Jak ustawić stale otwartą bramę w określone dni?

miko

Cześć.
Mam dość nietypowe pytanie.
Z reguły co dwa tygodnie (czasami są przesunięcia wynikające z dni wolnych od pracy) odbierane są z posesji odpady. Mam na te dni ustawiony harmonogram, że Supla otwiera bramę rano i jest to w porządku. Problem może zdarzyć się, gdy ktoś zamknie bramę (prawdopodobnie może wydarzyć się to z pilota). Czy jest opcja, aby stworzyć regułę, że w określone dni, do godziny 14, gdy czujnik zamknięcia bramy wykryje zamkniętą bramę, to brama zacznie się otwierać?
Steruję bramą za pomocą Yunshana i mam podłączony do niego czujnik zamknięcia bramy.
Wiem, że można to rozwiązać bardziej tradycyjnymi metodami, jak zaklejając fotokomórkę, czy rozblokowując napęd. Nie mniej wolałbym to zrobić automatycznie, przez Suplę.
Macie jakieś pomysły? :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeśli masz poprawnie działający czujnik otwarcia, to pewnie wystarczy, że ustawisz harmonogram, który "otwiera" bramę np. co 5 min.
Serwer supli ignoruje komendy "otwórz", gdy brama jest otwarta.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
miko

klew wrote: Tue May 02, 2023 8:31 am Jeśli masz poprawnie działający czujnik otwarcia, to pewnie wystarczy, że ustawisz harmonogram, który "otwiera" bramę np. co 5 min.
Tak, czujnik działa poprawnie. Pytanie, jak to zrobić gdy mam już ustawiony harmonogram ustawiony tak, że otwiera co 14 dni o 6 rano. Czy jest możliwość dodania takiego kodu jako dodatkowy harmonogram w zaawansowanych? W sensie, że musi być spełniona reguła co 14 dni, do tego co 5 minut, do godziny 14.
klew

miko wrote: Tue May 02, 2023 8:43 am
klew wrote: Tue May 02, 2023 8:31 am Jeśli masz poprawnie działający czujnik otwarcia, to pewnie wystarczy, że ustawisz harmonogram, który "otwiera" bramę np. co 5 min.
Tak, czujnik działa poprawnie. Pytanie, jak to zrobić gdy mam już ustawiony harmonogram ustawiony tak, że otwiera co 14 dni o 6 rano. Czy jest możliwość dodania takiego kodu jako dodatkowy harmonogram w zaawansowanych? W sensie, że musi być spełniona reguła co 14 dni, do tego co 5 minut, do godziny 14.
Raczej "co 14 dni" tego się nie zrobi. To co myślałem, byłoby oparte o "zaawansowany" harmonogram. Tam jest dostępne coś w stylu "crontab" z linuxa i można ustawić np:
*/5 8-20 * * 4

Co oznacza: co 5 min, w godzinach 8:00 do 20:59 w każdy czwartek.

Natomiast "crontab" jest narzędziem bezstanowym, więc ono nie zna pojęcia "co 14 dni licząc od konkretnej daty". crontab pracuje na dacie z kalendarza i na zegarku. Czyli np. "co czwartek", albo "każdego 10, 20 dnia każdego miesiąca" itd.
miko

No właśnie ten system próbowałem jakoś ustawić, ale właśnie to nie to. Potrzebuję co drugi czwartek, albo co 14 dni.
Jedyne co przyszło mi na myśl, to "druciarski" sposób ustawienia osobnych harmonogramów na wywozów do przodu. Niestety ograniczyła mnie ilość harmonogramów, bo już mam kilka do oświetlenia, a maksimum wszystkich to 20. Rozumiem, że nie można tego jakoś zwiększyć?
Szkoda, że dla trybu harmonogramu "interwał" nie można dodać dodatkowych akcji jak w trybie zaawansowanym.
klew

miko wrote: Tue May 02, 2023 11:33 am No właśnie ten system próbowałem jakoś ustawić, ale właśnie to nie to. Potrzebuję co drugi czwartek, albo co 14 dni.
Jedyne co przyszło mi na myśl, to "druciarski" sposób ustawienia osobnych harmonogramów na wywozów do przodu. Niestety ograniczyła mnie ilość harmonogramów, bo już mam kilka do oświetlenia, a maksimum wszystkich to 20. Rozumiem, że nie można tego jakoś zwiększyć?
Szkoda, że dla trybu harmonogramu "interwał" nie można dodać dodatkowych akcji jak w trybie zaawansowanym.
Zastanowimy się jakby to można usprawnić.

Możesz to jeszcze spróbować obejść używając scen:
dodaj scenę, która otwiera bramę co 5 min (np. X razy, co pokrywa 2h), wtedy dodajesz harmonogram co 2h, a nie co 5 min.
Minus jest taki, że długotrwające sceny chyba nie mają gwarancji ukończenia. Np. jeśli trafi się aktualizacja serwera i jego restart, to scena się przerwie i możesz mieć ~2h bez działającej sceny w tle.

Jeśli potrzebujesz więcej harmonogramów to napisz maila do [email protected] z adresu mailowego, na który masz konto. Tylko nie przesadzaj z ilością tych harmonogramów ;).
Basmar

Ode mnie 3 grosze.
Dlaczego nie Call Supla?
-Wybrac numer telefonu dla swojej lokalizacji (choć to nie ma znaczenia)
-Podać numer firmie odbierającej odpady.
-Wpisać podane przez firmę numery telefonów kierowców wraz z imonami
-Udostępnić możłiwość dzwonienia tylko w określonych godzinach.
-Mamy pełną kontrolę, kto i kiedy dzownił, łatwo możemy zablokować funkcję dzwonienia lub usunąc niechciany numer.
-W razie niescisłości lub dysputu posiłkujemy sie logami
-CALL SUPLA jest zajefajna.
Powiem więcej, moim skromny z daniem służby jak Pogotrowie/Straż (celowo pominąłem krawędzie), powinny znać te numery i mieć możliwość otwarcia bram dla bezpieczeństa.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
miko

klew wrote: Tue May 02, 2023 11:52 am Zastanowimy się jakby to można usprawnić.

Możesz to jeszcze spróbować obejść używając scen:
dodaj scenę, która otwiera bramę co 5 min (np. X razy, co pokrywa 2h), wtedy dodajesz harmonogram co 2h, a nie co 5 min.
Minus jest taki, że długotrwające sceny chyba nie mają gwarancji ukończenia. Np. jeśli trafi się aktualizacja serwera i jego restart, to scena się przerwie i możesz mieć ~2h bez działającej sceny w tle.

Jeśli potrzebujesz więcej harmonogramów to napisz maila do [email protected] z adresu mailowego, na który masz konto. Tylko nie przesadzaj z ilością tych harmonogramów ;).
Jesteś pewny, że chodzi o sceny, nie harmonogramy? Jeszcze z tego nie korzystałem, ale z tego co widzę, można dodać tu różne kanały, grupy kanałów, opóźnienia, ale nie widzę innych ustawień czasowych. Nie wiem, czy źle to interpretuję, ale wydaje mi się, że wychodzi na to samo, jak ustawię harmonogram: Interwał co 5 minut otwórz, data rozpoczęcia i godzina (np 6 rano), data zakończenia (ten sam dzień) i godzina (np.14).

Dziękuję za info :) Skontaktuję się mailowo, myślę że 10-20 więcej będzie ok :) Pozwoli mi to dodać kilka miesięcy do przodu oraz zostanie na jeszcze inne kanały, jakbym coś jeszcze musiał zautomatyzować :)
Basmar wrote: Tue May 02, 2023 2:07 pm Ode mnie 3 grosze.
Dlaczego nie Call Supla?
-Wybrac numer telefonu dla swojej lokalizacji (choć to nie ma znaczenia)
-Podać numer firmie odbierającej odpady.
-Wpisać podane przez firmę numery telefonów kierowców wraz z imonami
-Udostępnić możłiwość dzwonienia tylko w określonych godzinach.
-Mamy pełną kontrolę, kto i kiedy dzownił, łatwo możemy zablokować funkcję dzwonienia lub usunąc niechciany numer.
-W razie niescisłości lub dysputu posiłkujemy sie logami
-CALL SUPLA jest zajefajna.
Powiem więcej, moim skromny z daniem służby jak Pogotrowie/Straż (celowo pominąłem krawędzie), powinny znać te numery i mieć możliwość otwarcia bram dla bezpieczeństa.
Z Call Supla również korzystam. Jest to super rozwiązanie i jestem z tego ogromnie szczęśliwy! :)
Nie mniej wydaje mi się, że z firmą odbierającą odpady to nie przejdzie. Oni zatrzymali się kilka dobrych lat temu. Mieliśmy już problemy żeby po prostu wzięli odpady, bo podjazd pod górkę im przeszkadzał :) To firma, która wygrywa wszystkie przetargi i nie ma konkurencji. Mogę zapytać, ale podejrzewam, że odbiję się od ściany, bo odpady mają być wystawione itp. ;)
Tak więc, mniej stresu będzie gdy po prostu brama będzie otwarta w dniu wywozu
Odnośnie służb, to jak to ogarnąć? Jestem za tym.
Basmar

Flaksza dla kierowcy (ów) niech poda numer prywatny i dodać do Supla, lub frajerska instalacja czegoś z Supla w ich domu.

Co do słóżb, są dyspozytorzy i mają stacjonarne numery, skontaktować sie nimi i delikatnie zapytać czy byłoby taka możliwość.
Ja jestem bardzo ostrożny w sprawie bram bo widziałem jaki w Irlandii tną bramę strażacy, jadą po niej , bo nie mają czasu ani kontaktu do właściciela, potem naprawiasz sam.

Sam wiesz, ze w bramie nie chodzi o żane bezpieczeństwo raczej o komfort, każdy przeskoczy mur czy ogrodzenie. To taki staszak na psy i niechcianych gości :-)
No i cały plan spalił na panewce :cry:
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Poniższy crontab w trybie zaawansowanym ustawi harmonogram na co 14 dni

Code: Select all

*/20160 * * * *
Jeśli dograsz do tego odpowiednią datę rozpoczęcia (u Ciebie - w czwartek) to będzie się wykonywać co 14 dni w czwartki.

20160 to liczba minut w dwóch tygodniach (60*24*14).

To samo ustawisz w trybie "Intewał" wpisując powyższą liczbę minut.

Możesz też ustawić w trybie zaawansowanym akcję na pierwszy i trzeci czwartek miesiąca.

Code: Select all

0 14 * * THU#1
Powyższe oznacza: o godzinie 14:00 w pierwszy czwartek miesiąca.

harmonogram.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”