OFFTOPIC - Różnicówka w łazience - problem

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Dzień dobry koledzy z forum,
jestem z wami już dobre parę lat ale desperacja każe m napisać na to forum z offtopem, wybaczcie ale nie mam gdzie się zapytać.
Mam wyremontowaną łazienkę z elektryką położoną od nowa, oświetlenie oczywiście z modułami supli ;)
Jednak problem dotyczy różnicówki, ponieważ jest to stary dom i przewody sa prowadzone dwużyłowe, a w łazience chciałem mieć różnicówke , zamówiłem ją u instalatora który robił od nowa elektrykę, w łązience,
polegało to na tym ze w łazience jest skrzynka bezpiecznikowa i tam z dwóch zył L i N; jest przed wszystkim zrobione zerowanie do przewodów N i PN, dalej miało być rozdzielenia na dwa osobne obwody oświetlenie i gniazdka,
oświetlenie miało być na jedną różncówkę i wyłącznik nadprądowy 10A a gniazdka na 16A, i drugą róznicówkę (aparat), różnicowki (aparaty) są o prądzie upływu 10mA. Nie wiem jak instalator to podłączył ale niemożliwe jest czynne działanie jednocześnie obu tych obwodów tzn albo działa oświetlenie wtedy jest ok, albo oświetlenie na swojej różnicowce jest wyłączone a działa różnicówka na gniazdka i wtedy wszystkie urządzenia suszarki pralki lokówki jednocześnie działają, wystarczy jednak załaczyć obie różncówki w piąc w gniazdko coś bardziej prądożernego niż golarka elektryczna (np praklka suszarka etc) i odpala różnicówka, jeśli jest załączina tylk jedna z różnicówek, korespondujacu z nia obwód dziąła poprawnie.
Co z tym jest nie tak?
Instalator twierdzi ze dobrze podłączył tylko ze nigdy nei robi sie dwóch różncówek jednoczesnie ...
Ca teraz mam z tym zrobić?
zelinst

Może i być na każde gniazdo oddzielna jak jest dobrze zrobione musi działać. Ten co tak mówi że nie będzie działać to nie elektryk ,lub coś spartaczył :lol:
Lomax1983

Jeżeli jest instalacja 2-żyłowa, różnicówka nie będzie działać. Jaki elektryk robi remont instalacji i układa 2-żyłową instalacje :shock: :shock: :shock: ??
mmiikk

Lomax1983 wrote: Sun May 21, 2023 11:38 am Jeżeli jest instalacja 2-żyłowa, różnicówka nie będzie działać. Jaki elektryk robi remont instalacji i układa 2-żyłową instalacje :shock: :shock: :shock: ??
To nie tak, dom ma stara instalacje dwu żyłowa, 3ch zył bez kucia nie ma szas ze skrzynki głównej poprowadzić. dlatego łazienka ma zrobiną drugą skrzynkę na samą instalacje łazienkowa, przed skrzynką w łazience on zrobił zerowanie i cała instalacja w łazience ma już 3 żył, w skrzynce na instalacje łazienkowąj dał bezpieczniki nadprądowe i aparaty róznicowo prądowe (działające już na 3 ch żyłach) stąd dopiero idzie cała instalacja 3 zyłowa do łazienki, 2 obwody 1 oświetlenie drugo gniazfka, problem jest taki jak w pierwszym poście opisałem.
Z tego vo kolega wyżej pisze wynika ze on tye różnicówki cos źle podłaczył?
Tylko co tam mógł namiesać ze takie cuda się dizeją?
Last edited by mmiikk on Sun May 21, 2023 12:26 pm, edited 1 time in total.
djalex
Has thanked: 2 times

Zmień elektryka, czym prędzej. A odnośnie tematu: różnicówki nie wolno montować na instalacji która nie ma osobnego uziemienia!!! A jak jest zastosowane tzw zerowanie tam różnicówka będzie od razu się wyzwalać. Piszesz też że nie miałeś gdzie zapytać - zapytaj na Elektrodzie, tam się dowiesz.....
Patryk

Wygląda to, na błąd w podłączeniu.
Tak jakby "umownie" przewód N i PE były w jednej z dwóch różnicówek zamienione miejscami.
Czyli jeden przewód, dla jednej jest "umownie" "N", a dla drugiej jest przewodem "PE".
mmiikk

Patryk wrote: Sun May 21, 2023 12:33 pm Wygląda to, na błąd w podłączeniu.
Tak jakby "umownie" przewód N i PE były w jednej z dwóch różnicówek zamienione miejscami.
Czyli jeden przewód, dla jednej jest "umownie" "N", a dla drugiej jest przewodem "PE".
Dziękuję za odpowiedź, wlanie znając zasadę działania różnicowki, coś mi to zamieszaniem kablami pachniało.
Patryk

Jest jeszcze opcja, że przewody "N" za róźnicówkami NIE są prowadzone oddzielnie dla danego obwodu.
Czyli wyjście przewodu "N" z pierwszej róźnicówki jest połączone z wyjściem przewodu "N" drugiej róźnicówki.
Zasada działania róźnicówki jest prosta.
Ile do "niej" wejdzie, tyle musi z niej wyjść.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Możesz pokazać zdjęcie tej rozdzielnicy bez maskownic?
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Basmar

Patryk wrote: Sun May 21, 2023 1:59 pm Jest jeszcze opcja, że przewody "N" za róźnicówkami NIE są prowadzone oddzielnie dla danego obwodu.
Czyli wyjście przewodu "N" z pierwszej róźnicówki jest połączone z wyjściem przewodu "N" drugiej róźnicówki.
Zasada działania róźnicówki jest prosta.
Ile do "niej" wejdzie, tyle musi z niej wyjść.
Święte słowa!!!

Co do kolegi piszącego o tym, że przy braku przewodu ochronnego RCD (różnicówka) nie zadziała, owszem zadziała bo to jej zakichany obowiązek (nie jest to rekomendowe i w niektórych przypadkach może być nielegalene), proszę pamiętać że od jakiegoś czasu różnicówki zmieniły się i muszą być wstanie zadziałać nawet jeżeli dojdzie do przecieku prądu stałego na przykład ładowarki do laptopa, telefonu czy innego zasilacza. Starego typu mogłaby w takim wypadku nie zadziałać, co mogłoby skanczyc się tragicznie.

Zastanawiam się dlaczego tylko łazienka a nie cały dom,
Różnicówka to ratująca zdrowie i życie konieczność nie jakieś tam dodatkowe zabezpieczenie.

Z prądem nie ma zabawy.
No i cały plan spalił na panewce :cry:

Return to “Ogólna dyskusja”