Wyzwalacz Akcji / Action Trigger w GUI-Generic

User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

kurus wrote: Tue Feb 07, 2023 9:37 pm Dziś się trochę namęczyłem aby ustawić wyzwalacz akcji dla samego przycisku bez przypisanego do niego przekaznika.. żeby to osiągnąć trzeba do tego przycisku przypisać numer przekaznika jaki nie istnieje na urządzeniu np. Jeśli mamy dwa przekaźniki to ustawiamy numer 3 i dopiero wtedy w cloud pojawi się wyzwalacz akcji, może by dodać w opcji przełącznika wybór opcji np bez przekaźnika było by to dużo bardziej zrozumiałe ;)
daj spokój :) i tak GG jest mocno skomplikowane, żeby dodawać kolejne opcje. I tak nie jest to produkt "komercyjny" więc instrukcja zamieszczona jest tutaj: viewforum.php?f=88
(to nie złośliwość tylko żarcik) ;)
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
uchnast.michal
Posts: 1102
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am

Post

Czy ktoś może potwierdzić?
AT dla rolet "w górę lub zatrzymaj" > efekt jest taki, że zatrzymuje się na chwilę i ponownie się porusza. Analogicznie "w dół lub zatrzymaj".
Urządzeniem wywoławczym jest Bramka RF. Na innych nie sprawdzałem.
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
djalex
Posts: 515
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Pierwsze wywołanie AT powinno dać w efekcie ruch, drugie wywołanie tego samego AT zatrzymanie i na tym koniec.
User avatar
uchnast.michal
Posts: 1102
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am

Post

djalex wrote: Sat Jul 01, 2023 4:09 pm Pierwsze wywołanie AT powinno dać w efekcie ruch, drugie wywołanie tego samego AT zatrzymanie i na tym koniec.
Też tak wnioskowałem z opisu ale jest inaczej. Zatrzymuje się na moment i ponownie porusza w kierunku jak przed wstrzymaniem.
Dla wirtualnego przycisku w wyzwalaczu akcji (Włączenie dałem - w górę lub zatrzymaj). Pierwsze naciśniecie powoduje ruch w górę co jest OK ale ponowne włączenie tylko na moment zatrzymuje i ponownie podnosi.

Sprostowanie
Jeżeli pod przekaźnik załącz i wyłącz dam ten sam kod RF to jest ok. Wcześniej dla włącz i wyłącz miałem różne kody (przyciski RF).
Wracam do stytuacji gdzie 8 przekaźników w bramce RF to za mało :(
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
User avatar
Lector
Posts: 1462
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Dlaczego jak zmienię kanał na otwieranie furtki, drzwi, bramy to nie mam wyzwalacza akcji?

Wiem ze taki kanał powinien otworzyć np bramę, ale można ustawić scenę aby przy okazji zapalił świtało w garażu.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
local
Posts: 497
Joined: Mon Jan 27, 2020 11:33 am

Post

Lector wrote: Mon Aug 07, 2023 8:19 am Dlaczego jak zmienię kanał na otwieranie furtki, drzwi, bramy to nie mam wyzwalacza akcji?

Wiem ze taki kanał powinien otworzyć np bramę, ale można ustawić scenę aby przy okazji zapalił świtało w garażu.
Reakcje są dostępne w czujnikach bram/furtki/drzwi.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
User avatar
klew
Posts: 8777
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

local wrote: Mon Aug 07, 2023 8:29 am
Lector wrote: Mon Aug 07, 2023 8:19 am Dlaczego jak zmienię kanał na otwieranie furtki, drzwi, bramy to nie mam wyzwalacza akcji?

Wiem ze taki kanał powinien otworzyć np bramę, ale można ustawić scenę aby przy okazji zapalił świtało w garażu.
Reakcje są dostępne w czujnikach bram/furtki/drzwi.
Pytasz o Wyzwalacz Akcji, czy o Reakcje?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Lector
Posts: 1462
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Pytam o wyzwalacz akacji.

OK, nie było pytania :P coś przeoczyłem.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
quadrat1985
Posts: 1
Joined: Sat Oct 29, 2022 9:11 pm

Post

Witam

Chce ustawic wyzwalacz dla sterowania Grupa kanałów, dokładniej otwieranie rolet częściowo do 40%.

Wybieram wyzwalacz x2 i wybieram Grupę do której chce się odwołać, a następnie kiedy klikam Otwórz częściowo to wraca mi do wyboru Grupy kanałów.

Jakies pomysły ? wcześniej działało ;)

Pozdrawiam
robertklepacki94
Posts: 1011
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

quadrat1985 wrote: Tue Sep 12, 2023 8:18 am Witam

Chce ustawic wyzwalacz dla sterowania Grupa kanałów, dokładniej otwieranie rolet częściowo do 40%.

Wybieram wyzwalacz x2 i wybieram Grupę do której chce się odwołać, a następnie kiedy klikam Otwórz częściowo to wraca mi do wyboru Grupy kanałów.

Jakies pomysły ? wcześniej działało ;)

Pozdrawiam
Masz jeszcze wersję Clouda 23.07?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “GUI Generic”