Shelly1PM - supla - powiadomienie (pushover) o braku poboru

slavo_s2k

Ten sam efekt, zmienia się stan pod oboma warunkami, ale powiadomienie nie przychodzi i czas ostatniego wykonania jest z wczoraj.
slavo_s2k

Tak wyglądają moje ustawienia :
scena1.jpg
i mimo zmieniającego się stanu spełnienia warunku sceny nic się nie dzieje i w logach nic się nie pojawia (ostatni wpis z niedzieli gnie ręcznie wywołałem scenę)
scena2.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

slavo_s2k wrote: Tue Mar 14, 2023 5:09 pm Tak wyglądają moje ustawienia :

scena1.jpg

i mimo zmieniającego się stanu spełnienia warunku sceny nic się nie dzieje i w logach nic się nie pojawia (ostatni wpis z niedzieli gnie ręcznie wywołałem scenę)
scena2.jpg
To może w wyzwalaczu wpisz np. 1w a w warunku 3w. Pytanie czy jak skończy to faktycznie nic nie pobiera? Jest 0? Elektronika może coś pobierać przez jakiś czas jeszcze
YoMan

To może w wyzwalaczu wpisz np. 1w a w warunku 3w. Pytanie czy jak skończy to faktycznie nic nie pobiera? Jest 0? Elektronika może coś pobierać przez jakiś czas jeszcze
Teraz testowo podpinam lampkę, bierze dokładnie 38w , odłączając pobór jest 0W (sprawdzone i tak pokazuje również Shelly1PM), zmieniłem ustawienia dodając w wyzwalaniu o stan pobór 30w, jak widać zmienia się stan:
scena3.jpg
potem jak wyłączę zmienia się z powrotem
scena4.jpg
niestety w logach bez zmian, widzi tylko zmianę parametrów z 19:14, a zmiana na pobór o 19:16 oraz wyłączenie poboru o 19:18 nie jest już rejestrowane :(
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

slavo_s2k wrote: Tue Mar 14, 2023 6:26 pm
Teraz testowo podpinam lampkę, bierze dokładnie 38w , odłączając pobór jest 0W (sprawdzone i tak pokazuje również Shelly1PM), zmieniłem ustawienia dodając w wyzwalaniu o stan pobór 30w, jak widać zmienia się stan:

scena3.jpg

potem jak wyłączę zmienia się z powrotem

scena4.jpg

niestety w logach bez zmian, widzi tylko zmianę parametrów z 19:14, a zmiana na pobór o 19:16 oraz wyłączenie poboru o 19:18 nie jest już rejestrowane :(
Może głupie ale ... wstaw spacje po "="
EDIT:
I jeszcze przetestuj samo "< 1" bez "="
P.s.
Warunek musi się spełnić wcześniej niż wyzwalacz więc odwrotnie, np.: wyzwalacz < 1, warunek < 10

EDIT2:
jeszcze jedno mozez sprawdzić, w warunku wpisz np. Literkę "T" - warunek będzie zawsze spełniony- sprawdzisz wyzwalacz

EDIT3:
właśnie u siebie przetestowałem - działa elegancko:

Code: Select all

{{state(xxxxx).phases[0].powerActive < 15}}
to samo w wyzwalaczu i warunku
YoMan

YoMan wrote: Tue Mar 14, 2023 6:32 pm
Może głupie ale ... wstaw spacje po "="
EDIT:
I jeszcze przetestuj samo "< 1" bez "="
P.s.
Warunek musi się spełnić wcześniej niż wyzwalacz więc odwrotnie, np.: wyzwalacz < 1, warunek < 10

EDIT2:
jeszcze jedno mozez sprawdzić, w warunku wpisz np. Literkę "T" - warunek będzie zawsze spełniony- sprawdzisz wyzwalacz

EDIT3:
właśnie u siebie przetestowałem - działa elegancko:

Code: Select all

{{state(xxxxx).phases[0].powerActive < 15}}
to samo w wyzwalaczu i warunku
:( nie rozumiem co jest nie tak, testowałem różne warianty i nic, a takim samym warunkiem w wyzwalaczu i warunku przecież testowałem ,

testowałem nawet teraz inaczej, dając warunek zawsze spełniony:
scena5.jpg
próbowałem ze znakiem "=" , ale wtedy to mam po prostu błąd:
scena6.jpg
Czy testujesz to na własnej instancji czy na cloud?

Same stany zmieniają się poprawnie bo widzę "Warunek jest aktualnie spełniony" i "Warunek nie jest aktualnie spełniony" ale powiadomienie się nie wysyła i w logach nie zapisuje się żadna informacja o zmianie stanu.
YoMan

slavo_s2k wrote: Tue Mar 14, 2023 8:02 pm
:( nie rozumiem co jest nie tak, testowałem różne warianty i nic, a takim samym warunkiem w wyzwalaczu i warunku przecież testowałem ,

testowałem nawet teraz inaczej, dając warunek zawsze spełniony:
scena5.jpg

próbowałem ze znakiem "=" , ale wtedy to mam po prostu błąd:
scena6.jpg

Czy testujesz to na własnej instancji czy na cloud?

Same stany zmieniają się poprawnie bo widzę "Warunek jest aktualnie spełniony" i "Warunek nie jest aktualnie spełniony" ale powiadomienie się nie wysyła i w logach nie zapisuje się żadna informacja o zmianie stanu.
Na cloud
Próbowałeś ze spacją i bez "="? Jak chcesz idealnie równe (ciężko będzie utrafić, no chyba że zero) to wpisz"=="

EDIT: chyba faktycznie "<=" nie działa. Musisz wklepać np. "< 1"
YoMan

Sam warunek dziale dobrze, zmienia stan, ale nie uruchamia powiadomienia, myślę że to problem mojej instancji, a w cloudzie nie występuje, ustawiając tak samo jak u Ciebie u mnie nie działa. W wolnej chwili spróbuję to potestowac na Cloud by się upewnić, ale myślę że problem jest w instancji.
YoMan

slavo_s2k wrote: Tue Mar 14, 2023 9:10 pm Sam warunek dziale dobrze, zmienia stan, ale nie uruchamia powiadomienia, myślę że to problem mojej instancji, a w cloudzie nie występuje, ustawiając tak samo jak u Ciebie u mnie nie działa. W wolnej chwili spróbuję to potestowac na Cloud by się upewnić, ale myślę że problem jest w instancji.
Chyba jednak coś jest na rzeczy. Na początku wpisałem warunki i bez problemu zadziałała 4 razy z rzędu. Teraz coś też nie mogę jej odpalić. Wychodzi na to, że to niekoniecznie kwestia instancji. Może trzeba by uderzyć do @fracz bo niebawem będzie mi to też potrzebne.

EDIT:
Znowu udało mi się to uruchomić i mam pewien trop ale nie dałem rady już przetestować, ponieważ było późno.
Spróbuj tą scenę skonfigurować na różnych przeglądarkach na kompie i na telefonie. Ostatnia scena, którą mi się udało uruchomić konfigurowałem na Chrome na Androidzie, wcześniej konfigurując na kompie nie działało.
YoMan
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Sprawdziłem to u siebie (publiczny serwer) i działa bez problemu.
Ustawiłem wyłącznie:
1. "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów": {{state(26818).phases[0].powerActive <= 0}}
2. Wysłanie powiadomienia

Bez problemu działa.

Jeśli nie działa Ci to na prywatnej instancji, to możliwe, że webhooki jakoś nie przechodzą między serwerem skryptów a Cloudem.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”