Brama shelly 1
-
piksiak
Mam jeden z pierwszych modułów jakie zainstalowałem u siebie shelly 1 do bramy z kontaktronem (ver oprogramowania 1.6). Miał wpięty kontaktron pod GPIO5 a przycisk pod GPIO1. Potem już sam programowałem drugie shelly 1 do drugiej bramy i tam podpiąłem już poprawnie czyli przycisk pod GPIO5 a kontaktron pod GPIO1. I to sobie tak działało aż przyszła pora na aktualizację oprogramowania i w tym pierwszym wgrałem najnowsze GUI v. 6.0.3. Ustawiłem wszystko tak jak w tej drugiej bramie i i oczywiście zapomniałem już, że wpięte jest odwrotnie i patrzę, że coś mi świruje ta brama. Naciskam przycisk a tu ikona bramy się zamyka i po chwili się kapnąłem , że tu jest odwrotnie. Przełączyłem w ustawieniach GPIO i brama zaczęła się normalnie otwierać i zamykać ale kontaktron nie działa. Możliwe, że coś w oprogramowaniu jest nie tak? Bo kontaktron działa jak był przypięty przez GPIO na przycisk w ścianie. Na razie mam pomysł aby przerobić kabelki żeby było jednakowo ale to trochę roboty na drabinie by było 
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
-
piksiak
Zmienia się. Kontaktron działa bo nawet jak przepnę na GPIO gdzie jest podpięty przełącznik to przy naciśnięciu włącznika w ścianie ikona się zmienia z otwartej na zamkniętą.
-
piksiak
Ale na tej starej wersji sprzed 3 lat chyba działało to tak wpięte.
-
piksiak
Jak odznaczyłem wewnętrzny pull-up to zadziałało.