Supla Pushover x4 cd

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Tue Apr 18, 2023 10:07 am
W zasadzie mogłem wcześniej w kod zerknąć, bo jest wyjątkowo krótki jak na standardy forumowiczów ;P
Kod krótki, bo resztę na tą chwilę wyrzuciłem żeby Cię zachęcić do pomocy :)
Co do WiFi to w kodzie zostało bo próbowałem różnych już sposobów, rozłączania i łączenia na nowo i nic. W każdym razie z wyrzuconą komendą dotyczącą połączenia też nie działało.
zzrr

klew wrote: Tue Apr 18, 2023 10:07 am Daj znać, czy ten komunikat "---- Zamknięto port szeregowy COM4 ----" pojawia się sam w momencie, gdy pushover ma być wysłane, czy też Ty coś robisz, że to się zamyka (np. odłączasz urządzenie/zasilanie).
Sorki bo uznałem że prośba o logi była z poprzedniej wiadomości. Co do zamknięcia portu to był on zamknięty przeze mnie. Jak nie było tej części dotyczącej dodatkowego połączenia do WIFI to po prostu na serialu nic nie było oprócz danych przesyłanych do chmury w związku ze zmianą stanu kanału. nic nie rozłączało, program chodzi a pushover "głuchy"
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Tue Apr 18, 2023 10:26 am Sorki bo uznałem że prośba o logi była z poprzedniej wiadomości. Co do zamknięcia portu to był on zamknięty przeze mnie. Jak nie było tej części dotyczącej dodatkowego połączenia do WIFI to po prostu na serialu nic nie było oprócz danych przesyłanych do chmury w związku ze zmianą stanu kanału. nic nie rozłączało, program chodzi a pushover "głuchy"
Ok, więc logi, które tam miałeś wstawione w ogóle się nie pojawiały, jakby ta "moja akcja" się nie uruchamiała.

Ja bym wstawił jakieś dodatkowe logi do metody handleAction() w MojaAkcja i zobaczył co tam się dzieje, np.:

Code: Select all

class MojaAkcja : public Supla::ActionHandler {
public:
  MojaAkcja(){};
  void handleAction(int event, int action) override {
    SUPLA_LOG_DEBUG("Handle action: %d %d", event, action);
    if (action == MOJA_AKCJA_1) {
      SUPLA_LOG_DEBUG("Pushover!");
      digitalWrite(LED, HIGH);
      Pushover po = Pushover(".............................",
                             ".................................", UNSAFE);
      po.setDevice("galaxynote8");
      po.setMessage("Testnotification");
      po.setSound("bike");
      po.send(); // should return 1 on success
    }
    if (action == MOJA_AKCJA_2) {
      SUPLA_LOG_DEBUG("LED off");
      digitalWrite(LED, LOW);
    }
  }
};

Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr

Moja_akcja_1 się uruchamia. Pisałem w pierwszym opisie. Dlatego wstawiłem tam obsługę diody żeby mieć to na widoku. Oczywiście Twoja propozycja też będzie zrobiona. Tylko do 16tej nie mam jak
Właśnie sęk w tym że wszystko działa oprócz pushover. Daję "-" na D1 i wszystko jest jak trzeba. Na Serwerze jest zmiana stanu kanału, jak "-" wyłączam na serwerze jest reakcja, to samo z diodami. Tylko pushover "głuchy"
Zibi

zzrr wrote: Tue Apr 18, 2023 9:22 am @Zibi a podpowiedz mi jeszcze tak na szybko jeśli możesz... Nie za bardzo mam czas na tym etapie się doktoryzować co do różnic w wersjach itp. Czy ten Lolin co mi link podesłałeś to działasz na nim i wystarcza czy może lepiej dopłacić parę złotych i wziąć jakąś wersję inną? Widziałem jakieś V4, czy 38pin. W prędkości i parametry nie patrzyłem, bo tyle różnych wersji jest że ledwo ogarniałem po tytułach ogłoszeń który jest który.
Tak działam na nim wystarczy spokojnie. U mnie śmigają 2 szyfrowane połączenia bez żadnych problemów Supla+ Telegram i masę innych rzeczy które dzieją się w programie :D
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Tue Apr 18, 2023 10:57 am Moja_akcja_1 się uruchamia. Pisałem w pierwszym opisie. Dlatego wstawiłem tam obsługę diody żeby mieć to na widoku. Oczywiście Twoja propozycja też będzie zrobiona. Tylko do 16tej nie mam jak
Właśnie sęk w tym że wszystko działa oprócz pushover. Daję "-" na D1 i wszystko jest jak trzeba. Na Serwerze jest zmiana stanu kanału, jak "-" wyłączam na serwerze jest reakcja, to samo z diodami. Tylko pushover "głuchy"
Ok, rzeczywiście to "Connected to WiFi" się pojawia.

To sprawdź co zwraca ta linijka:

Zapisz to do zmiennej, albo w ifa opakuj i dodaj jakieś logowanie "udało się", lub "nie udało się".
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr

klew wrote: Tue Apr 18, 2023 11:24 am
To sprawdź co zwraca ta linijka:

Zapisz to do zmiennej, albo w ifa opakuj i dodaj jakieś logowanie "udało się", lub "nie udało się".
Ok. obadam to. Ale wydaje mi się że nic nie zwróci. Tak bez próby zajrzenia w środek to wyglądało jak by te linijki dotyczące pushover omijało. Sprawdzę to o 16tej.
zzrr

Zibi wrote: Tue Apr 18, 2023 11:05 am Tak działam na nim wystarczy spokojnie. U mnie śmigają 2 szyfrowane połączenia bez żadnych problemów Supla+ Telegram i masę innych rzeczy które dzieją się w programie :D
Zakupiłem. Dzięki. 21.maj :D
Ale to tak żeby poszerzyć swoje horyzonty. 8-) Używam też ESP8266 podłączone czasami do innego jakiegoś mikrokontrolera i dobrze się sprawdza jako połączenie ze światem. Po prostu potrzebuję żeby poprzez Wemosa mieć połączenie z SUPLĄ, no i PUSHOVER no i posiadam ich jeszcze kilka sztuk. Jeśli mój problem da radę rozwiązać to spokojnie wystarczą do pewnych rozwiązań. A oczywiście zalety ESP32 są bezdyskusyjne w porównaniu z 8266 no i coś tam na nich zapewne powstanie. :geek:
Zibi

Chyba znalazłem przyczynę twojego problemu. Co prawda pusha nie używam robiłem na szybko, ale chyba powinno być ok.
Zaraz napiszę... tylko coś spr.
zzrr

Zibi wrote: Tue Apr 18, 2023 1:21 pm Chyba znalazłem przyczynę twojego problemu. Co prawda pusha nie używam robiłem na szybko, ale chyba powinno być ok.
Zaraz napiszę... tylko coś spr.
No ja właśnie dotarłem do domu. I nie gadaj... udało by się??? :o

Return to “Pomysły i koncepcje”