Supla płytka z 1 przekaźnikiem

Post Reply
User avatar
QLQ
Posts: 760
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Nov 29, 2017 7:20 pm

Witam kolegów.
Puszki w bloku z płyty potocznie zwanej "żelbetonową" i niechęć wiercenia w tymże materiale (choć głowicę fi 60 do SDS plus mam na stanie w domu :) ) zmusiła mnie do zaprojektowania własnej płytki o wymiarach 40x43mm tak aby mieściła się ona w tych mniejszych puszkach.
Płytka ma jeden przekaźnik bo akurat tak musiało być aby była w miarę mała. Akurat tam gdzie będą zamontowane są włączniki bistabilne pojedyncze więc pasuje.


Oczywiście tam gdzie włączniki są podwójne to tam są 2 płytki od Espablo ver. Supla_V3 ale one akurat "mieszkają" w puszkach które przerabiałem.

Poniżej wizualizacja gerberów. Tu też prośba do kolegów znających EAGLE. Płytka jest wynikiem mojego poznania EAGLE w ciągu 5 dni - za cholerę nie chce mi pokazać gerberów z Drill (otworami ) na webGerber (http://mayhewlabs.com/webGerber) co widzicie na załączonych zrzutach - nie ma otworów. Natomiast w GerberLogix jest ok. Gerbery robię za pomocą CAMProcesor wykorzystując "gerb274x.cam". Pliki od otworów to oczywiście *.dri oraz *.drd. Faktycznie w Supla_V2 gerberach były to *.dri oraz *.txt ale róznica praktycznie tylko w rozszerzeniu. Powinno czytać poprawnie. bo w *.dri są zapisane ścieżki do *.drd lub *.txt

W zip'ie macie gerbery.
Attachments
bott.png
bott.png (47.94 KiB) Viewed 7938 times
top.png
top.png (73.42 KiB) Viewed 7938 times
Supla.zip
(22.64 KiB) Downloaded 74 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 760
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Dec 03, 2017 12:25 am

Coś ktoś? Nikt tu nie zna eagle? Może Espablo?
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Dec 03, 2017 5:14 am

Ja używam Kicad'a, próbowałem Eagle ale to było ponad moje nerwy, a z natury jestem spokojny :D
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Dec 03, 2017 7:57 am

Hmm. Ja znam Eagla, ale nie zadałeś pytania.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
QLQ
Posts: 760
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Dec 03, 2017 8:49 am

W pliku *.dri powinna być określona liczba otworów i średnica z wyszczególnieniem . A tego nie ma. CamzProcesor nie tworzy tego.

Poza już pisalem:
Poniżej wizualizacja gerberów. Tu też prośba do kolegów znających EAGLE. Płytka jest wynikiem mojego poznania EAGLE w ciągu 5 dni - za cholerę nie chce mi pokazać gerberów z Drill (otworami ) na webGerber (http://mayhewlabs.com/webGerber) co widzicie na załączonych zrzutach - nie ma otworów. Natomiast w GerberLogix jest ok. Gerbery robię za pomocą CAMProcesor wykorzystując "gerb274x.cam". Pliki od otworów to oczywiście *.dri oraz *.drd. Faktycznie w Supla_V2 gerberach były to *.dri oraz *.txt ale róznica praktycznie tylko w rozszerzeniu. Powinno czytać poprawnie. bo w *.dri są zapisane ścieżki do *.drd lub *.txt
Podobnie było z płytką kolegi Supla_V2 było ok a w Supla_V2.1 już tych otworów nie tworzyło na wizualizacji
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Dec 03, 2017 9:06 am

A próbowałeś jeszcze w innych przeglądarkach online?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
QLQ
Posts: 760
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Dec 03, 2017 12:26 pm

No właśnie o tym nie pomyślałem. Też częściowo założyłem że www może mieć błąd.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 760
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Dec 03, 2017 1:47 pm

HA !! Wina WWW !

A swoją drogą znalazłem superfajny programik i co najważniejsze FREE do wizualizacji 3D - nawet z komponentami !!! :
https://pl.zofzpcb.com/

Można w nim ustawiać przeźroczystość , rozbijać na warstwy .... naprawdę SUPER

Próbka jego możliwości:
Attachments
ScreenShot_(1).png
ScreenShot_(1).png (209.01 KiB) Viewed 7777 times
ScreenShot_.png
ScreenShot_.png (204.24 KiB) Viewed 7777 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
proxxon
Posts: 13
Joined: Wed Nov 22, 2017 2:42 pm

Fri Dec 08, 2017 1:37 pm

Cześć,

Jeżeli korzystasz z Eagle'a ver. 7.0+ w ustawieniach "Cam Processor" w zakładce "Drill File" ustaw "output device" jako EXCELLON_24. Przesyłam też gotowy plik procesora CAM do generowania gerberów które powinny pokazywać otwory na http://mayhewlabs.com/3dpcb.

Ew. mogę spróbować z Twoim projektem sam wygenerować gerbery...
Attachments
MayhewLabsPCB.zip
(831 Bytes) Downloaded 63 times
User avatar
QLQ
Posts: 760
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Dec 09, 2017 10:21 am

A dziękuję ślicznie Koledze.
Zaraz wypróbuję.
Tak czy inaczej zawsze wolę sprawdzić czy jest ok. Ten program co są screeny powyżej poprawnie czyta to co mi generowało i jest o niebo lepszy od tej strony www. Ale jeszcze raz dziękuję.
Brak otworów jak gdzieś czytałem - nie pamiętam już gdzie wynika z tego że właśnie powyżej EAGLE 7.xx CAM Proc inaczej generuje otwory . Wcześniej były one calowo jakoś 1/1000 a teraz ma to metrycznie i z tego wynika ich brak na tym www.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Post Reply