Opis portów GPIO i kilka pomysłów

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
kospan

Czy istnieje opis portów który do czego służy ? Wiem że na raspberry można to zmienić ale wielu osobom by to pewnie ułatwiało podłączenie.

Druga kwestia to obsługa ciekawych modułów DHT11 i DHT22 cena nawet fajniejsza niż popularnych DS18B20.

Obsługa kilku modułów np jeden służy jako włącznik światła(micro swith) lub z poziomu telefonu a drugi jako moduł wykonawczy tego włącznika.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Witam.

W przypadku RaspberryPI konfiguracja portów jest w /etc/supla-dev/supla.cfg. Tam definiujemy tzw. kanały i ich typy. Np, że jest to termometr,
przekaźnik, port wejścia itp. To zaś jaką funkcje będą pełniły użytkownik ustawia się na cloud.supla.org np, że kanał nr.1 ma otwierać rolety.

W przypadku ESP8266 w kodzie - przy rejestracji urządzenia określane są typy kanałów i dodatkowo możliwe funkcje, a właściwa konfiguracja odbywa się na coud.supla.org.

W skompilowanym firmwarze ustawienia portów wprowadzone są na stałe i opisane np tutaj: https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... readme.txt

Udostępnię gotową wirtualną maszynę do ściągnięcia z przygotowanym środowiskiem umożliwiającego ustawienie portów i skompilowanie własnego firmware-u.

DHT11 mam już na biurku i wkrótce zabiorę się za oprogramowanie tego tak więc pojawi się możliwość odczytu temperatury i wilgotności z jednego czujnika. Będzie to też podpięte do "analityki" tzn system będzie zapisywał temperatury i wilgotność w bazie po to aby można było to historycznie przeglądać i wzajemnie porównywać.

Do prezentacji wyników prawdopodobnie użyję tej biblioteki: https://github.com/PhilJay/MPAndroidChart

Odnośnie upchnięcia "sterowania" w module (jak dobrze zrozumiałem) to też można to zrobić.
Wtedy np ESP lub raspberry staje się klientem i na pokładzie ma np. przycisk którym można inicjować np przekaźnik w innym module.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kospan

To ok ale np nie widziałem żeby dało się ustawić jako włącznik światła.
pzygmunt

Trzeba zmienić typ kanału np na 2010
kospan

Wiec właśnie jest gdzieś spis typu kanałów który do czego służy ? :)
pzygmunt

https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... on/proto.h

Typy kanałów:
1000 - czujnik normalnie otwarty
2000 - przekaźnik hdf4
2010 - przekaźnik g5la1a
2020 - dwa przekaźniki g5la1a
2900 - przekaźnik nieokreślonego typu
3000 - termometr ds18b20

Poszczególne typy kanałów mogą mieć poszczególne funkcje ustawiane z poziomu cloud.supla.org:
https://github.com/SUPLA/supla-cloud/bl ... anager.php

czujnik normalnie otwarty:
- czujnik otwarcia furtki
- czujnik otwarcia bramy wjazdowej
- czujnik otwarcia bramy garażowej
- czujnik otwarcia bramy drzwi
- czujnik braku cieczy
- czujnik otwarcia rolet

przekaźnik hdf4:
- otwieranie furtki
- otwieranie/zamykanie bramy garażowej
- otwieranie/zamukanie bramy wjazdowej
- otwieranie drzwi

przekaźnik g5la1a:
- otwieranie furtki
- otwieranie drzwi
- włącznik zasilania
- włącznik światła

dwa przekaźniki g5la1a:
- otwieranie furtki
- otwieranie drzwi
- włącznik zasilania
- włącznik światła
- otwieranie zamykanie rolet

przekaźnik nieokreślonego typu - wymaga zgłoszenia przez urządzenie / moduł wykonawczy jaki jest dostępny zakres funkcji spośród poniższego zakresu. W cloud.supla.org użytkownik może wybrać aktywną funkcję
- otwieranie furtki
- otwieranie drzwi
- włącznik zasilania
- włącznik światła
- otwieranie zamykanie rolet
kospan

Termometr na LM35 ?
Przydała by się też obsługa czujnika PIR takiego do arduino. Często używam przekaźników SRU-5VDC-SL-C (G5L). No i czujnik Normalnie Zamknięty.
pzygmunt

Sukcesywnie będę dodawał kolejne czujniki również LM35 i czujnik NC. Na dniach chcę dodać wsparcie dla DHT11 (temperatura/wilgotność).
Jeżeli chodzi o przekaźniki do w drugiej wersji protokołu wprowadziłem przekaźnik "nieokreślonego typu" co oznacza, że można podłączyć dowolny przekaźnik, a w szczegółach definiuje się co przekaźnik "potrafi".
kospan

Ok super, akurat jestem w trakcie tworzenia własnej płytki z przekaźnikami. Również mam w planach zrobić na triakach czyli popularny MOC3041 + triak zaoszczędzi to trochę miejsca jeśli będzie maił być moduł montowany w puszce. Jeszcze takie małe przemyślenia co się stanie jeśli nie będziemy mieć dostępu do internetu a tylko sieć lokalną LAN ? :)
pzygmunt

W przypadku rozwiązań bez dodatkowego przycisku to stracimy możliwość sterowania, dlatego jeżeli mowa o rozwiązaniu do włączania zasilania/światła potrzebny jest jeden port GPIO na włączanie światła z przycisku dzwonkowego. To też się przyda gdy będziemy chcieli zmienić konfigurację.
Wtedy wystarczy przytrzymać włącznik światła przez 5 sek. i już można podłączyć się do ESP przez WiFi i zmienić konfigurację.

Można też postawić własny serwer np na raspberry i wtedy czy internet jest czy go nie ma zawsze mamy dostęp do systemu. Jak nie ma internetu to
z sieci domowej zawsze dostęp będzie.

Return to “Pomysły i koncepcje”