mSRW-01 problem kalibracji

User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

myxhir wrote: Thu Jun 15, 2023 11:32 am ogólnie tak lekko oftopując ale wracając do jednej z moich wypowiedzi to po ok 9 miesiach udało mi się dopiero poprawnie podłączyć MEW-01 :D ogólnie do mojej skrzynki ida 4 przewody L1/L2/L3/N PE tez ofc. Natomiast ja mam instalacje 1 fazową dlatego L1/L2/L3 mam zwarte szyną pod spodem różnicówki. Zakładałem że skoro instalacja jest 1 fazowa a na jednej żyle bodajże L3 miałem napięcie 230V a na pozostałych miernik pokazywał coś szczątkowego to nie zakładałem tam przekładników. Problem był taki że miałem różnice wskazania MEW - licznik dostawcy nawet o 400kWh po takim czasie . Zrobiłem raz synchronizacje i po 17 dniach różnica było już 30kWh. dzisiaj zapiąłem przekładniki na pozostałe 2 fazy mówię a co tam nie zaszkodzi natomiast fazy i tak są wszystkie te same tez podpiąłem i co się okazało - na tych fazach pojawia się mały pobór rzędu nieraz 15-30W i teraz na sumarycznym poborze na ekranie w MEW jak odpalę roletę to już nie pokazuje 1-2W więcej a + ok 100W czyli tyle ile ma Roleta :D. Stwierdziłem że dodam to tutaj jako uzupełnienie gdzieś mojej wypowiedzi z wcześniej.
Podsumowując jak dochodzą 3 przewody fazowe a i tak są zwarte szyną od dołu to warto zakładać te przekładniki ;)
Prąd będzie leciał wszysktimi możliwymi ścieżkami proporcjonalnie do rezystancji każdej ze ścieżek. U Ciebie warto by było założyć przekładnik w jakimś miejscu, gdzie to wszystko jest połączone i leci jednym przewodem.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
myxhir
Posts: 368
Joined: Thu Jan 07, 2021 12:16 pm
Location: Skórzewo, Poznań

Post

klew wrote: Thu Jun 15, 2023 12:33 pm
myxhir wrote: Thu Jun 15, 2023 11:32 am ogólnie tak lekko oftopując ale wracając do jednej z moich wypowiedzi to po ok 9 miesiach udało mi się dopiero poprawnie podłączyć MEW-01 :D ogólnie do mojej skrzynki ida 4 przewody L1/L2/L3/N PE tez ofc. Natomiast ja mam instalacje 1 fazową dlatego L1/L2/L3 mam zwarte szyną pod spodem różnicówki. Zakładałem że skoro instalacja jest 1 fazowa a na jednej żyle bodajże L3 miałem napięcie 230V a na pozostałych miernik pokazywał coś szczątkowego to nie zakładałem tam przekładników. Problem był taki że miałem różnice wskazania MEW - licznik dostawcy nawet o 400kWh po takim czasie . Zrobiłem raz synchronizacje i po 17 dniach różnica było już 30kWh. dzisiaj zapiąłem przekładniki na pozostałe 2 fazy mówię a co tam nie zaszkodzi natomiast fazy i tak są wszystkie te same tez podpiąłem i co się okazało - na tych fazach pojawia się mały pobór rzędu nieraz 15-30W i teraz na sumarycznym poborze na ekranie w MEW jak odpalę roletę to już nie pokazuje 1-2W więcej a + ok 100W czyli tyle ile ma Roleta :D. Stwierdziłem że dodam to tutaj jako uzupełnienie gdzieś mojej wypowiedzi z wcześniej.
Podsumowując jak dochodzą 3 przewody fazowe a i tak są zwarte szyną od dołu to warto zakładać te przekładniki ;)
Prąd będzie leciał wszysktimi możliwymi ścieżkami proporcjonalnie do rezystancji każdej ze ścieżek. U Ciebie warto by było założyć przekładnik w jakimś miejscu, gdzie to wszystko jest połączone i leci jednym przewodem.
jest to wlasnie ten punkt :) czyli przed różnicówką, czyli tak jak założyłem teraz przekładniki.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4115
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Nie do końca to jest poprawny montaż. Skoro masz instalację jednofazową, to powinieneś mieć jeden przekładnik (pozostałe dwa kanały MEW wyłączone).O ile sumaryczne odczyty przy Twoim montażu powinny się zgadzać, tak odczyty na poszczególnych fazach to jakaś loteria. Jaki masz przekrój tych przewodów? Może wystarczy pozostałe dwa odłączyć, jeśli przekrój na to pozwoli.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
myxhir
Posts: 368
Joined: Thu Jan 07, 2021 12:16 pm
Location: Skórzewo, Poznań

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Jun 15, 2023 1:11 pm Nie do końca to jest poprawny montaż. Skoro masz instalację jednofazową, to powinieneś mieć jeden przekładnik (pozostałe dwa kanały MEW wyłączone).O ile sumaryczne odczyty przy Twoim montażu powinny się zgadzać, tak odczyty na poszczególnych fazach to jakaś loteria. Jaki masz przekrój tych przewodów? Może wystarczy pozostałe dwa odłączyć, jeśli przekrój na to pozwoli.
na pewno nie jest to 2.5mm^2, albo chyba 3.5 bo są tak grube że to ciężko było giąć.
Wcześniej nie miałem zapiętych przekładników na pozostałych 2 fazach i MEW wskazywał zawsze za mało. np.

Code: Select all

data	Licznik kW	Mew kW        Różnica kW Licznik - Mew
30.maj	12541,6        	12257,6	       284
15.cze	12608,8        	12578,542      30,258
tego 30 maja zrobilem synchronizacje o 9 tak zeby sie pokrywaly wskazania obu jak widac po 16 dniach MEW zgubił 30 kWh.

zgadzam się ze pomiar w samej aplikacji na tych fazach jest bez sensu natomiast dopiero teraz sumarycznie zaczęło się wszystko zgadzać. Natomiast jak wyłączę te fazy maja przekładniki to będę w sytuacji w której byłem wcześniej czyli MEW znowu zacznie mi gubić wartości. Dla testów zostawię to sobie na kolejne 16 dni tak jak mam podłączone i zobaczę jak to będzie wyglądać. i po prostu zedytuje tego posta aby nie robić za dużego oftopu bo temat dotyczy czegoś innego ;). Być może developer coś namieszał jak zakładał kable, nie wiem :(
szymboz
Posts: 18
Joined: Mon Jun 03, 2019 7:55 pm

Post

Cześć.
Kupiłem 23szt mSRW-01 dla klienta i też mam ten sam problem z kalibracją w roletach co w pierwszym poście. Nie wiem co te jego rolety tam w sobie mają, on tym bardziej też nie. Czy Zamel mi to wymieni?
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1848
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Tak. Prześlij urządzenia do nas.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
szymboz
Posts: 18
Joined: Mon Jun 03, 2019 7:55 pm

Post

Cześć.
Po wymianie "czegoś" w sterownikach przez ZAMEL, problem pozostał, z tym że teraz po uruchomieniu autokalibracji nie ma żadnego ruchu rolety i w aplikacji wyskakuje "błąd kalibracji".
Ma ktoś jakieś pomysły?
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1848
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Już zgłosiłem sprawę koledze.
A przekaźnik klika?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
szymboz
Posts: 18
Joined: Mon Jun 03, 2019 7:55 pm

Post

Klika
Koper
Posts: 7
Joined: Fri Sep 04, 2020 11:46 am

Post

Witam

Również mam problem z mSRW-01 - kupione tuż po premierze ale montowane ostatnio.
Rolety Oknoplast z silnikiem mobius.

Problem jest następujący - auto-kalibracja przeprowadzi się poprawnie i z aplikacji rolety działają OK. Po dojściu do początku/końca msrw "tyka" odłączenie prądu. Ale przy naciśnięciu z klawisza na ścianie czas podawania napięcia jest znacznie dłuższy +10s, +17s... różnie to bywa. I po całej takiej akcji dostaję informacje o utracie auto-konfiguracji.
Jak ręcznie ustawię czas otwarcia/zamknięcia to jest tak samo - msrw dodaje czas do pracy przy naciśnięciu przyciskiem ściennym.

Return to “ZAMEL mSRW-01”