Brama shelly 1

piksiak

Mam jeden z pierwszych modułów jakie zainstalowałem u siebie shelly 1 do bramy z kontaktronem (ver oprogramowania 1.6). Miał wpięty kontaktron pod GPIO5 a przycisk pod GPIO1. Potem już sam programowałem drugie shelly 1 do drugiej bramy i tam podpiąłem już poprawnie czyli przycisk pod GPIO5 a kontaktron pod GPIO1. I to sobie tak działało aż przyszła pora na aktualizację oprogramowania i w tym pierwszym wgrałem najnowsze GUI v. 6.0.3. Ustawiłem wszystko tak jak w tej drugiej bramie i i oczywiście zapomniałem już, że wpięte jest odwrotnie i patrzę, że coś mi świruje ta brama. Naciskam przycisk a tu ikona bramy się zamyka i po chwili się kapnąłem , że tu jest odwrotnie. Przełączyłem w ustawieniach GPIO i brama zaczęła się normalnie otwierać i zamykać ale kontaktron nie działa. Możliwe, że coś w oprogramowaniu jest nie tak? Bo kontaktron działa jak był przypięty przez GPIO na przycisk w ścianie. Na razie mam pomysł aby przerobić kabelki żeby było jednakowo ale to trochę roboty na drabinie by było :(
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Odłącz kontaktron i multimetrem sprawdź, czy zmienia się stan gdy zbliżasz i oddalasz magnes.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
piksiak

Zmienia się. Kontaktron działa bo nawet jak przepnę na GPIO gdzie jest podpięty przełącznik to przy naciśnięciu włącznika w ścianie ikona się zmienia z otwartej na zamkniętą.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Może problemem jest wpięcie w GPIO1, czyli TX. Nie wiem czy w GG można gdzieś logowanie na Serial wyłączyć.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
piksiak

Ale na tej starej wersji sprzed 3 lat chyba działało to tak wpięte.
krycha88
Been thanked: 5 times

piksiak wrote: Fri Mar 17, 2023 10:07 am Ale na tej starej wersji sprzed 3 lat chyba działało to tak wpięte.
kiedyś domyślnei był ustawiony pullup - teraz musisz sobie to sam ustawić.
https://gui-generic-builder.supla.io/
piksiak

Jak odznaczyłem wewnętrzny pull-up to zadziałało.

Return to “Pomoc”