Sonoff Basic 230V Wi-Fi czujnik poziomu cieczy, zalania

Michal81

seta22 wrote: Mon Apr 17, 2023 7:14 pm witam kupilem taki czujnik, prosze o pomoc bo chcialbym dostawać powiadomienia na telefom jak czujnik zostanie zalany, troche czytalem ale niemam pojecia jak to zronic
Dlatego prosze was o pomoc
Pozdrawiam
Możesz napisać co to dokładnie za czujnik ?
Możesz wysłać jakieś zdjęcie ?
Próbowałem dzisiaj ustawić jako krańcówka , i dwa końce kabli zanurzyć w wodzie ( z nadzieją że wyczuje różnicę potencjału ) - ale niestety ta metoda nie działa...
Michal81

Dołączę się do wątku.
Posiadam Sonoff Basic + dwie sondy ( skonfigurowane jako kontaktor )
Po zanurzeniu w wodzie widzę zmianę stanu w Supli.

Chciałbym by przy Braku wody w zbiorniki , Sonoff Basic załączył przekaźnik i uruchomił pompę która doleje wodę do zbiornika.

Sonoff Basic posiada w sobie przekaźnik.
Jak uczynić by sonda która wykryje brak wody - załączyła przekaźnik ?
Niestety w kanale czujnika wody nie ma opcji powiązania kanały z przekaźnikiem ( jak to ma miejsce na przy przy kontaktronie i czujniku bramy ).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ćwirek

Cześć,

Podpowie mi ktoś jak można w scenie ustawić aby powiadomienie przychodziło np dopiero po 10 sek od tego jak czujnik wykryje zmianę statusu na krancówce sondy ?

Aktualnie mam tak że co jakiś czas dostaje powiadomienia o zalaniu pomimo tego że woda nigdzie się nie pojawiła - oznacza że czujnik wykrył różnicę potencjałów, jak wejdę w apkę supla to też widzę że dosłownie na ułamek sekundy czujnik zmienia status na pełny
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Ćwirek wrote: Tue Aug 08, 2023 10:21 am Cześć,

Podpowie mi ktoś jak można w scenie ustawić aby powiadomienie przychodziło np dopiero po 10 sek od tego jak czujnik wykryje zmianę statusu na krancówce sondy ?

Aktualnie mam tak że co jakiś czas dostaje powiadomienia o zalaniu pomimo tego że woda nigdzie się nie pojawiła - oznacza że czujnik wykrył różnicę potencjałów, jak wejdę w apkę supla to też widzę że dosłownie na ułamek sekundy czujnik zmienia status na pełny
Nie wiem czy masz na mysli sceny skryptowe czy cloudowe?

Podobnie się robi ale cloudowe zadziałają lepiej:
było w którymś wątku więc nie przejrzałes forum z ostatnich 3 tyg :)

Dwie reakcje, 1 scena:
1. "KIedy urządzenie zostanie włączone" opóźnienie 10s i "WYKONAJ" scene "Alarm"
2. Scena alarm: wysłanie PUSHa
3. "KIedy urządzenie zostanie wyłączone" "PRZERWIJ WYKONANIE" sceny "Alarm"
YoMan

I jedne i drugie powiadomienia przychodzą lecz główny problem jest taki że nawet jak fizycznie styki nie są zwarte to w apce co jakiś czas widać "przeskok" rożnicy potencjału i wysyła się niepotrzebnie powiadomienie.

Dlatego pytam czy można zrobić tak aby akcja zadziałała dopiero np po 10 sek trwania ciągłego stanu zwarcia
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Ćwirek wrote: Tue Aug 08, 2023 12:31 pm I jedne i drugie powiadomienia przychodzą lecz główny problem jest taki że nawet jak fizycznie styki nie są zwarte to w apce co jakiś czas widać "przeskok" rożnicy potencjału i wysyła się niepotrzebnie powiadomienie.

Dlatego pytam czy można zrobić tak aby akcja zadziałała dopiero np po 10 sek trwania ciągłego stanu zwarcia
Przeczytaj uważnie mój post/instrukcję
YoMan
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Cześć
Powiedz najpierw jaki to czujnik, jakim napięciem jest zasilany i jak długie są przewody.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Ćwirek

Czujnik to:
Sonoff Basic 230V Wi-Fi czujnik poziomu cieczy, zalania

Zasilany napięciem 230V

Najdłuższy przewód ma ok 22 m
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Czujnik poziomu cieczy na 230V :?
Temat trzeba zmienić na "Niebezpieczny czujnik poziomu cieczy".
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Ćwirek

Nie rozumiem ? :cry:

Kupiłem oto taki czujnik:
https://allegro.pl/oferta/sonoff-wifi-c ... LEQAvD_BwE

I zgodnie ze specyfikacją podłączyłem go pod napięcie zasilania od 90-240V czyli pod 230V

Do wyprowadzonego z boku przewodu podłączyłem moje przewody zakończone sensorami
https://allegro.pl/oferta/sonda-swd1000 ... 2QQAvD_BwE

Return to “Ogólna dyskusja”