie, to też raczej trzeba obciążac 3 fazy. Co z tego, że ja pierwszej fazie zbijesz do 249, jak na drugiej wskoczy na 254 V i falownik i tak się wyłączy.
To gniazdo zmierzy napięcie na jednej fazie, więc część problematycznych sytuacji wyłapie, ale nie wszystkie.
Druga sprawa, jeśli chcesz zbijać napięcie podłączając obciążenie, to też raczej trzeba obciążac 3 fazy. Co z tego, że ja pierwszej fazie zbijesz do 249, jak na drugiej wskoczy na 254 V i falownik i tak się wyłączy.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Gitman
To może 3 szt sp111 i jedną grzałką 3 fazową 4.5 lub 6kw (to tak naprawdę 3 pojedyncze grzałki na każdą fazę które można podłączyć osobno) podrzucam pomysł który nie wiem czy jest do końca słuszny, nie posiadam pv więc nie mam takich problemów 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Podłączanie SP111 do stycznika jest z punktu widzenia obciążenia jak najbardziej ok. Tyko SP111 ma pomiar zużycia energii. I w tym momencie będzie mierzył energię pobraną na cele załączenia stycznika, a nie bojlera 
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Generalnie kolega nie napisał czy ma 1 czy 3 fazową PV, jeśli chodzi o to że sp111 będzie mierzyło stycznik to teoretycznie tak ale ono ma mierzyć w tym wypadku napięcie w sieci. Można też dać przekaźnik napięciowy który będzie załączał np. stycznik lub grzałkę ale miało być prosto.
https://pietras-81.aqi.eco/