Sonoff R2 lub R2 mini do włączenia pompy wody o określonych warunkach

Gitman

Basmar wrote: Wed May 03, 2023 1:40 pm
Gitman wrote: Wed May 03, 2023 11:15 am
Opcja włacznia przy zapalonymza świetle odpada, ponieważ zanim cipła woda dopłynie do kranu mija zbyt wiele czasu.
Nie masz racji jak ktoś ma dosyć krótki obieg i bardzo wydajna pompkę działa to bardzo dobrze i wystarczająco.
Poza tym pytanie było o rozwiązanie a nie o to czy cyrkulacja to luksus.
I tu zaczyna sie polskie januszostwo bez obrazy, skoro ktoś pyta o włączanie czasowe ma namyśli oszczędnośni a nie luksus tak?
Jeżeli kasa nie gra roli to dlaczego nie odpalić pompkę CWU na 24/h.
Dodaję od siebie zeby osoba pytająca miała peły obraz a nie wycinek problemu.
Czym nazywasz januszowanie? Tym że ktoś chce zaoszczędzić na zużyciu wody ? Skoro obieg jest krótki i wystarczy chwila od zapalenia światła na to żeby pompka pchneła ciepłą wodę pod sam kran to według Ciebie jest nie halo? To nie jest tylko oszczędność ale także nie marnowanie zasobów wody a ten kto tego nie rozumie (bez obrazy) jest Januszem a niby po co ta cyrkulacja ma być włączona cały czas skoro przez większość dnia nie ma takiego zapotrzebowania.
Basmar

Kolego szanowny, na zużuciu wody może i zaoszczędzi ale straci na energii ogrzewania CWU.
Nie wiem, co droższe woda czy chilowe przepchanie ciepłej wody prze zimne rury, izolacja zapewnie marna (ten sam błąd popełniłem)
Powtarzam obieg CWU to komfort nie oszczędności podobnine jak rekuperacja.
Komfort kosztuje a z pustego nawet Solomon nie naleje, dlatego nazywam to januszowaniem.
Jak kogoś stać na BMW to musi go i stać na paliwo i części a nie udawany król.
Sam pomysł cyrkulaci CWU jest dobry ale bez odpowiedniej izolacji co naj mniej 3-4 cm grubości ocieplenia wszystko pójdzie w podłogę lub ścianę.
Jeżeli ktoś faktycznie chce zaoszczędzić na wodzie polecam przepływowe podgrzewacze, szybko, komfortowo, może być drogie w użytku.
Tu gdzie mieszkam są nawet przysznice przepływowe na 9kW oszczędają wodę, ciepła woda błyskawicznie, Koszt używania taki sam ja przy grzaniu wody termą elektryczną, niestety nie można sobie wybrać czasu zeby kożystac w taryfie nocnej 50% taniej, dla tego rozwiązaniem mniej komfortowym jest terma elektryczna działająca na nocnej taryfie.
Kolejnym porównaniem płaczu januszy jest elektryczne auto...
bo kogo stać..., mały zasięg... drogie szybkie ładowarki... itp
Okazuje się jak ktoś dobrze policzy usiądzie i zmieni głupie nawyki to 4 razy taniej jeździ niż dieslem (jak na razie nawet po podwyżkach), nie ma kosztów expluatacji, komfort, bezpieczeństwo i frajda. Da się.

Pozdrawiam.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
BlazejSupla

Czytam i nie wierzę.
Nie wnikam u kogo i na ile jest wlączona pompa.
Nie wiem dlaczego ktoś zakłada, że mam złą izolację.
Nie wiem dlaczego schodzimy na BMW

Pytanie jest proste, chciałem żeby pompa chodziła wtedy, kiedy tego potrzebuję. To jest luksusem, a nie ciepła woda kiedy nie potrzebuje.
Koniec kropka (bez obrazy)
To było tematem postu.
Last edited by BlazejSupla on Wed May 03, 2023 5:49 pm, edited 1 time in total.
BlazejSupla

Gitman wrote: Wed May 03, 2023 10:57 am Napisałem ci wyżej jak to zrobić najprościej moduł z przekaźnikiem bez potencjału pod przekaźnik podłączasz fazę z włącznik a sam przekaźnik będzie sterowany z harmonogramu. Jeśli nastąpi odpowiednia godzina przekaźniki się załączy ale prąd nie popłynie dopóki nie włączysz światła włącznika.
Przeoczyłem ten wpis.
Możesz podesłać jakiś link lub foto jaki ten przekaznik masz na myśli??
Będę mądrzejszy jak przerobić moduł.

Dziękuję
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Basmar wrote: Wed May 03, 2023 4:32 pm Kolego szanowny, na zużuciu wody może i zaoszczędzi ale straci na energii ogrzewania CWU.
Nie wiem, co droższe woda czy chilowe przepchanie ciepłej wody prze zimne rury, izolacja zapewnie marna (ten sam błąd popełniłem)
Powtarzam obieg CWU to komfort nie oszczędności
To zależy. U mnie od zbiornika cwu do prysznica jest ok. 15-20m rurki, do tego m3 kosztuje prawie 26zl (woda - 3,60zl, szambo - 22zl) więc nie jestem już taki pewien co do kosztów zwłaszcza że to "tracone" ciepło akurat w zimie nie znika, zostaje w ścianach czyli w strefie izolowanej i (upraszczając) dogrzewa budynek. Jako że co i cwu korzystają z gazu to wychodzi ze nie ma straty na cyrkulacji (upraszczając, bo jest jeszcze kilka zmiennych).
A dyskusja na ten temat była już kilka razy, ostatnio z @klew rozkladalismy na czynniki pierwsze. Jest sens to wałkować kolejny raz?
YoMan

True
No i cały plan spalił na panewce :cry:
klew
Has thanked: 138 times
Been thanked: 137 times

BlazejSupla wrote: Wed May 03, 2023 8:54 am Witam,
Chciałbym zrobić układ, który będzie włączał pompę cyrkulacji wody o określonych wartościach.
Między godziną 20-24 ALE tylko kiedy będzie włączone światło w łazience, aż do wyłączenia.
Patrzyłem na supla script, niestety jeśli szybko zmienimy stan światła wl/wył script wariuje i pompa idzie przy wyłączonym świetle, czyli odwrotnie. (Dzieciaki tego nie rozumieją i klikaja)
Jest jakiś sposób, żeby to ogarnąć bez dodatkowych przekaźników??
Przekaznik działał by jako sygnał włączonego światła, a sonoff r2 mini dawał harmonogram godzin??
Aktualnie pompę włącza sonff r2 z ustawionym skryptem, co określoną godzinę na kreślony czas.
Ja bym tu został na razie przy skryptach.
Po prostu dodaj drugi skrypt, który np. co minutę od 20:00 do 01:00 sprawdza, czy światło jest wyłączone i jeśli tak, to wyłącza pompę.

W przyszłości na pewno pojawią się usprawnienia w Supli, które pozwolą to lepiej rozwiązać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”