Wykresy w Cloud - prośba o testy

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Cześć,

do Clouda dociera powoli aktualizacja wykresów. Wprowadzamy:
  • możliwość określenia agregacji na miesiące/dni/godziny, a nie tak jak było do tej pory - "automatycnzie"
  • możliwość szybkiej prezentacji wybranych zakresów (dzisiaj, wczoraj, ostatni tydzień itp)
  • wykres bilansu arytmetycznego dla liczników energii
  • szkicowanie wartości min/max na wykresach temperatury dla zagregowanych logów
  • możliwość pobrania danych w formatach CSV (było) oraz XLSX i ODS (nowe)
  • możliwość pobrania danych z licznika energii w formie przyrostowej
Dajcie znać, jak to się u Was sprawuje i czy macie jakieś uwagi.

Interfejs użytkownika póki co po angielsku.

Termometr (wygenerowane dane z 3 lat): https://nightly.supla.org/channels/2?ta ... ntsHistory
Licznik energii (wygenerowane dane z 40 dni): https://nightly.supla.org/channels/73?t ... ntsHistory

Logowanie: [email protected] / pass

* Jeśli czytasz ten post kilka tygodni po dacie publikacji, bardzo możliwe że powyższe linki już nie działają.

2023-04-14_11-11.png
2023-04-14_11-10.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Posiadam 2x MEWki, jadną na instalacji z fotowoltaniką a druga bez takiej instalacji. I dla mnie fajnie jak by w zakładce jak na foto była jeszcze suma wszystkich 3 faz. Nie wiem jak to bedzie wyglądać na wykresie bilansu gdy nie będzie żadnego zwrotu do sieci.
wykresy.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
fracz

Wykres bilansu bez zwrotu będzie mieć tylko czerwone słupki - bez zielonych - i będzie pokazywać dokładnie to co mówisz, czyli sumę z trzech faz. Dodatkowo myślimy teraz nad tabelą pod wykresem, która by liczbowo pokazała wszystkie wartości zsumowane dla widocznego okresu - myślę że to dostarczy Ci potrzebnych danych :-)
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

fracz wrote: Fri Apr 14, 2023 2:01 pm Wykres bilansu bez zwrotu będzie mieć tylko czerwone słupki - bez zielonych - i będzie pokazywać dokładnie to co mówisz, czyli sumę z trzech faz. Dodatkowo myślimy teraz nad tabelą pod wykresem, która by liczbowo pokazała wszystkie wartości zsumowane dla widocznego okresu - myślę że to dostarczy Ci potrzebnych danych :-)
Dokładnie o to chodzi. :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Jocker

fracz wrote: Fri Apr 14, 2023 2:01 pm Wykres bilansu bez zwrotu będzie mieć tylko czerwone słupki - bez zielonych - i będzie pokazywać dokładnie to co mówisz, czyli sumę z trzech faz. Dodatkowo myślimy teraz nad tabelą pod wykresem, która by liczbowo pokazała wszystkie wartości zsumowane dla widocznego okresu - myślę że to dostarczy Ci potrzebnych danych :-)
Fantastycznie, że postanowiliście w końcu coś z tym zrobić bo sposób prezentacji monitorów energii do tej pory na Cloudzie pozostawiał dużo do życzenia. Dla mnie był wręcz nieużywalny i całe szczęście, że apka ratowała temat.

Też uważam, że powinna być przy prezentacji pomiaru suma faz dla danego "słupka", nie tylko w widoku bilansu, ale właśnie w tym, który dał przedmówca. Podobnie miałem zasugerować właśnie to o czym napisaliście czyli wskazanie zsumowanych pomiarów dla wybranego zakresu. Mi przede wszystkim właśnie tego brakowało do tej pory. I tu przy tym mam pewną sugestię - wydaje mi się do zrobienia. Świetnie by było gdyby zakresy można było precyzyjniej ustawiać. Np. chciałbym sprawdzić i od razu odczytać pomiar poboru energii przez piec od 12.00, 17 kwietnia do 13.00, 18 kwietnia :). W moim przypadku była to potrzebna funkcja przy ustawianiu pieca i dopiero dzięki gotowemu szablonowi Przemka Wilde mogłem właściwie to zrobić. Konkretniej? Moim zdaniem dobrze by było by można było po prostu ustawić datę z kalendarza + godzinę od - do . Byłoby to po prostu dużo wygodniejsze.

Nie do końca rozumiem pojęcia agregacji w tych zmianach i wybierania tam dni, godzin, minut :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jocker wrote: Tue Apr 18, 2023 11:21 am Nie do końca rozumiem pojęcia agregacji w tych zmianach i wybierania tam dni, godzin, minut :)
Agregacja, to to samo co wybór "minuty", "godziny", "dni" itd w apce. Czyli jakiej jednostce czasu odpowiada jeden punkt na wykresie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Tak przy okazji .... nowości do testów raz pojawiają się na nightly.supla.org a czasami na beta-cloud.supla.org
Czy jest w tym jakaś systematyka co i gdzie?
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Fri Apr 21, 2023 7:52 am Tak przy okazji .... nowości do testów raz pojawiają się na nightly.supla.org a czasami na beta-cloud.supla.org
Czy jest w tym jakaś systematyka co i gdzie?
nightly to "nocne buildy", do których trafia w zasadzie sam "cloud" (czyli nasz front-end). Nie ma tam serwera Supli w tle i jest to taka "wydmuszka" do testowania i oglądania zmian w Cloud. Zmiany są chyba wrzucane automatycznie codziennie.

beta-cloud.supla.org to pełnoprawny serwer Supli, który raz na jakiś czas dostaje wersję develop servera oraz Clouda. Na beta możesz mieć normalne konto (nie resetuje się jak na razie ;) ), podłączone urządzenia, telefony itp. Używamy go jako pierwszą linię testów, czy wszystkie nowe rzeczy dobrze działają w pełnej integracji z pozostałymi komponentami Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

fracz wrote: Fri Apr 14, 2023 9:12 am
Dajcie znać, jak to się u Was sprawuje i czy macie jakieś uwagi.
Wykres temepratury:
- po zwiększeniu ranga powyżej 12 mies nie da się wybrać agregacji dniowej. Okienko wygląda na wystarczająco duże, żeby to wyglądało ok
- brak możłiwości agregacji minutowej, godzinnej (chyba, że to ograniczenie testowe)
- jak dla mnie brak agregacji tygodniowej
- po najechaniu na wykres idealnie na linię pojawia się wartość (domyślam się) średnia a po najechaniu na dolny margines pojawiają się wartości max&min (górny margines nic nie wskazuje - nie wiem czy nie byłoby lepiej od razu pokazywać 3 wartości po najechaniu na zakres wykresu (pomiędzy min&max)
co do preferowanych okresów, zakładam że to przykładowe ale myślę, że przydatne:
  • dzień
  • ostatnie 7 dni
  • ostatnie 30 dni
  • ostatnie 12 mies
- po pobraniu wykresu myślę, że okienko powinno znikać

Wykres energii:
- w zasadzie podobne uwagi co do temperatury oraz
- wartość zbalansowanego poboru energii na wykresie zamieniłbym na linię, jakoś kropki wydają się nieczytelne
YoMan

Uwzględniłem większość Waszych uwag - bardzo za nie dziękuję. Panel wykresu wygląda teraz tak jak poniżej.
2023-04-28_14-16.png
YoMan wrote: Fri Apr 21, 2023 9:35 am
- po najechaniu na wykres idealnie na linię pojawia się wartość (domyślam się) średnia a po najechaniu na dolny margines pojawiają się wartości max&min (górny margines nic nie wskazuje - nie wiem czy nie byłoby lepiej od razu pokazywać 3 wartości po najechaniu na zakres wykresu (pomiędzy min&max)
Problem został zgłoszony do autorów biblioteki wykresów: https://github.com/apexcharts/apexcharts.js/issues/3797

Return to “CLOUD”