Do kogo w Zamel - u

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Kolega mieszka w Irlandii i montuje ludziom Suple gdzie tylko się da, ale tak samo jak specyficzna jest instalacja elektryczna na wyspach, tak samo specyficzne jest rozwiązanie sterowania bramami.
Płytka własnej roboty pewnie nie wchodzi w grę, a tylko komercyjne urządzenia, które są dostępne w sprzedaży, aby za kilka lat jak coś się by czasem ze sprzętem stało, każdy mógł to wymienić.
Kolega chciałby mieć w aplikacji jeden kanał i dwie akcje, a nawet trzy, dla zaspokojenia potrzeby sterowania tymi centralami. Centrale te nie mają sterowania steb by step, dlatego całość chce obsłużyć trzema przekaźnikami. Open, close, stop.
Nie ma na rynku sprzętu z trzema przekaźnikami dlatego od biedy wystarczylby z dwoma by zrealizować open i close.
SBW-02 ma dwa przekaźniki ale każdy to osobny kanał.
Jest potrzeba dedykowanego softu dla SBW i modyfikacji widoku kanałów w apkach, aby dało się sterować przy użyciu jednego kanalu dwoma przekaźnikami, realizując z osobna otwórz i zamknij.
Image
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
matrix0606

No to za pomocą mojej płytki, dzięki temu, że jest tam Arduino nano da się to zrealizować programowo.
Wstawiłem na jedną płytkę Wemosa i Arduino by mieć szerokie pole manewru. Moja płytka którą widać na załączonym zdjęciu u mnie docelowo będzie pełnić poniższe funkcje.
- otworzy bramę
- otworzy jedną połowę (funkcja tzw furtki)
- w przypadku nieautoryzowanego otwarcia obudowy, wyłączy zasilanie na radio, żeby nikt niepowołany sam sobie nie dodał pilota
- włączy 12V halogen skierowany na bramę, ale tylko jeśli jest ciemno. Niestety koło mojej bramy nie ma latarni ulicznej i niewiele widać
- wykryje ruch w śmietniku i jeśli jest ciemno to zapali w nim oświetlenie (wynoszenie śmieci późnym wieczorem np w zimie gdy jest ciemno)

Jeszcze może kilka innych rzeczy zależnie od napisanego oprogramowania. Dzięki arduino nano na pokładzie można naprawdę sporo.
Oczywiście rozumiem, że było by lepiej gdyby to było rozwiązanie różne od DIY. Nadmienię tylko, że moje urządzenie nie ingeruje w elektronikę automatyki w taki sposób by było w stanie uszkodzić elektronikę. Wszelkie informacje pobierane i wydawane przez moją płytkę są galwanicznie odcięte od płyty automatyki bramowej przez zastosowanie przekaźników bądź transoptorów.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
Basmar

Temat dotyczy nieszczęsnych kontrolerów do bram garażowych w Irlandii nie posiadających funkcji STOP (SbS) podczas otwierania z przycisków zewnętrznych, gdzyż należołoby mieć 3 styczniki.
SWB-02 ma tylko 2 styczniki i pierwszy używam do OPEN drugi do CLOSE.
pomijam fakt, że na aplikacji muszę mieć dwa osobne suwaki jeden do Otwierania a drugi do Zamykania bo inaczej się nieda, na szczęscie PZygmunt oraz Klew obiecali mi zająć się tym tematem od strony softwerowej, zeby był jeden suwak w aplikacji OPEN/CLOSE i co drugie kliknięcie albo OPEN (stycznik nr1) albo CLOSE (stycznik nr2)
To rozwiązuje 90% problemu
Kolejną drobnostką jes brak możliwości uzywająć SWB-02 spowodować zatrzymanie bramy w trakcie otwierania lub zamykania.
Propozycja na początku postu zawiera koncepcję następującej treści.
Coś na kształt SWB-02 (nazwałem to SWB-04) posiadające jedno wejści COM (GND) oraz
- OPEN
- STOP
- CLOSE
dodatkowo wejcia na 2 kontaktrony
-50% otwarcia (w pełni zamknięte) lob jak kto woli 100% zamknięcia
-100% otwarcia (w pełni otwarte)

Tu zaczynają się schody.....

Jeżeli chcialibyśmy użyć podobnej logiki jak SbS to w trakcie otwierania/zamykania kolejne wyzwolenie przycisku w aplikacji powinno wywołać przkażnik powodujący zatrzymanie (STOP) następnie kolejne naciśnięcie wywołuje odwrotny kierunek ruchu bramy i tak w koło macieju..
klick OPEN click STOP click CLOSE click STOP.......

Natomiast, gdzy jeden z kontaktronów wykryje magnes (drzwi są albo w pełni otwarte albo w pełni zamknięte)
Przy całkowitym zamknięciu logika wewnętrzna SWB-04 powinna pominąć funkcję STOP zeby nie trzeba było dwa razy naciskac w aplikacji
to samo dotyczy całowitego Otwarcia, sterownik mając informację, że brama jest Otwarta przy następnym kliknięciu pomija STOP bo to nie ma sensu.

Widzę, że Twoja płytka może być stosowana do wielu typów bram jedno i dwu-skrzydłowych ale to już cały kontroler.
W Irlandii trzeba mieć odpowiednie pozwolenie na montarz takich bajerów, dodanie zewnętrzengo przycisku(Supla) nie zmienia systemu i jest o wiele łatwiejsze, chyba skusze się i zrobię licencję ale pytanie, czy warto???

Sterowników bez OPEN/CLOSE (SbS) w Irlandii jest cała masa, tani szjas i prawie wcale nie ma porządnego sprzętu, dlatego walczę z wiatrakami, mam kilka instalacji, gdzie z bramami wjazdowymi jest w sumie prosto, bo zazwyczaj jest FAAC z opcją OPEN/STOP/CLOSE/STOP natomiast bramy garażlowe jadą na najgordzym syfie.
Ot mój kłopot

Jeżeli ktoś mógłby zaprojektować mały układ na Wemos z 3 stycznikami i logiką wewnętrzną tak zeby kolejny OPEN/CLOSE z Aplikacji Supla wykonywał Open/STOP/Close/stop tylko gdy brama NIE JEST w pozycjiw pełni zamknięta lub w pełni Otwarta, to załatwiłby sprawę.

Mam nadzieję, że jakoś rosjaśniłem Twoje wątpliwości lum niejasności z mojej strony.

mam zdjęcia tych badziewjastych sterowników i kazdy jeden nie ważne jaki producent nie ma SbS za to mają osobny port dla STOP

Najciekawsze jest to, że część z tych sterowników zeby zatrzymać bramę należy rozewrzeć GND (COM) z STOP w innych należy je zewrzeć na 0.5 sek ot technologia
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Basmar

lesny8 wrote: Tue May 02, 2023 8:13 pm Kolega mieszka w Irlandii i montuje ludziom Suple gdzie tylko się da, ale tak samo jak specyficzna jest instalacja elektryczna na wyspach, tak samo specyficzne jest rozwiązanie sterowania bramami.
Płytka własnej roboty pewnie nie wchodzi w grę, a tylko komercyjne urządzenia, które są dostępne w sprzedaży, aby za kilka lat jak coś się by czasem ze sprzętem stało, każdy mógł to wymienić.
Kolega chciałby mieć w aplikacji jeden kanał i dwie akcje, a nawet trzy, dla zaspokojenia potrzeby sterowania tymi centralami. Centrale te nie mają sterowania steb by step, dlatego całość chce obsłużyć trzema przekaźnikami. Open, close, stop.
Nie ma na rynku sprzętu z trzema przekaźnikami dlatego od biedy wystarczylby z dwoma by zrealizować open i close.
SBW-02 ma dwa przekaźniki ale każdy to osobny kanał.
Jest potrzeba dedykowanego softu dla SBW i modyfikacji widoku kanałów w apkach, aby dało się sterować przy użyciu jednego kanalu dwoma przekaźnikami, realizując z osobna otwórz i zamknij.
Image
Dzięki za pokrzepienie w mojej nierównej walce.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Masz jakiś manual do takiego sterownika bramy?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Basmar

Czy Twoja wersja aplikacji mogłaby takie cudo zrobić zeby open było z prawej a close z lewej?
Oczywiście OPEN to jeden kanał a CLOSE to drugi????
matrix0606

Basmar wrote: Tue May 02, 2023 8:36 pm(...)

Jeżeli chcialibyśmy użyć podobnej logiki jak SbS to w trakcie otwierania/zamykania kolejne wyzwolenie przycisku w aplikacji powinno wywołać przkażnik powodujący zatrzymanie (STOP) następnie kolejne naciśnięcie wywołuje odwrotny kierunek ruchu bramy i tak w koło macieju..
klick OPEN click STOP click CLOSE click STOP.......
Kojarzę logikę SbS, sam kilka lat robiłem w automatyce.
Basmar wrote: Tue May 02, 2023 8:36 pm Natomiast, gdzy jeden z kontaktronów wykryje magnes (drzwi są albo w pełni otwarte albo w pełni zamknięte)
Przy całkowitym zamknięciu logika wewnętrzna SWB-04 powinna pominąć funkcję STOP zeby nie trzeba było dwa razy naciskac w aplikacji
to samo dotyczy całowitego Otwarcia, sterownik mając informację, że brama jest Otwarta przy następnym kliknięciu pomija STOP bo to nie ma sensu.
Rozumiem, takie coś da się zrealizować na mojej płytce bo konkretne wejścia da się odpowiednio oprogramować.
Basmar wrote: Tue May 02, 2023 8:36 pmWidzę, że Twoja płytka może być stosowana do wielu typów bram jedno i dwu-skrzydłowych ale to już cały kontroler.
Projektując ją chciałem by była uniwersalna, czyli do prawie każdego automatu więc dlatego na wyjściach są przekaźniki.
Basmar wrote: Tue May 02, 2023 8:36 pm W Irlandii trzeba mieć odpowiednie pozwolenie na montarz takich bajerów, dodanie zewnętrzengo przycisku(Supla) nie zmienia systemu i jest o wiele łatwiejsze, chyba skusze się i zrobię licencję ale pytanie, czy warto???
Ale dodanie mojej płytki w żaden sposób nie wpływa na elektronikę automatyki, nie ingeruje w nią. To jest jak dodanie zewnętrznego przycisku. Podpinasz się przewodami w konkretne miejsca na płycie elektroniki od automatu bramowego.
Basmar wrote: Tue May 02, 2023 8:36 pmJeżeli ktoś mógłby zaprojektować mały układ na Wemos z 3 stycznikami i logiką wewnętrzną tak zeby kolejny OPEN/CLOSE z Aplikacji Supla wykonywał Open/STOP/Close/stop tylko gdy brama NIE JEST w pozycjiw pełni zamknięta lub w pełni Otwarta, to załatwiłby sprawę.

Mam nadzieję, że jakoś rosjaśniłem Twoje wątpliwości lum niejasności z mojej strony.
Zaprejektować płytkę to żaden kłopot, niestety nie napiszę Ci softu bo nie wiem jak wygląda część komunikacji z serwerem Supla a co gorsza nie wiem jak taka płytka została by przyjęta na serwer, czyli dodana do serwera.
Basmar wrote: Tue May 02, 2023 8:36 pm (...) mam zdjęcia tych badziewjastych sterowników i kazdy jeden nie ważne jaki producent nie ma SbS za to mają osobny port dla STOP

Najciekawsze jest to, że część z tych sterowników zeby zatrzymać bramę należy rozewrzeć GND (COM) z STOP w innych należy je zewrzeć na 0.5 sek ot technologia
Zaprojektować płytkę z wymogami jakie stawiasz, jak napisałem, to nie jest żaden kłopot.
Natomiast jest jeszcze jedno pytanie innej natury. Czemu ikonę od bramy macie z osobnymi przyciskami OPEN i CLOSE? Ja mam jeden przycisk, z tym że to do wjazdowej. Przy garażowej są 2 przyciski?
Na koniec tylko dodam, że nie namawiam do mojej płytki, chcę być tylko pomocny.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Basmar

Robert Błaszczak wrote: Tue May 02, 2023 8:42 pm Masz jakiś manual do takiego sterownika bramy?
Zdjęcia tylko mam
WhatsApp Image 2023-05-02 at 21.56.10 (1).jpeg
WhatsApp Image 2023-05-02 at 21.56.10 (2).jpeg
WhatsApp Image 2023-05-02 at 21.56.10 (3).jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
matrix0606

Robert Błaszczak wrote: Tue May 02, 2023 8:42 pm Masz jakiś manual do takiego sterownika bramy?
Mnie pytasz?
Basmar

WhatsApp Image 2023-05-02 at 21.56.10 (4).jpeg
WhatsApp Image 2023-05-02 at 21.56.10.jpeg

Return to “Ogólna dyskusja”