MEW-01 historia pomiarów - wykresy

RyszardT

Witam.
Nie rozumiem, co przedstawiają wykresy dostępne na cloud.supla - historia pomiarów.
Pierwszy raz mam do czynienia z Supla, więc może czegoś nie potrafię skonfigurować?

Kilka dni temu zamontowałem MEW-01/3F w kotłowni do pomiarów poboru energii przez pompę ciepła.
Licznik "ogólny" pokazuje poprawne zużycie energii na poszczególnych fazach - obecnie około 175 kWh w tym 98 kWh to wartość dodana z marca odczytana przed kasowaniem licznika.
1 kwietnia resetowałem wskazania licznika oraz kasowałem wykresy, potem wpisałem wartość dodaną 98 kWh do enenrgii czynnej pobranej dla 3 fazy oraz Energia czynna pobrana (Bilans wektorowy).

Teoretycznie wykres historia pomiarów > energia czynna pobrana powinien pokazywać ilość energii zużytej przez pompę w określonych godzinach natomiast wykres > energia czynna zwrócona nie powinien niczego pokazywać, przecież pompa ciepła nie produkuje energii elektrycznej ;)

Tymczasem wartości pokazane na wykresie energii czynnej pobranej są z kosmosu i zupełnie nie pasują do faktycznego zużycia energii. To samo na wykresie energii czynnej oddanej, nic nie powinno tam być, ale wykres pokazuje bardzo duże wartości.

Co robię nie tak jak należy? Podłączenie licznika sprawdzałem, przekładniki są zgodne z fazami i mają poprawny kierunek przepływu energii.
Czy może na to mieć wpływ firmware licznika (nie aktualizowałem jeszcze)?

Proszę o wskazówki :roll:
Pozdrawiam RyszardT
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL MEW-01”