[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device
Musisz podłączyć to pod jakiegoś linuksa, pod Win nic nie zobaczysz. Jak masz przejściówkę microSD<->USB to możesz wpiąć pod RPi z Cloudem. Możesz też odpalić jakieś Ubuntu live na komputerze z pendraka 
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
PuteR
Ok, na drugim RPI jakoś udało się ogarnąć powoli i działa.
-
Simono
- Been thanked: 6 times
@lesny8 super poradnik. Wszystko działa od strzała.
Koledzy mam pytanka:
1. Czy historia danych z czujników jest usuwana z plików po przesłani do chmury?
2. Jak na stałe rozłączyć telefon z czujnikami aby przypadkiem się nie połączył?
3. Czy ktoś z Was już ma jakieś optymalne ustawienia tak aby bateria starczała na jak najdłużej (wgrałem firmware pvvx)?
Koledzy mam pytanka:
1. Czy historia danych z czujników jest usuwana z plików po przesłani do chmury?
2. Jak na stałe rozłączyć telefon z czujnikami aby przypadkiem się nie połączył?
3. Czy ktoś z Was już ma jakieś optymalne ustawienia tak aby bateria starczała na jak najdłużej (wgrałem firmware pvvx)?
Ad.1 Historia przetrzymywana jest w Cloud, a nie w plikach. Plik dla konkretnego kanału, z którego potem czyta SD, jest nadpisywany. Jak nie zostanie nadpisany (np. bateria Ci padnie, czujnik jest za daleko i RPi go nie przeczyta w wyznaczonym czasie) to są w nim ostatnie odczytane wartości.Simono wrote: Thu Jul 06, 2023 6:53 pm ...
Koledzy mam pytanka:
Ad.2 Nie ma takiej potrzeby. Nie parujesz przecież ze sobą telefonu z czujnikiem przez aplet systemowy do obsługi Bluetootha, tylko łączysz się przez przeglądarkę internetową będąc na odpowiedniej stronie. Jak klikniesz na tej stronie Disconnect, to się rozłączy. Możesz też stronę zamknąć, efekt będzie ten sam.
Ad3. Ja mam w standardzie ustawione (chyba 2,5s) i zapomniałem o wymianie baterii
3 czujniki, które mam na biurku obok siebie wskazują baterię na poziomie 44%, 54% i 100%. Siedzą w nich od grudnia. Ten ze 100% ma uszkodzony wyświetlacz, bo mi go młody utopił w umywalce
W SD pomiar leci co 5 albo 6 sekund. Śmiało możesz czujnik przestawić na rzadszy odczyt, wtedy bateria jeszcze dłużej podziała.
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
Simono
Koledzy uruchomiłem dwa dni temu trzy zakupione czujniki za pomocą tego świetnego poradnika 
Czy czujniki cały czas w interwałach wypychają w eter informacje, a bramką je po prostu przechwytuje? Pytam bo na dwóch mam cały czas 100% baterii a na jednym który jest od mojej Pi3B jakieś 7m dzisiaj 89% i się zastanawiam czy bateria w zestawie była kiepska czy też odległość ma wpływ na czas pracy czujnika na baterii? Wszystkie trzy czujniki ma ją te same defaultowe ustawienia i firmware pvvx.
Czy czujniki cały czas w interwałach wypychają w eter informacje, a bramką je po prostu przechwytuje? Pytam bo na dwóch mam cały czas 100% baterii a na jednym który jest od mojej Pi3B jakieś 7m dzisiaj 89% i się zastanawiam czy bateria w zestawie była kiepska czy też odległość ma wpływ na czas pracy czujnika na baterii? Wszystkie trzy czujniki ma ją te same defaultowe ustawienia i firmware pvvx.
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Z tego co kojarzę to SD skanuje co 5 sek otoczenie a czujniki co określony interwał puszczają dane w eter. U siebie też mam taką sytuację że różnie baterie schodzą. Na SVD różnica od bramki miała wpływ na baterie tutaj nie wiem teoretycznie chyba nie powinna chociaż jakoś bramka musi odebrać ramkę z danymi czyli musiałaby na chwilę zrobić połączenie ale na 100% nie wiemSimono wrote: Sat Jul 08, 2023 7:20 am Koledzy uruchomiłem dwa dni temu trzy zakupione czujniki za pomocą tego świetnego poradnika
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Bramka z czujnikami się nie łączy, nie w trybie pasywnym. Czujniki puszczają dane w eter przez BLE i jak to bramka przeczyta, to zapisuje i przez SD leci do Supli, a jak nie przeczyta to nic się nie dzieje. Równie dobrze możesz zrobić kilka bramek, które będą odbierać dane z tych samych czujników i wysyłać je do Supli na osobnych kanałach. Czujniki nie mają pojęcia kto czyta ich dane. One tylko emitują.
Co do baterii, to jak nie mierzyleś multimetrem napięcia i nie wyciągnąłeś baterii z jednego blistra, to nie masz co porównywać
Co do baterii, to jak nie mierzyleś multimetrem napięcia i nie wyciągnąłeś baterii z jednego blistra, to nie masz co porównywać
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
Simono
Czyli reasumując odległość czujnika od bramki nie ma znaczenia. Ma znaczenie jedynie dla możliwości/jakości odczytu (czasem nie mam danych z tego czujnika widać jest za daleko). Baterie mam we wszystkich trzech te co były z każdym z nich w pudełku (całkiem możliwe, że jedna jest kiepska). Ten jeden czujnik dzisiaj rano pokazywał 89% a teraz pokazuje 93%
, będę go obserwował.
-
Simono
Koledzy po reboot lub shutdown maliny muszę dać (widać service nie wstaje przy starcie maliny lub wstaje za szybko jak reszta jeszcze nie wstała):
Inaczej nie mam pomiarów z czujników. Jak temu zaradzić?sudo nano /etc/supervisor/supervisord.conf
-
Jacaxx1
Hej,mam u siebie taki problem ze nagle na dwóch termometrach w miejscach gdzie stały miały zasięg i dane zostawały z nich zaczytane a teraz nagle już w dwóch pokojach nie łapią zasięgu,myślę gdzie jest problem i nic mi nie przychodziło do głowy ? Macie jakieś pomysły?