PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

Zidane
Posts: 85
Joined: Wed Oct 04, 2017 8:07 pm

Post

Witam
Czy uda się wgrać GUI na ESP-01S żeby obsłużyć ten licznik?
1xS.Basic+DS18B20
4xS.Basic
1xS.RF+DHT22
1xS.Touch 1CH+DS18B20+DHT22
3xS.Touch 1CH+DS18B20
1xS.Touch 2CH+DS18B20+DHT22
1xWemos D1 mini+PMS5003T+DS18B20
1xNodeMCUv3+PMS5003T+DS18B20+DHT22
1xESP-01S+PZEM V3+DS18B20
1xESP-12F+Ikea VINDRIKTNING
1xSP111
User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

Zidane wrote: Thu Jan 19, 2023 9:59 pm Witam
Czy uda się wgrać GUI na ESP-01S żeby obsłużyć ten licznik?
Oczywiście, co miało by stać na przeszkodzie?
User avatar
QLQ
Posts: 2286
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

@krycha88 a jak wyzerować wskazania skoro używałem PZEM na innym sofcie niż GG. w GG nie ma takiej opcji - dlaczego ? ?
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

QLQ wrote: Mon Jan 30, 2023 6:57 pm @krycha88 a jak wyzerować wskazania skoro używałem PZEM na innym sofcie niż GG. w GG nie ma takiej opcji - dlaczego ? ?
Przykro mi, że nie ma. Ale mogę naprawić ten błąd i dodać restartowanie z poziomu clouda.
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
QLQ
Posts: 2286
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

krycha88 wrote: Mon Jan 30, 2023 7:56 pm
QLQ wrote: Mon Jan 30, 2023 6:57 pm @krycha88 a jak wyzerować wskazania skoro używałem PZEM na innym sofcie niż GG. w GG nie ma takiej opcji - dlaczego ? ?
Przykro mi, że nie ma. Ale mogę naprawić ten błąd i dodać restartowanie z poziomu clouda.
Zerowanie z Clouda brzmi zacnie 👍
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
brodaa
Posts: 6
Joined: Mon Nov 22, 2021 11:46 am

Post

Witam,
proszę o podpowiedź co mam wpisać w klasie:

new Supla::Sensor::PZEMv3(???????????); //co wpisać w nawiasach?

przy kompilowaniu dla ESP32 przykładu z biblioteki SuplaDevice? Będę wdzięczny za konkretny przykład. Dla ESP8266 nie mam problemu, natomiast nie potrafię przejść dla płytki z ESP32. Dziękuję.
brodaa
Posts: 6
Joined: Mon Nov 22, 2021 11:46 am

Post

brodaa wrote: Thu Mar 16, 2023 10:06 am Witam,
proszę o podpowiedź co mam wpisać w klasie:

new Supla::Sensor::PZEMv3(???????????); //co wpisać w nawiasach?

przy kompilowaniu dla ESP32 przykładu z biblioteki SuplaDevice? Będę wdzięczny za konkretny przykład. Dla ESP8266 nie mam problemu, natomiast nie potrafię przejść dla płytki z ESP32. Dziękuję.
Podpowie ktoś j.w.?
rotkeh
Posts: 20
Joined: Sun May 28, 2023 10:48 pm

Post

Część wszystkim . Mam 3 liczniki 1 fazowe PZEM004 i chciałbym mierzyć niezależnie 3 odbiory, jednak jeśli dołączę je do D1 mini to mi wykrywa jako licznik 3 fazowy. Jak to zrobić na jednym module żeby mieć 3 niezależne 1 fazowe liczniki. Pozdrawiam.
User avatar
vojtek
Posts: 48
Joined: Tue May 09, 2017 5:23 pm
Location: Chełm

Post

rotkeh wrote: Sat Jan 13, 2024 4:01 pm Część wszystkim . Mam 3 liczniki 1 fazowe PZEM004 i chciałbym mierzyć niezależnie 3 odbiory, jednak jeśli dołączę je do D1 mini to mi wykrywa jako licznik 3 fazowy. Jak to zrobić na jednym module żeby mieć 3 niezależne 1 fazowe liczniki. Pozdrawiam.
Będziesz miał 3 fazy oddzielnie i sumę faz, do osobnego pomiaru raczej musiałbyś zrobić 3 oddzielne liczniki na Wemosach np.
elektryk nie saper myli się kilka razy :)
rotkeh
Posts: 20
Joined: Sun May 28, 2023 10:48 pm

Post

Dziękuję za odpowiedź , tak myślałem że trzeba 3 moduły. :|

Return to “Nowości”