Tylko jak będzie zasterowany ten dolny przekaźnik RLY2 to w momencie zasterowsania przekaźnikiem RLY1 przełączy się zraszacz 2 na zraszacz 1 a raczej chodzi o to by jak już jeden pracuje nie mógł się uruchomić ten nieczynny. Potrzebny jeszcze jeden przekaźnik który "odetnie" możliwość zasilania cewki przekaźnika który odpowiada za pracę nieaktywnego w danej chwili zraszacza.Robert Błaszczak wrote: Tue May 09, 2023 7:20 pm To może taka propozycja. Z ESP sterujesz dwoma przekaźnikami, które załączają odpowiednio zraszacz 1 i zraszacz 2. Nawet jak załączysz dwa jednocześnie, to i tak będzie podawane napięcie na jeden zraszacz. Załączenie jakiegokolwiek zraszacza załącza przekaźnik 3 (z cewką na 24V DC), który to przekaźnik załącza pompę.
podlewanie.png
3 przekaźniki-podlaczenie
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zgadza się. Będzie dokładnie tak jak piszesz. Ale wydaje mi się, że autorowi pytania bardziej zależy na blokadzie załączenia dwóch zraszaczy jednocześnie (zapewne ze względu na wydajność pompki).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
djalex
Raczej nie do końca, autor zaznaczył że chce aby 6x chodził zraszacz 1 a później 6x zraszacz 2 więc nie może być takiej sytuacji jak chodzi zraszacz nr 2 żeby się on przełączył na 1 jeśli "ktoś" go przypadkiem uruchomi.Robert Błaszczak wrote: Wed May 10, 2023 5:13 am Zgadza się. Będzie dokładnie tak jak piszesz. Ale wydaje mi się, że autorowi pytania bardziej zależy na blokadzie załączenia dwóch zraszaczy jednocześnie (zapewne ze względu na wydajność pompki).
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Ale załączanie zraszacza 6 razy w ciągu dnia (i drugiego także 6x) załatwi harmonogram. Generalnie dobrze ustawiony harmonogram sam z siebie nie dopuści do załączenia dwóch zraszaczy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
djalex
Zgadza się ale... wtedy niepotrzebne byłyby jakiekolwiek zabezpieczenia przed jednoczesnym uruchomieniem dwóch zaworów (w końcu dbałby o to harmonogram), z tymże możliwe jest też sterowanie ręczne lub harmonogram coś "pochrzani" (być może bardzo małe prawdopodobieństwo ale wg prawa Murphiego istniejeRobert Błaszczak wrote: Wed May 10, 2023 5:41 am Generalnie dobrze ustawiony harmonogram sam z siebie nie dopuści do załączenia dwóch zraszaczy.
-
Juszczaczek1
Najbardziej mi zalezalo na tym aby nie włączyła się pompa gdy żaden elektrozawór nie jest otwarty po się poprostu spali. I też o to żeby dwa jednocześnie nie były włączone bo tak jak kolega napisał chodzi o wydajność pompy. Więc ten pomysł mi jak najbardziej odpowiada a harmonogramy będą ustawione na godziny nocne więc jest bardzo małe prawdopodobieństwo że ktoś mi je przełączy , takze dziękuję wszystkim za pomoc , pozdrawiam
-
djalex
Nie potrafię tak ładnie malować schematów jak kolega Robert ale tak na szybko na kartce
Praca pompy tylko gdy otwarty któryś z zaworów. Gdy otwarty zawór nr1 brak możliwości otwarcia zaworu nr2 - i na odwrót.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Juszczaczek1
Probuje podłączyć według tego schematu ale mam taki problem ze za diodą mam napięcie około 13v a nie 24 , dlaczego dioda zmniejsza napiecie a co za tym idzie cewką nie może załączyć przekaźnika?Robert Błaszczak wrote: Tue May 09, 2023 7:20 pm To może taka propozycja. Z ESP sterujesz dwoma przekaźnikami, które załączają odpowiednio zraszacz 1 i zraszacz 2. Nawet jak załączysz dwa jednocześnie, to i tak będzie podawane napięcie na jeden zraszacz. Załączenie jakiegokolwiek zraszacza załącza przekaźnik 3 (z cewką na 24V DC), który to przekaźnik załącza pompę.
podlewanie.png
-
Patryk
Tak jak @Robert zaznaczył, ten schemat dotyczy zasilania napięciem stałym ( DC ) a Ty użyłeś pewnie zasilacza z napięciem przemiennym ( AC ) i dla tego zamiast 24V masz tylko ok 13V.Juszczaczek1 wrote: Tue May 23, 2023 7:45 amProbuje podłączyć według tego schematu ale mam taki problem ze za diodą mam napięcie około 13v a nie 24 , dlaczego dioda zmniejsza napiecie a co za tym idzie cewką nie może załączyć przekaźnika?Robert Błaszczak wrote: Tue May 09, 2023 7:20 pm To może taka propozycja. Z ESP sterujesz dwoma przekaźnikami, które załączają odpowiednio zraszacz 1 i zraszacz 2. Nawet jak załączysz dwa jednocześnie, to i tak będzie podawane napięcie na jeden zraszacz. Załączenie jakiegokolwiek zraszacza załącza przekaźnik 3 (z cewką na 24V DC), który to przekaźnik załącza pompę.
podlewanie.png