Radiowe połączenie między Esp

Juszczaczek1
Been thanked: 2 times

Witam problem jest tego typu że w miejscu gdzie są załączane przekaźniki nie mam zasięgu wifi i chciałbym to jakoś sterować radiowo , są jakieś moduły radiowe które przekażą sygnał z jednego ESP do drugiego ? Chyba że jest jakiś inny sposób ?( doprowadzenie kabla odpada)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jest możliwość budowania sieci typu mesh na ESP, ale chyba nie ma na to softu z Suplą.

Najprościej dołożyć jakiegoś AP Wi-Fi (najlepiej po kablu). Jeśli nie masz możliwości po kablu, to można postawić kilka AP Wi-Fi w meshu. Minus mesha po Wi-Fi jest taki, że musisz dać więcej AP aby pokryć Wi-Fi cały docelowy obszar, bo każdy AP musi być postawiony w miejscu, gdzie ma dobry zasięg do przynajmniej jednego inne AP. Jeśli byś podłączył AP po kablu, to nie ma tego wymogu i może wystarczyć dołożenie np. 1 urządzenia.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Juszczaczek1

No właśnie nie mam możliwości postawienia ap gdzieś po środku między urządzeniem a routerem, a boję się że jak go podłącze przy urządzeniu to nie złapie sygnału Druga sprawa budowanie takiej sieci dla jednego urządzenia trochę też nie ma sensu
Patryk

Niektóre moduły ESP mają możliwość podłączenia anteny zewnetrznej.
Trzeba tylko przelutowac rezystor pomiędzy anteną PCB, a wyjściem na antenę zewnętrzną.
Możesz poeksperymentować.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

To na samy ESP możesz spróbować pobawić sie czy ESP-now da radę. Tylko to też wymaga przynajmniej dwóch ESP - jednego w zasięgu Wi-Fi, który robi za router ESP-now do Wi-Fi, a drugiego ESP w docelowym miejscu.

ESP-now powinno mieć większy zasięg niż Wi-Fi, ale osobiście nigdy jeszcze tego nie używałem. Na forum było kilka podejść do tego tematu - możesz poszukać - ale nie pamiętam jak to się skończyło.

Są też inne możliwości. Np. wysyłanie rozkazów po radiu 433 MHz, Lora itd.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
radzik_r
Has thanked: 1 time

Juszczaczek1 wrote: Wed May 31, 2023 11:30 am Witam problem jest tego typu że w miejscu gdzie są załączane przekaźniki nie mam zasięgu wifi i chciałbym to jakoś sterować radiowo , są jakieś moduły radiowe które przekażą sygnał z jednego ESP do drugiego ? Chyba że jest jakiś inny sposób ?( doprowadzenie kabla odpada)
ESP-NOW est spoko.
Nie wymaga żadnych dodatkowych modułów podłączany pod esp.
A i zasięg jest nawet spory.
Powiedz jakie masz urzadzenie sterujące?
Juszczaczek1

Chce wemosem D1 mini załączać takie przekaźniki ale nie mam tam zasięgu wifi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi

Używam ESP Now z supla i wszystko działa rewelacyjnie. Trzeba tylko w bibliotece Supli w pliku esp.h jak dobrze pamiętam zrobić dwie zmiany. ESP NOW w połączeniu z Supla daje spore możliwości.
Opcje Radiowe:
STX 882 + RXB6 zasięg do około 70m
Hc12 zasięg do około 1km
Lora zasięg w kilometrach
Jeśli chcesz włączać taki przekaźnik bez problemu gdzie nie masz wifi radiowka sobie poradzi. Ja lora włączam przekaźnik z 5km i jeszcze inne opcje.
Juszczaczek1

Zibi wrote: Wed May 31, 2023 7:28 pm Opcje Radiowe:
STX 882 + RXB6 zasięg do około 70m.
Ta opcja w zupełności wystarczy tylko jak to razem połączyć żeby Suplą uruchamiać te przekaźniki?
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

@zibi Możesz podpowiedzieć co tam zmieniłeś w tej bibliotece?

Return to “Pomoc”