Uszkodzona baza danych miernika MEW-01 ???

ogi25

Witam wszystkich,

Z góry przepraszam jeżeli w nieprawidłowym dziale umieszczam ten wątek i proszę o przeniesienie administratora jeżeli ma być na innym dziale. Jestem nowym użytkownikiem, nie znalazłem podobnego wątku i mogą się pojawić gafy.

Koncepcja wygląda tak że tytułowy miernik zakupiłem celem pomiaru rzeczywistego zużycia energii w konkretnym punkcie. Z początkiem roku (około połowy stycznia) co miesiąc pobieram dane z serwera w postaci pliku Excel. Wrzucam do mojej bazy i otrzymuję informacje które mnie interesują. Tak było w styczniu, lutym i do maja. Niestety pobrane dane czerwcowe z początkiem tego miesiąca - z lipca okazały się błędne. Dane (wartości w komórkach) zużycia energii czynnej na poszczególnych fazach zamiast zmieniać się przyrostowo zachowywały się chaotycznie tj. zamiast przyrastać w górę to raz jest wartość mniejsza raz większa czyli losowa:
L1L2L3.jpg
Co więcej, sprawdziłem jak wyglądają dane z poprzednio pobranych miesięcy i wyszło że baza uszkodziła się też wstecznie.
Z lewej w zaznaczonych na żółto prezentuje dane w kolumnach pobrane z pierwszych rejestracji ze stycznia (pobrane z początkiem lutego) a obok po prawej w czerwonej ramce dane pobrane z początkiem lipca (dane tyczące się tego samego okresu pomiaru czyli przykładowe pierwsze 18 wierszy styczniowych pomiarów):
L1L2L3-styczenVSczerwiec.jpg
Jak widać z początkiem stycznia pomijając pierwszy wiersz, licznik rozpoczął prawidłowe naliczanie zużycia w górę/przyrostowo. Zaś wyniki pobrane w lipcu (tego samego okresu pomiarowego) są już różne od tych styczniowych co nie powinno mieć miejsca. Baza teoretycznie archiwalna/historyczna s poprzednich pomiarów się zmieniała. Pomijając że styczniowe dane w czerwonych obramowaniach pobrane w lipcu również nie narastają w górę lecz losowo/chaotycznie. Raz więcej raz mniej...

Kolejny temat to teki że że nie posiadam zamontowanej instalacji fotowoltaicznej a licznik wskazuje produkcję:
Zwrócona.jpg
Reasumując pytania są następujące:

Jak odzyskać/uporządkować dane historyczne?
Gdzie tkwi problem z błędnym zliczaniem zużycia: licznik, komunikacja, serwer, baza danych? Gdzieś jest usterka.
Co dalej, jakie kroki podjąć aby nie stracić informacji/danych z bieżącego miesiąca, czerwca i przyszłych pomiarów?
Co z tą produkcją energii bez fotowoltaiki?

Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc w rozwiązaniu problemu.
Pozdrawiam
Aleksander Ogierman
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Czy wykresy są poprawne w aplikacji dla Android/iOS ?
Czy resetowałeś licznik ( z wykresu wynika, że tak)?
Którą opcję wybierasz ?
Wcześniej nie było tych opcji i dane były zwracane tak jakby była zaznaczona opcja "Licznik (wartości tak jak na liczniku)"
Co do błędnych pomiarów, przeczytaj: viewtopic.php?t=8692

[Edit] poprawiłem link
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
ogi25

Witam,

Dziękuję za odpowiedź.

Nie używam aplikacji na Androridzie, a raczej rzadko bo nie to było moim celem. Jedynie na aplikacji podglądam zużycie w czasie rzeczywistym jak uruchamiam jakieś większe urządzenie i patrzę na równomierność obciążenia faz i proporcjonalny pobór.

Ale tak na pierwsze oko wygląda odwzorowanie zużycia prawidłowo na aplikacji Android. Wykresy (słupki) są w miarę podobne do codziennego/miesięcznego zużycia nie ma większych odchyłek.

Przy okazji szkoda że nie ma możliwości rotacji ekranu w podglądzie wykresu, bo znacznie ułatwiło by to przeglądanie tegoż wykresu i poprawiło przejrzystość w podglądzie poziomym. Taka uwaga dla kolegów z sekcji aplikacji ;-)

Od początku instalacji (połowy stycznia) nic nie resetowałem, reinstalowałem i nie konfigurowałem systemu. Z początkiem każdego miesiąca pobierałem dane i wrzucałem je do mojego kalkulatora Excel. Oczywiście mogły nastąpić przerwy w zasilaniu o których mogłem nie mieć pojęcia, przerwy w połączeniu GSM itd. ale to raczej nie o tym mówimy bo system jest raczej na to przygotowany. W każdym bądź razie mówiąc krótko, w styczniu zainstalowałem i raz w miesiącu logowałem się celem pobrania danych.

A dane zawsze pobierałem z domyślnymi ustawieniami, jak poniżej:
przyrostowe.jpg
W razie pytań pozostaję do dyspozycji.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

ogi25 wrote: Thu Jul 06, 2023 2:40 pm Przy okazji szkoda że nie ma możliwości rotacji ekranu w podglądzie wykresu, bo znacznie ułatwiło by to przeglądanie tegoż wykresu i poprawiło przejrzystość w podglądzie poziomym. Taka uwaga dla kolegów z sekcji aplikacji ;-)
Rozwiniesz co masz na myśli? Albo jakiś screen/zdjęcie z internetu takiego przykładowego wykresu?
ogi25 wrote: Thu Jul 06, 2023 2:40 pmA dane zawsze pobierałem z domyślnymi ustawieniami, jak poniżej:
przyrostowe.jpg
Niedawno zostały zmienione te opcje. Wcześniej tam się nic nie wybierało. Zmień zaznaczoną opcję na "licznik" i powinno być ok.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
ogi25

Witam,

Jeżeli chodzi o zmianę orientacji prezentowanych wykresów to mam na myśli to że po przekręceniu telefonu do poziomu aplikacja i tak zachowuje orientację pionową a na tak małym ekranie jak smartfonu źle i niekomfortowo czyta się dane prezentowane w formie wykresu.

W aplikacji Supla podgląd w wersji pionowej wygląda to następująco:
Screenshot_20230706_174320_SUPLA.jpg
Po obróceniu ekranu do poziomu wygląda tak samo, oczywiście nic się nie zmienia.

Jeżeli jednak zaprezentuję screeny z podobnej aplikacji Smappe to przed obróceniem ekranu podgląd wygląda tak:
Screenshot_20230706_182438_Smappee.jpg
ale jeżeli obrócę ekran do poziomu znikają niepotrzebne dodatkowe informacje i otrzymujemy pełen ekran z wykresem:
Screenshot_20230706_182428_Smappee.jpg
Oczywiście mam świadomość że w Supli jest możliwość rozciągania wykresu i jego przesuwania (tak samo jest w Smappe) ale jednostkowo na pionowym ekranie jest za dużo informacji zlewających się i mniej czytelny staje się wykres.

To tak w odpowiedzi na pierwsze pytanie.
ogi25

A odpowiadając na drugie pytanie i uwagi to to jest strzał w 10!!!

Tak teraz jest wszystko prawidłowo i dane są przyrostowe po wybraniu opcji licznik, co jak przyznam jest nieco mylące, tym bardziej biorąc pod uwagę że przyrostowe jest bardziej intuicyjne.... Taka wpadka z przyzwyczajenia i automatyzmu działania. W sumie nie wiedziałem o takowej zmianie.

Mniejsza z tym jest OK teraz działa.

Pomoc obojga kolegów rozwiązała problem i mam nadzieję że w przyszłym miesiącu i kolejnych już wszystko będzie śmigać.

Oczywiście zapamiętam w jakiej formie pobierać dane w trybie licznikowym. Problem uważam za rozwiązany, za co bardzo dziękuję.

Pozostaje pytanie co się stało z danymi przyrostowymi? Dla mnie na ten moment nie ma to znaczenia bo pobieram aktualne zużycie prawidłowo ale coś tam się kpokićkało ;-).

I jeszcze jedno pytanie co się podziało z tą energią czynną zwróconą bez posiadanej fotowoltaiki???
Zwrócona.jpg
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

ogi25 wrote: Thu Jul 06, 2023 4:41 pm Jeżeli chodzi o zmianę orientacji prezentowanych wykresów to mam na myśli to że po przekręceniu telefonu do poziomu aplikacja i tak zachowuje orientację pionową a na tak małym ekranie jak smartfonu źle i niekomfortowo czyta się dane prezentowane w formie wykresu.
Teraz rozumiem :). Mamy w planach dostosowanie apki do trybu poziomego. Ale nie jest to najpilniejszy temat, więc w najbliższych kilku miesiącach raczej bym się tego nie spodziewał.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
ogi25

Oczywiście rozumie. I jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.

Return to “ZAMEL MEW-01”