Dziękuję wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi i kody. Wszystko będę czytał i analizował, bo wiadomo, zawsze to nowa wiedza.
klew wrote: Sat May 06, 2023 7:42 pm(...)
Proponuję, abyś rozpisał w miarę szczegółowo co byś chciał zrobić, a potem pomożemy to zrealizować. (...) Jak masz obecnie jakiś jeden konkretny projekt, to rozpisz jakbyś chciał to mieć ogarnięte.
No dobra, to zaczynam. Płytka miała by posiadać taką funkcjonalność:
- BME280 + anemometr
- przydałby się lcd do dowolnego wykorzystania (ale nie jest koniczny)
- wejście OPEN_A z radia 433Mhz
- wejście OPEN_B z radia 433Mhz
- czujnik włamania
- czujnik naciśnięcia a w zasadzie naruszenia wejścia STOP w centrali od automatu
- wejście czujnika jasności
- wejscie do podłączenia NO/NC z czujki ruchu
- 2 lub 3 wejścia dla przycisków dowolnego wykorzystania (włączanie/wyłączanie czegokolwiek, ustawianie kodów, wyłączanie alarmów, zależnie jak je oprogramuję)
- wyjście na przekaźnjik STOP (może być wykorzystany do czegoś innego - zależnie od jego oprogramowania)
- wyjście na przekaźnik OPEN_A (może być wykorzystany do czegoś innego - zależnie od jego oprogramowania)
- wyjście na przekaźnik OPEN_B (może być wykorzystany do czegoś innego - zależnie od jego oprogramowania)
- wyjście na przekaźnik wyłączający zasilanie radia 433Mhz (jeśli da się programowo wyłączyć możliwość nieuruchamiania wyjścia przkaźników OPEN_A i OPEN_B to ten przekaźnik nie jest konieczny)
- wyjście na diodę ALARM
- wyjście na MOSFET Lampa1
- wyjście na MOSFET Lampa2
Nie wiem czy czegoś nie pominąłem, ale jak na mój gust, to po tym co wymieniłem, to chyba brakuje ciut we/wy w ESP8266, no chyba że wdrożymy do zabawy PCF8574