DEA NET230N podłączenie krańcówki

tomazi78

Moduł SBW-02 i napęd DEA NET230N - czy da się wykorzystać sygnał krańcówki bez potrzeby dokładania zewnętrznego kontaktronu? Może ktoś przerabiał już temat i ma jakiegoś gotowca jak to podłączyć?
Ewentualnie, czy posiadając dwie takie krańcówki w napędzie, czy można skonfigurować moduł SBW-02 zeby jedna krańcówka wskazywała pełne zamknięcie bramy, a druga pełne otwarcie bramy?
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Możesz spróbować styk 17 do IN1 i styk 19 do IN2.
Można też spróbować styk 15 lub 16 do IN1.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Mirosław F. on Wed Jun 07, 2023 4:21 am, edited 2 times in total.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
matrix0606

tomazi78 wrote: Tue Jun 06, 2023 3:35 pm Moduł SBW-02 i napęd DEA NET230N - czy da się wykorzystać sygnał krańcówki bez potrzeby dokładania zewnętrznego kontaktronu? Może ktoś przerabiał już temat i ma jakiegoś gotowca jak to podłączyć?
Ewentualnie, czy posiadając dwie takie krańcówki w napędzie, czy można skonfigurować moduł SBW-02 zeby jedna krańcówka wskazywała pełne zamknięcie bramy, a druga pełne otwarcie bramy?
Ja nie rozumiem jednego, dlaczego nikt nie mierzy napięć jakie ewentualnie znajdują się na wejściach/wyjściach które miały by być wykorzystane?
Wiedzieć jakie tam panują napięcia względem masy czy plusa zasilania to podstawa do ewentualnych dalszych ingerencji w fabryczną elektronikę.
Wiem że może tą wypowiedzią nie pomogłem wprost, ale zasugerowałem sprawdzenie potencjałów na konkretnych wejściach/wyjściach.
Bez takiej weidzy ja bym nawet nie podchodził do jakichkolwiek połączeń. Chyba że mamy złącza bezpotencjałowe, to inna kwestia.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
tomazi78

Rozumiem, ze bez potrzeby programowania na płycie DEA, tylko z wykorzystaniem standardowych ustawień, tak?
A styk do otwarcia?
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

tomazi78 wrote: Tue Jun 06, 2023 5:05 pm Rozumiem, ze bez potrzeby programowania na płycie DEA, tylko z wykorzystaniem standardowych ustawień, tak?
A styk do otwarcia?
Jak napisałem wyżej. To są dwa styki. Musisz to sprawdzić. Jeżeli to nie zadziała prawidłowo to polecam wyłączniki krańcowe lub kontaktrony.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
tomazi78

Dziękuję serdecznie. Śmiga pięknie.
Mam jedynie "problem" z drugą krańcówką, tą na OTWARCIE. Jest podpięta wg wyżej załączonego schematu, ale nie do końca daje ona odzwierciedlenie położenia bramy.
To co działa teraz to:
- sterowanie
- widoczna krańcówka ZAMKNIĘCIA (ikona zmienia się na bramę ZAM)
- podczas ruchu bramy i pełnego otwarcia, jest jedna wspólna ikonka - brama OTWARTA

Mozliwe, że jest to już gdzieś opisane, ale jeśli dałoby sie wykorzystać wolne kanały w module SBW-02 to może da się wprowadzić trzecią ikonkę na PEŁNE otwarcie, jak złapie krańcówke otwarcia (mam ja podpiętą), a podczas położenia pośredniego będzie wskazywać ikonkę częściowego otwarcia?
tomazi78

Skorzystałem z tej podpowiedzi - viewtopic.php?t=8715
Mam ikonę OTWARCIA i mam ikonę ZAMKNIĘCIA, które wskazują poprawny stan, ale nie mogę wprowadzić stanu POŚREDNIEGO gdy żadna krańcówka nie jest zwarta.
Na krańcówce otwarcia mam zaznaczone, ze ma być odwrócona logika zgodnie z opisem, ale czegoś chyba brakuje. Uda sie pomóc?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jeden kanał ustawiasz jako czujnik otwarcia, a drugi kanał jako czujnik pośredniego otwarcia. To czy ma być odwrócona logika zależy od tego jak się zachowują te krańcówki. Odepnij oba czujniki od kanału sterującego i sprawdź jaki jest stan przy
- Całkowicie otwartej bramie
- Całkowicie zamkniętej bramie
- Cześciowo otwartej.

Wrzuć tutaj screeny.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL SBW-02”