W dobrym działaniu magistrali i2c najważniejszym elementem jest odpowiednie dobranie pullup magistrali do częstotliwości w jakiej działa. Jak nie stosujesz się do dokumentacji tylko podłączasz na sztukę to właśnie to tak wygląda.kurus wrote: Mon Jun 19, 2023 8:47 pm @edm nie jesteś jedyny któremu nie działa na esp32 czujnik na i2c sam przerobiłem chyba z 5 różnych i sht30 ja i bme280 i abo nie wykrywa albo jak wykryją to chwile po uruchomieniu i raz na x czasu pokaże jakaś wartość w cloud, tak wygląd wykres.. i tak jak piszesz wszystkie te czujniki działają na esp8266.
Różnice w pokazanym bme to taka że, ten większy jest na 3V a tan mniejszy na 5V
boneIO - ciekawy sterownik
-
kamil2466
Wezmę udział w Supla Offline Party 2023
-
kurus
Czujniki maja pulup takie jak podaje sprzedawca 10K:kamil2466 wrote: Tue Jun 20, 2023 5:36 amW dobrym działaniu magistrali i2c najważniejszym elementem jest odpowiednie dobranie pullup magistrali do częstotliwości w jakiej działa. Jak nie stosujesz się do dokumentacji tylko podłączasz na sztukę to właśnie to tak wygląda.kurus wrote: Mon Jun 19, 2023 8:47 pm @edm nie jesteś jedyny któremu nie działa na esp32 czujnik na i2c sam przerobiłem chyba z 5 różnych i sht30 ja i bme280 i abo nie wykrywa albo jak wykryją to chwile po uruchomieniu i raz na x czasu pokaże jakaś wartość w cloud, tak wygląd wykres.. i tak jak piszesz wszystkie te czujniki działają na esp8266.
Nigdy nie bawiłem się w zmienianie bo nie było takiej potrzeby.Vin-to jest pin zasilania. Chip może używać 2.5-5VDC do zasilania. Aby zasilić płytę, daj jej taką samą moc jak poziom logiczny mikrokontrolera-np. dla 5V micro jak Arduino, użyj 5V. Dla kontrolera 3.3V, takiego jak Raspbery Pi, podłącz do 3.3V
GND-wspólny grunt dla mocy i logiki
I2C logiki pinów:
Pin zegara scl-i2c, podłącz do linii zegara I2C mikrokontrolerów.
Ten pin ma rezystor pullupowy 10K do Vin
Pin danych sda-i2c, podłącz do mikrokontrolerów linia danych I2C.
W sprawie innych:
ADR-jest to pin wyboru adresu I2C. Ten pin ma rezystor rozwijany 10K, aby uzyskać domyślny adres I2C 0x44. Możesz związać ten pin z Vin, aby podać adres 0x45
RST-kufel resetowania sprzętu. Ma 10K pulup na nim, aby chip był aktywny domyślnie. Połącz się z ziemią, aby zresetować sprzęt!
Alr-alert/wyjście przerwania. Możesz ustawić czujnik, aby ostrzec cię, gdy zdarzenie miało miejsce. Sprawdź arkusz danych, w jaki sposób można skonfigurować alerty
-
kamil2466
Sprzedawca a tym bardziej Chińczyk ma gdzieś co zakłada. Tak standardowo dają 10k ale to nie jest zawsze zgodne. Wszystko zależy gdzie i jak chcesz tego użyć. Odnośnie dokumentacji to ja mówię o dokumentacji procesora i pracy magistrali i2c a nie czujnika.kurus wrote: Tue Jun 20, 2023 6:53 amCzujniki maja pulup takie jak podaje sprzedawca 10K:kamil2466 wrote: Tue Jun 20, 2023 5:36 amW dobrym działaniu magistrali i2c najważniejszym elementem jest odpowiednie dobranie pullup magistrali do częstotliwości w jakiej działa. Jak nie stosujesz się do dokumentacji tylko podłączasz na sztukę to właśnie to tak wygląda.kurus wrote: Mon Jun 19, 2023 8:47 pm @edm nie jesteś jedyny któremu nie działa na esp32 czujnik na i2c sam przerobiłem chyba z 5 różnych i sht30 ja i bme280 i abo nie wykrywa albo jak wykryją to chwile po uruchomieniu i raz na x czasu pokaże jakaś wartość w cloud, tak wygląd wykres.. i tak jak piszesz wszystkie te czujniki działają na esp8266.
Nigdy nie bawiłem się w zmienianie bo nie było takiej potrzeby.Vin-to jest pin zasilania. Chip może używać 2.5-5VDC do zasilania. Aby zasilić płytę, daj jej taką samą moc jak poziom logiczny mikrokontrolera-np. dla 5V micro jak Arduino, użyj 5V. Dla kontrolera 3.3V, takiego jak Raspbery Pi, podłącz do 3.3V
GND-wspólny grunt dla mocy i logiki
I2C logiki pinów:
Pin zegara scl-i2c, podłącz do linii zegara I2C mikrokontrolerów.
Pin danych sda-i2c, podłącz do mikrokontrolerów linia danych I2C.
W sprawie innych:
ADR-jest to pin wyboru adresu I2C. Ten pin ma rezystor rozwijany 10K, aby uzyskać domyślny adres I2C 0x44. Możesz związać ten pin z Vin, aby podać adres 0x45
RST-kufel resetowania sprzętu. Ma 10K pulup na nim, aby chip był aktywny domyślnie. Połącz się z ziemią, aby zresetować sprzęt!
Alr-alert/wyjście przerwania. Możesz ustawić czujnik, aby ostrzec cię, gdy zdarzenie miało miejsce. Sprawdź arkusz danych, w jaki sposób można skonfigurować alerty
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Faktycznie bywa loteria z i2c ale potwierdzam z własnego doświadczenia, że o ile SHT3.x ma pewne problemy to już bme280 chodzi na około 10m skrętki nieekranowanej bezproblemowo i to nawet w otoczeniu 230v. Na początku był problem, ponieważ skrętka się stykała z 230v, delikatne odsunięcie i problemy się skończyły.
YoMan
-
edm
- Been thanked: 2 times
Sprawdziłem multimetrem połączenia pinów / przewodów ze złączami zaciskowymi BoneIO. Przejście jest także to nie problemu braku łączności. @kamil2466 po tym co napisałeś uznałem że nie ma sensu testować na kolejnym BoneIO bo pewnie będzie tak samo.
External GPIO pin GPIO12 to jest zacisk oznaczony naklejką GPIO? i tu jest pullup of 4.7k to 3.3V?.
Natomiast 1-WIRE GPIO32 to jest zacisk oznaczony naklejką 1-WIRE (między +3.3V a GND) i tu jest pullup of 4.7k to 5V?.
Zrobiłem lepsze zdjęcia moich BMP280 są tutaj viewtopic.php?p=154188#p154188
Proszę wskaż który pullup mam usunąć z tego czujnika. Mam ich kilka sztuk, także spokojnie można potestować.
Zastanawiam się czy z zewnętrznego zasilacza DC na próbę mogę podać większe napięcie tj. 5V na zasilanie BME280, zamiast tego 3.3V z 1-WIRE?. Czy w takim przypadku masa GND poprowadzona do BME280 też powinna być z mojego zewnętrznego zasilacza czy może zostać GND z zacisku BoneIO?.
Na razie chcę go uruchomić testowo na bardzo krótkim przewodzie. A później będę się zastanawiał gdzie go zastosować, może w garażu.kamil2466 wrote: Tue Jun 20, 2023 4:27 am Co do czujnika na magistrali i2c to bym na twoim miejscu zrezygnował jak to ma być 5m i sterownik w rozdzielnicy. Na stole pewnie będzie działać ale w rozdzielnicy już nie koniecznie.
Chciałbym to trochę lepiej poznać, zrozumieć. Czytam to https://boneio.eu/docs/hardware/InputBo ... l-gpio-pinkamil2466 wrote: Tue Jun 20, 2023 4:27 am Pamiętaj magistrala i2c działa na 3.3v a impulsy (PIC) mogą zakłócać sygnał na magistrali.
External GPIO pin GPIO12 to jest zacisk oznaczony naklejką GPIO? i tu jest pullup of 4.7k to 3.3V?.
Natomiast 1-WIRE GPIO32 to jest zacisk oznaczony naklejką 1-WIRE (między +3.3V a GND) i tu jest pullup of 4.7k to 5V?.
Możesz podać jakiś przykład modułów rozszerzających, które można podłączyć pod I2C?.kamil2466 wrote: Tue Jun 20, 2023 4:40 am W boneio magistrala i2c nie została wystawiona z myślą dla czujników tylko dla modułów rozszerzenie. Jezeli chcesz żeby ci ten czujnik działał to zdejmij z tego czujnika pullup na magistrali ale tak jak mówiłem 5m to słaby pomysł. Max to jakieś 50cm/20cm
Proszę wskaż który pullup mam usunąć z tego czujnika. Mam ich kilka sztuk, także spokojnie można potestować.
Zastanawiam się czy z zewnętrznego zasilacza DC na próbę mogę podać większe napięcie tj. 5V na zasilanie BME280, zamiast tego 3.3V z 1-WIRE?. Czy w takim przypadku masa GND poprowadzona do BME280 też powinna być z mojego zewnętrznego zasilacza czy może zostać GND z zacisku BoneIO?.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
kamil2466
Osobiście miałem problem z czujnikiem i2c i roletami. Niestety ruch roletą powodował zamieszanie na magistrali na dłuższym niż 1m kablu. Przesuwanie kabla nic nie dawało. Jedynym ratunkiem było wifi.YoMan wrote: Tue Jun 20, 2023 9:53 am Faktycznie bywa loteria z i2c ale potwierdzam z własnego doświadczenia, że o ile SHT3.x ma pewne problemy to już bme280 chodzi na około 10m skrętki nieekranowanej bezproblemowo i to nawet w otoczeniu 230v. Na początku był problem, ponieważ skrętka się stykała z 230v, delikatne odsunięcie i problemy się skończyły.
-
kamil2466
edm wrote: Tue Jun 20, 2023 5:40 pm Sprawdziłem multimetrem połączenia pinów / przewodów ze złączami zaciskowymi BoneIO. Przejście jest także to nie problemu braku łączności. @kamil2466 po tym co napisałeś uznałem że nie ma sensu testować na kolejnym BoneIO bo pewnie będzie tak samo.Na razie chcę go uruchomić testowo na bardzo krótkim przewodzie. A później będę się zastanawiał gdzie go zastosować, może w garażu.kamil2466 wrote: Tue Jun 20, 2023 4:27 am Co do czujnika na magistrali i2c to bym na twoim miejscu zrezygnował jak to ma być 5m i sterownik w rozdzielnicy. Na stole pewnie będzie działać ale w rozdzielnicy już nie koniecznie.Chciałbym to trochę lepiej poznać, zrozumieć. Czytam to https://boneio.eu/docs/hardware/InputBo ... l-gpio-pinkamil2466 wrote: Tue Jun 20, 2023 4:27 am Pamiętaj magistrala i2c działa na 3.3v a impulsy (PIC) mogą zakłócać sygnał na magistrali.
Natomiast 1-WIRE GPIO32 to jest zacisk oznaczony naklejką 1-WIRE (między +3.3V a GND) i tu jest pullup of 4.7k to 5V?.Możesz podać jakiś przykład modułów rozszerzających, które można podłączyć pod I2C?.kamil2466 wrote: Tue Jun 20, 2023 4:40 am W boneio magistrala i2c nie została wystawiona z myślą dla czujników tylko dla modułów rozszerzenie. Jezeli chcesz żeby ci ten czujnik działał to zdejmij z tego czujnika pullup na magistrali ale tak jak mówiłem 5m to słaby pomysł. Max to jakieś 50cm/20cm
Tu jest błąd już dawno zgłoszony ale jeszcze nie poprawiony. Pullup jest do 3.3vNatomiast 1-WIRE GPIO32 to jest zacisk oznaczony naklejką 1-WIRE (między +3.3V a GND) i tu jest pullup of 4.7k to 5V?
Musisz zdjąć z czujnika Pullup z SCL i SDA poniważ one są już na wyjściu z boneio. Na wyjściu jest PCA9515 oraz pullup 4.7k, podbijając z czujnika rezystorem 10k nie ma prawa działać.
Mamy jeden moduł w testach dla 1-wire DS2482Możesz podać jakiś przykład modułów rozszerzających, które można podłączyć pod I2C?
Masa musi być połączona dwóch różnych zasilaczy.Zastanawiam się czy z zewnętrznego zasilacza DC na próbę mogę podać większe napięcie tj. 5V na zasilanie BME280, zamiast tego 3.3V z 1-WIRE?. Czy w takim przypadku masa GND poprowadzona do BME280 też powinna być z mojego zewnętrznego zasilacza czy może zostać GND z zacisku BoneIO?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Racja, bywa i tak. U mnie wystarczyły dodatkowe pullupy po 10k na kazda liniękamil2466 wrote: Tue Jun 20, 2023 5:40 pmOsobiście miałem problem z czujnikiem i2c i roletami. Niestety ruch roletą powodował zamieszanie na magistrali na dłuższym niż 1m kablu. Przesuwanie kabla nic nie dawało. Jedynym ratunkiem było wifi.YoMan wrote: Tue Jun 20, 2023 9:53 am Faktycznie bywa loteria z i2c ale potwierdzam z własnego doświadczenia, że o ile SHT3.x ma pewne problemy to już bme280 chodzi na około 10m skrętki nieekranowanej bezproblemowo i to nawet w otoczeniu 230v. Na początku był problem, ponieważ skrętka się stykała z 230v, delikatne odsunięcie i problemy się skończyły.
YoMan
-
edm
- Been thanked: 2 times
Nie mogę się doszukać które pullupy zlikwidować. Siedzisz w tym ja nie
. Proszę pomóż, chodzi o zaznaczone przeze mnie 2, 3?
Tu jest schemat BME280 w razie potrzeby https://moja-elka.blogspot.com/2018/01/ ... nia-i.html
Tu jest schemat BME280 w razie potrzeby https://moja-elka.blogspot.com/2018/01/ ... nia-i.html
Czyli do BME280 podłączam masę GND z BoneIO i również z mojego zewnętrznego zasilacza. A zasilanie +5V do BME280 tylko z mojego zewnętrznego zasilacza. Najpierw spróbuję z wywaleniem tych pullup i jak zadziała to z zewnętrznym zasilaczem nie będę kombinował.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
kamil2466
To będzie ta drabinka z opisem 103, ją trzeba zdjąć oraz ten tranzystor 6-nóżkowy.
Po zdjęciu elementów jakimś drucikiem lub kabelkiem połącz ASCL z BSCL oraz ASDA z BSDA
Po zdjęciu elementów jakimś drucikiem lub kabelkiem połącz ASCL z BSCL oraz ASDA z BSDA
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.