boiler(pogrzewacz wody)

Gitman

Zamiast podłączać bezpośrednio grzałkę do sp111 to polecałbym do sp111 podłączyć stycznik a do niego dopiero dopiero grzałkę. Generalnie najczęściej spotykane grzałki do boilera to 2kw lub 3kw jedno fazowe, gdzie 3kw dla sp111 może być już za dużo a przez stycznik to już o 3 fazy można się pokusić :D
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Problem z napięciem 253 V i fotowoltaiką, jest z reguły 3-fazowy.
To gniazdo zmierzy napięcie na jednej fazie, więc część problematycznych sytuacji wyłapie, ale nie wszystkie.
Druga sprawa, jeśli chcesz zbijać napięcie podłączając obciążenie, to też raczej trzeba obciążac 3 fazy. Co z tego, że ja pierwszej fazie zbijesz do 249, jak na drugiej wskoczy na 254 V i falownik i tak się wyłączy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gitman

To może 3 szt sp111 i jedną grzałką 3 fazową 4.5 lub 6kw (to tak naprawdę 3 pojedyncze grzałki na każdą fazę które można podłączyć osobno) podrzucam pomysł który nie wiem czy jest do końca słuszny, nie posiadam pv więc nie mam takich problemów :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Podłączanie SP111 do stycznika jest z punktu widzenia obciążenia jak najbardziej ok. Tyko SP111 ma pomiar zużycia energii. I w tym momencie będzie mierzył energię pobraną na cele załączenia stycznika, a nie bojlera :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81
Been thanked: 1 time

Generalnie kolega nie napisał czy ma 1 czy 3 fazową PV, jeśli chodzi o to że sp111 będzie mierzyło stycznik to teoretycznie tak ale ono ma mierzyć w tym wypadku napięcie w sieci. Można też dać przekaźnik napięciowy który będzie załączał np. stycznik lub grzałkę ale miało być prosto.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Ogólna dyskusja”